Hlavní obsah

Usain Bolt představil svůj elektromobil. Dojezdem neoslní

Foto: Bolt Mobility

Usain Bolt představil svůj elektromobil

Kdo dnes nenabízí elektromobil, prostě neexistuje. A tak se není co divit, že se do elektromobility pouští i ti, do kterých bychom to nejspíš nikdy neřekli. Svou troškou do mlýna se rozhodl přispět i bývalý nejlepší atlet na světě Usain Bolt. Jeho novinka ale rozhodně neoslní dojezdem. To spíše cenou.

Článek

Už asi víte, že elektromobilita dnes hraje prim a v automobilovém průmyslu se jí věnuje takřka každý – od velkých výrobců až po malé startupy. Všichni dohromady se snaží přijít na to, jak zákazníkům nabídnout elektromobil s nízkou nebo alespoň slušnou cenou, velkým dojezdem a interiérem, který nebude přítomností baterií nijak omezen. Jsou ale tací, kteří jdou úplně jiným směrem. Než na dojezd a prostornost sází spíše na slavné jméno „tvůrce“ a vypadá to, že i to může fungovat.

Poslední dva dny se totiž kromě omlazené Škody Superb nemluví snad o ničem jiném než o tom, že slavný bývalý sprinter, současný podnikatel a nejspíš i stále ještě fotbalista, Usain Bolt představil svůj vlastní elektromobil. Možná to nevíte, ale Bolt je spoluzakladatelem a spolumajitelem společnosti se jménem Bolt Mobility, která má za cíl vrhnout se do světa mikromobility, a nabídnout tak lidem nový a ekologicky šetrný způsob městské přepravy. Důvodem, proč bývalý atlet vstoupil do tohoto světa, je fakt, že si při svých cestách po světě prý všiml, že lidé mají problém s přepravou po městě, s neustálými kolonami a nedostatkem parkovacích míst. A tak se rozhodl to vyřešit.

Firma Bolt Mobility už představila dnes velmi populární elektro koloběžky a elektro skútry určené jak ke koupi, tak hlavně ke sdílení. Městský elektromobil byl tedy jen otázkou času. Bolt Nano, jak se novinka jmenuje, je určen jen pro dva cestující a víc než cokoliv jiného připomíná Renault Twizzy. Je velmi roztomilý, ale lehce nepraktický. Ovšem, jak už jsme řekli. Městská a často sdílená mikro elektromobilita nemá být o praktičnosti a dojezdu. Nano podle tvůrců ujede maximálně 23 kilometrů a kromě dvou cestujících sedících za sebou neuveze nic moc jiného. Možná tak dámskou kabelku nebo tašku s notebookem.

Výrobce tvrdí, že novinka sází hlavně na jednoduchost. Její baterie by měly být snadno vyměnitelné a díky svým miniaturním rozměrům by se na jedno standardní parkovací místo měla vejít hned několikrát. Výrobce tvrdí, že už v tuto chvíli je možné na Nano poslat předobjednávku, nicméně kdy se dočkáme produkční verze, zatím neprozradil. Známe ale cenu, za kterou bude Bolt Nano k prodeji. Stanovena byla na 9 999 dolarů, tedy v přepočtu bezmála čtvrt milionu korun. A to je zatraceně hodně za elektromobil, který nic moc neujede a uveze jen dva pasažéry. A navíc ne moc pohodlně.

Reklama

Související témata:
Načítám