Hlavní obsah

Urban eTruck - Přiváží tenhle Mercedes budoucnost?

Foto: Archiv Garáž.cz

Mercedes-Benz představil nový Urban eTruck a mě tak napadá, že to Němci s renesancí hromadné přepravy myslí vážně. Jen ten dojezd 200 km by asi většině firem s kamionovou přepravou nestačil.

Článek

Nový kamion s dojezdem 200 kilometrů by měl být předzvěstí budoucího směřování nákladní dopravy. Světová premiéra nového Urban eTruck proběhla v Hannoveru. Jeho dva elektromotory mají výkon 335 koní a točivý moment 1000 N.m. Můžete si vybrat buď větší baterie na dálkové trasy, nebo menší, pokud budete kamion používat jen na rozvážky. Futuristický koncept je prvotřídně vybavený a má 12,3 palce velký dotykový displej, na kterém se zobrazují všechny informace včetně navigace, spotřeby a dojezdu. Pomocí aplikace se navíc všechny informace zobrazují také na telefonu nebo chytrých hodinkách přímo řidiči. Pravdou je, že tohoto konceptu se asi jen tak na silnicích nedočkáme. Ale to je škoda! Pokud někde spatřují budoucnost vysoce ekologické dopravy, je to v segmentu nákladní dopravy. Právě veškeré dodávky a nákladní automobily by měly být co nejdříve vybaveny alternativními pohony, ať už na elektřinu nebo na něco jiného. Osobně bych všechny tyto vozy co nejdříve vybavil i autonomním řízením. Jestli něco silničním provozu opravdu prospěje, nejsou to neoznačené policejní vozy, sloužící k prostému provokování řidičů, ale automatizace nákladní dopravy, která ze silnic pomůže odstranit řadu nebezpečných situací. Doby, kdy řidiči kamionů museli být vysoce zkušení, jsou bohužel již dávno minulostí, navíc podle chování mnoha účastníků, zejména z východních států, za volantem někdy opravdu sedí blázni.

Povolání řidiče nákladního vozu je navíc nevděčné, málokdo z řidičů osobních vozů chápe všechna úskalí, naopak mnozí řidiči nákladních vozů neberou na osobáky vůbec ohled. Právě teď, když se na veřejnosti opět diskutuje otázka zakázu vzájemného předjíždění nákladních automobilů, by mohla situace, při které řada bezemisních robotů pojede ve vyhrazeném pruhu konstantní rychlostí, přispět k řešení konfliktu mezi oběma stranami. Kdo ví, třeba se takového happynedu ještě dožijeme. Mercedes-Benz Urban eTruck je jednou z prvních vlaštovek.  

Reklama

Načítám