Hlavní obsah

Úřady chtějí řidičům přikázat kontroly zraku

Foto: Pexels

Řidiči budou muset povinně k očnímu specialistovi

Statistiky říkají, že jen jeden ze tří řidičů má dobrý zrak. Ti s největší pravděpodobností potřebují jeho korekci, ale často o tom ani neví nebo to bohužel ignorují. Tito řidiči jsou nesmírně nebezpeční sobě i svému okolí, ale zatím to úřady vůbec neřešily. To se teď ale změní, protože stát chce zavést povinné kontroly zraku.

Článek

Jen před několika málo dny jsme vás upozorňovali na takzvané Slepé vrahy, tedy na ty, kteří sednou za volant navzdory tomu, že špatně vidí. Policie se na ně cíleně bohužel nezaměřuje, ale odhaduje se, že tito lidé každoročně způsobují desítky větších či menších nehod. A ani tak se svým zrakem nic nedělají. Tehdy jsme uvažovali nad tím, že tak činí proto, neboť nemusí.

Jsme proto rádi, že neutěšený stav si uvědomily i úřady, které se slepými vrahy konečně chtějí něco dělat. I když nezastíráme jisté pochybnosti nad tím, jestli jejich návrh je dostatečný. A nejspíš s námi budete souhlasit. Zákonodárci totiž začali pracovat na novele zákona o silničním provozu, která by měla zavést povinné kontroly zraku při výměně řidičských průkazů. Kdy začne novela platit ovšem zatím není jasné. A teď to, co nás zaráží. Novela by totiž znamenala, že bychom k očnímu specialistovi museli povinně jen jednou za deset let. Ano, je to lepší než nic, ale je to dostačující? Vždyť během deseti let se oči mohou tak moc zhoršit!

V současné době je praxe taková, že dle zákona musí kontrolu zraku absolvovat ten, který o řidičák žádá poprvé, ale jen u obvodního lékaře. U specialisty pak ten, který dovrší 65 let věku a také senioři od 68 let, a to každé dva roky. Nebylo by lepší, kdyby povinná návštěva očního lékaře byla co dva roky povinná pro všechny? Vždyť jde o zdraví a v případě vážných nehod i o životy! Jak ale říkáme, 10 let je lepších než nic a spíš nás zneklidňuje vědomí, že jsou lidé tak nezodpovědní a špatný zrak neřeší sami už kvůli sobě. Návštěva lékaře je otázka několika desítek minut. Brýle pak z části dokonce proplácí většina pojišťoven. Nebuďme tedy lhostejní k sobě i ostatním a nečekejme na nařízení a zákony.

Reklama

Související témata:
Načítám