Hlavní obsah

Ukradl 26 aut, většinou vzácné homologační speciály

Foto: Policie Ertzaintza

V jedné hale byla shromážděno moc pěkných aut. Část z nich už měla falešné dokumenty a upravené identifikační znaky

Mohla to být loupež ve stylu filmu 60 sekund. Naštěstí toho chlapa ale chytli a auta se vrátila svým majitelům. Nekradl je navíc pro sebe, chtěl je prodat dál. A víte, co je na tom nejlepší? Toho dotyčného původně zatkli kvůli krádeži stavební profi elektrocentrály v hodnotě 15 tisíc euro.

Článek

Nebylo to podle žádného filmového scénáře, kdy se chlápek pustí do kradení drahých aut, protože ho k tomu donutila nemoc jeho malé dcerky, nebo kdy nutně potřebuje v garáži zaparkovat auta, po kterých touží jeho obzvláště zuřivý věřitel, kterému dluží peníze. Tady šlo prostě jen o to, že zloděj kradl zajímavá auta. Taková, která se moc nevidí. Ale postupně.

Celá policejní akce začala tím, když se na staveništi ve španělské Aduně ztratila elektrocentrála. Ale ne ledajaká. Šlo o třítunového drobečka, který by byl schopen uživit elektrickou energií i menší vesnici. Aby zloději takovou věc ukradli, nutně potřebovali patřičné vybavení, protože tohle se jen tak neodnese. Začalo tedy pátrání po autě s hydraulickou rukou, na které by šla podobná věc naložit. A protože takových aut není úplně mnoho, objevil se v hledáčku policie i 42letý recidivista z Getarie, ke kterému policie zašla na obhlídku.

Foto: Policie Ertzaintza

Kromě aut našla policie i zbraně a deseti tisíc euro

V jeho garáži nejenže našla náklaďák a generátor, ale taky přitom objevila halu, ve které bylo zaparkovaných šestadvacet aut, určených na prodej. A nebylo to ledajaká auta… Šlo o několik Subaru STI, Mitsubishi Evo, Fordů Escort RS Cosworth a Sierra RS Coswort, ale muziku tvrdila i Lancia Delta Integrale. Kromě nich byly v hale zaparkované taky BMW M3 E30 a M3 E36, nechyběl Peugeot 205 GTI, Renault R5 Turbo a pomyslnou třešničkou na dortu byl vzácný Mercedes 190E 2.5-16.

Je jasné, že když podobné věci najdete u člověka, který před pár dny ukradl elektrický generátor, co váží tři tuny, auta prověříte. I když jsou ve výtečném stavu a chlápek tvrdí, že si je tam jen někdo zaparkoval. Jenže všechna ta auta někomu chyběla a při domovní prohlídce byly nalezeny také dvě nelegálně držené střelné zbraně, pár nábojů a deset tisíc euro v hotovosti.

Výsledkem bylo zjištění, že všech šestadvacet aut bylo ukradených. Některá už měla pozměněné identifikační znaky i registrační čísla, k autům byly vydány falešné dokumenty, jiná na „legalizaci“ teprve čekala. Vozy pocházely z různých částí Evropy a policie aktuálně hledá původní majitele. Těm se uleví nejen proto, že se jim ztracená auta vrátí, ale taky proto, že jsou všechna v pořádku - všech šestadvacet automobilů bylo v perfektním stavu a dotyčný s nimi naštěstí nejezdil.

Španělská policie se tímhle nevšedním úlovkem ráda pochlubila. V Česku se policie zase chlubí tím, že rok od roku naštěstí klesá počet kradených vozů - může za to hlavně jejich lepší zabezpečení. U nás se kradou hlavně luxusní vozy a většina z nich na objednávku, zloději jsou stále lépe organizovaní a používají na krádeže drahé technologie. Víc a víc gangů ale krade auta v Německu a v Rakousku, Česko pak slouží převážně jako transportní země při cestě do Polska či na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:
Loupeže
Zatčení
Načítám