Hlavní obsah

Utratili byste 40 milionů korun za zánovní auto?

Foto: Rebellion Timepieces

Zenvo TSR-S je auto, kterého si rozhodně všimnete

Říká se jim takzvaná roční auta a mnohými jsou považována za tu nejlepší nabídku. S minimálním nájezdem, jasnou historií, ještě v záruce a hlavně po tom největším cenovém propadu v prvních pěti letech. Zkrátka ideální kup! Teď se mezi ročními auty objevil i dánský supersport Zenvo TSR-S, tedy auto, které zrychlí na stovku za 2,8 s.

Článek

Za tu cenu byste mohli mít sto Dacií Duster, osmatřicet Superbů, pět Porsche 911 Turbo, případně čtyři Ferrari GTC4 Lusso. Nebo vilu v Praze, případně panelák v Mostě. No, a nebo se rozhodnete utratit tuto částku za auto, které patří do světa tak zvučných jmen, jako je Bugatti či Koenigsegg. Malá dánská společnost produkuje pět aut ročně a mnozí fanouškové si ji pamatují hlavně proto, že před šesti lety se jeden z jejich prvních vozů vzňal, zrovna když ho Jeremy Clarskson testoval pro televizní TopGear.

Za tu dobu se toho ale hodně změnilo a Zenvo už dávno nemá tak vznětlivou povahu. Dál ale patří k tomu nejlepšímu a nejdražšímu na poli hypersportů. Zenvo je unikátní zejména tím, že je téměř celé vyrobené z karbonu, a to včetně kol.

Foto: Rebellion Timepieces

Karbonový je monokok, panely karoserie, kola i interiér

Verze TSR-S, kdy poslední písmenko znamená „Street legal“, tedy auto, které je možné řídit v normálním provozu. Přeplňovaný osmiválec vlastní konstrukce má tři elektronické mapy a vy si za jízdy můžete měnit výkon od základních 709 koní až po 1 193 koní. Sedmistupňová převodovka pak pracuje ve dvou režimech, silničním a závodním. Podobně si můžete nastavovat i aerodynamiku - zadní křídlo funguje nejen jako aerodynamická brzda, ale taky se umí naklápět doleva či doprava, to aby zlepšilo trakci auta v zatáčkách.

Je zajímavé, že TSR-S má elektronicky omezenou maximální rychlost na 340 km/h, a že i když má jen pohon zadních kol, dokáže zrychlit na 100 km/h za pouhých 2,8 s.

I silniční Zenvo je velmi blízké závodnímu speciálu, obejde se bez rádia, klimatizace a airbagů. Místo toho ale má spoustu krásných dílů z karbonu a lány alcantary.

Konkrétní auto, které má na prodej švýcarská společnost Rebellion Timepieces, je k mání za 1,4 milionu euro, tedy za téměř 40 milionů korun. Má modrou barvu, modrý interiér, závodní sedačky a LED světla. Stav tachometru je 2 365 km a auto je prý bez sebemenšího poškození. A vy si ho můžete odvézt 24 hodin po zadání objednávky, takže s ním ještě stihnete udělat teď tolik populární fotky v ulicích prázdné Prahy.

Nemusíte se pak ani bát, že by Rebellion Timepieces byli nějací podvodníci. Mají zkušenosti s prodejem celé řady zajímavých aut, mimo jiné nabízeli i Bugatti Chiron a stroje od Koenigseggu. Jesko ovšem bude v nabídce opět až v příštím roce a vy si na něj zatím můžete udělat předobjednávku.

Reklama

Související témata:
Načítám