Hlavní obsah

Upravená Dacia Duster bude vozit papeže Františka

Foto: Dacia

Papež František si na drahá auta nepotrpí, Dacia Duster je tak pro něj ideálním dopravním prostředkem

Papež jako hlava veškerého křesťanského lidu disponuje velkou mocí, ale na rozdíl od prezidentů a miliardářů ji nemá potřebu demonstrovat opulentními auty, ve kterých se ukazuje na veřejnosti. Nejnovější přírůstek vatikánské flotily je toho jasným důkazem.

Článek

Papež František je známý svou skromností, vždyť je zástupcem jezuitského řádu žijícího v chudobě a věnujícího se pastorační a misijní činnosti. Proto když dostal od automobilky Lamborghini darem supersportovní model Huracán, nechal ho hned vydražit a výtěžek věnoval na dobročinné účely. A proto ho místo honosného papamobilu v podobě upraveného Mercedesu s neprůstřelnými skly a hodnotou kolem 10 milionů korun nejčastěji uvidíte v menších a lacinějších vozech – v Itálii jezdil ve Fiatu 500L, v Ekvádoru v Jeepu Wrangler, v Irsku dokonce ve Škodě Rapid.

Nejnověji ho budete moci spatřit i ve voze Dacia Duster 4 x 4, nejlevnějším SUV na trhu, který mu rumunská automobilka nechala upravit na míru. Má totiž snížený podvozek o 30 mm pro snazší nastupování, místo zadních sedadel pohodlnější lavici a na střeše prosklenou nástavbu, kde se papež František může snáze ukázat davům věřících a dalších obdivovatelů.

Foto: Dacia

Dacia Duster bude v budoucnu střežit život samotného papeže

Realizaci speciální stavby dostalo na starost oddělení prototypů ve spolupráci s pracovní skupinou speciálních přestaveb Dacie v Rumunsku, spolu se specialistou na karoserie společnosti Romturingia. Hotový vůz pak papeži v jeho rezidenci předal ředitel Renaultu a Dacie v Rumunsku Christophe Dridi a šéf italského Renaultu Xavier Martinet.

Vlastně to není poprvé, co papež usedne do Dacie – při své návštěvě Arménie v roce 2016 se nechal vozit na zadních sedadlech čistě sériového provedení sedanu Logan.

Reklama

Načítám