Hlavní obsah

Upozornění na vjezd do protisměru bude jen u pár dálnic

Foto: Dan Ťok - Twitter

Bezpečnostní dopravní značka upozorňující na protisměr

Tak tohle nám hlava opravdu nebere. Poté, co se jen v posledních měsících stalo hned několik případů, kdy řidiči vjeli na dálnici do protisměru, to chvíli vypadalo, že ministerstvo na to zareaguje a rozmístí na nájezdy a sjezdy bezpečnostní tabule. Ovšem prý těch cedulí stačí jen pár, protože policie tyto případy zveličuje.

Článek

Často se ministra dopravy Dana Ťoka zastáváme, protože víme, že jeho práci bychom opravdu dělat nechtěli. Je těžké se zavděčit všem motoristům, a přitom hospodařit se státními penězi. Ovšem v tomto případě se ho opravdu zastat nemůžeme a jen doufáme, že je to z jeho strany nějaký kiks. Česká televize totiž přišla s informací, že po všech těch řidičích v protisměru a poté, co se v důsledku jejich počínání stalo několik dopravních nehod, ministerstvo opravdu rozmístí k dálnicím velké a výrazné cedule upozorňující na to, že se řidič blíží do protisměru.

Zajásali jsme, ačkoliv je smutné, že se něco musí stát a až poté ministerstvo nějak reaguje. Ale lepší, než aby se nedělo vůbec nic. Ovšem předpokládali jsme, že ministerstvo se pochlapí a ty cedule rozmístí postupně opravdu všude. Ostatně, přezdívá se nám země dopravních značek, tak něco málo navíc přece nemůže být problém. Ale vypadá to, že jsme se velmi zmýlili. Podle ministra Ťoka totiž ty cedule nejsou tak moc potřeba, neboť podle něj policie zveličuje případy, kdy někdo vjede na dálnici do protisměru.

Podle České televize policie tvrdí, že se podobný případ stane zhruba jedenkrát denně, ale naštěstí ne vždy končí tak tragicky, jako když do protisměru vjel Jan Kočka nebo před pár dny zmatený důchodce. Oba za svou nezodpovědnost zaplatili životem, přičemž v prvním případě zemřel i řidič, do kterého alkoholem posilněný šofér narazil. Ani to ale podle ministra není tak důležité, aby varování rozmístil opravdu všude tam, kde je to potřeba. Ostatně podle policie i zahraniční praxe s těmito cedulemi je zřejmé, že mají svoje opodstatnění. Ano, pravdou je, že tomu, kdo jede opilý nebo pod vlivem drog, asi nezabrání v tom, vjet na dálnici výjezdem. Ale někoho, kdo „jen“ zazmatkuje, už by upozornit měly.

Ovšem ministr nakonec rozhodl, že je stačí umístit na pětici dálnic a jen na jejich vybraná místa. Konkrétně jde o D1 na exitech 41 – Šternov a 357 – Ostrava, Severní spoj, D2 – 0. kilometr – Brno, D5 exit 67 – Ejpovice, D6 na exitech 146 – Březová a 149 – Tisová a D11 na exitu 35 – Vrbová Lhota. Také vám to přijde zoufale málo? Bude mít tak nízký počet cedulí vůbec nějaký účinek, nebo jde v tomto případě o opravdu vyhozené peníze? Ty otázky zodpoví až čas.

Myslíte si, že jsou bezpečnostní informační cedule upozorňující na protisměr k něčemu?
Ano
85,1 %
Ne
10,2 %
To ukáže až čas
4,7 %
Celkem hlasovalo 1447 čtenářů.

Reklama

Načítám