Hlavní obsah

Úředníci neodtáhli vrak roky, místní z něj udělali zahrádku

Foto: Jakub Deml

S neobvyklým nápadem přišel mladý pár z pražského Smíchova. Po neúspěšných pokusech donutit magistrátní úředníky k odtahu vraku z ulice jejich bydliště si z něho udělali zahrádku.

Článek

Parkování na pražském Smíchově není ve všední dny legrace. Obvzlášť v ulicích přilehlých obchodnímu centru a řadě kancelářských budov v okolí. Modré zóny už dávno nejsou vyhrazené jen pro rezidenty, a tak svůj původní účel, tedy zajistit parkování pro místní obyvatele, neplní. Pro město se z parkování stal čistý byznys a tím spíš by měli úředníci dohlížet na to, aby nedostatková parkovací místa nezabíraly roky opuštěné vraky. To se ale neděje.

Příkladem může být vrak starého Fordu Fiesta, který v Tomáškově ulici na Smíchově stojí už roky. Auto nemá registrační značky, rezne a uvnitř se hromadí odpadky. Kromě toho, že svým vzhledem hyzdí okolí, zabírá v ulici parkovací místo, za která si rezidenti platí ročně 1200 korun. Bez záruky toho, že zaparkují.

„Není nic jednoduššího, než na vrak upozornit úřady a oni ho odtáhnou,” řekl si František, který v ulici již několik let bydlí. V únoru tohoto roku proto na stránkách Správy služeb hlavního města Prahy pomocí formuláře vrak nahlásil. Ze správy služeb mu přišla odpověď, že o něm úředníci již poměrně dlouhou dobu vědí a že poslední ohledání provedli v březnu roku 2017. Podle nich vozidlo parametry vraku splňuje a po uplynutí všech zákonných lhůt bude správě služeb magistrátem sděleno, kdy jej mají odstranit z komunikace.

Většina lidí by tím asi považovala svou „občanskou povinnost” za splněnou a čekala by, co bude dál. Františkovi to ale nedalo a ptal se, kdy tedy k odtahu dojde: „Můžete mě prosím informovat ještě o tom, jaká zákonná lhůta má uplynout? Ve znění zákona jsem našel pouze informaci o lhůtě dvou měsíců, přitom od ohledání SSHMP to bude pomalu 1 rok,” nenechal se odbýt mladý muž. Referentka oddělení odtahů a vraků ho odkázala na magistrát, kde podle ní v té chvíli věc stojí.

Mezitím si František na webu našel kontakt na Ivana Růžičku z Odboru dopravy městské části Praha 5 a oslovil i jeho. Ten ho odkázal zpět na Správu služeb hlavního města Prahy: „V případě ulice Tomáškova není příslušným správním orgánem odbor dopravy ÚMČ Praha 5, ale Odbor dopravních agend Magistrátu hl. m. Prahy, jelikož tato komunikace díky svému významu náleží do sítě místních komunikací I. třídy,” vysvětlil v e-mailové konverzaci.

„To byla ta chvíle, kdy jsem pochopil marnost,” popisuje pro Garáž.cz František. Několik dalších měsíců se nedělo nic. V květnu se pak Františkova přítelkyně Veronika rozhodla, že když už v ulici nevzhledný vrak musí stát, alespoň ho zvelebí.

Mladý pár se do toho opřel s vervou sobě vlastní. V hobbymarketu nakoupili sazenice různých rostlin a na střeše staré Fiesty vytvořili malou zahrádku, o kterou se pravidelně starají. Veronika dokonce založila na instagramu účet s názvem zasad_se, na kterém vyzývá ostatní uživatele ke zkrášlování zanedbaných koutů metropole.

„Říkali jsme si, že tento počin třeba na vrak upozorní a ten tak brzy zmizí,” popisuje pár. „A když ne, tak to v ulici alespoň bude hezčí,” vysvětlují a dodávají, že z počátku měli obavu z vandalů, ale až na výjimky jim květiny ze záhonku příliš nemizí.

Redakce Garáž.cz samozřejmě zjišťovala, proč vrak ani po tak dlouhé době z ulice nezmizel. Zodpovědná osoba na magistrátu nám potvrdila, že o něm vědí a že je celá věc v řešení: „Přijďte se sem podívat, jak to tu vypadá, jak jsme tu zavaleni prací. Zkrátka je to v pořadí,” odpověděl nám po telefonu specialista silničního správního úřadu Ivan Javašov.

Máte ve svém okolí také zanedbaný vrak? Napadá vás, jak s takovými vozy naložit? Podělte se o svůj názor v diskuzi!

Reklama

Související témata:
Záhon
Načítám