Hlavní obsah

O víkendu startuje slavnost Legendy. K vidění bude několik českých premiér i strhující koncepty!

Foto: Jiří Čermák

Už se těšíte na letošní Legendy? Věřte nám, letos to bude opravdu jízda!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilová slavnost Legendy už klepe na dveře a skalní fanoušci mají datum 27., respektive 28. května poznačené v kalendáři dlouho dopředu. Pro ty z vás, kteří by však přece jen trošku váhali, přinášíme shrnutí důvodů, nebo spíše aut, proč byste na Legendách neměli chybět!

Článek

Motoristická slavnost Legendy se poprvé představila před 10 lety, myšlenka jako taková se však zrodila o dva roky dříve. Dnes je skoro neuvěřitelné, že první ročník odprezentoval pouhých 55 vozů – přitom už v roce následujícím se jich sjelo okolo pěti stovek (!). Pořadatelé Legend však neusínají na vavřínech a slavnost každým rokem roste – a to jak co do rozmanitosti, tak i kvality. Každá ze značek tedy nabízí působivá lákadla.

Mercedes-Benz

Začněme automobilkou ze Stuttgartu, neboť ta na výstavě představí hned několik novinek a českých premiér. Pro milovníky pohodlných sedanů se představí zbrusu nová třída E s elegantním zevnějškem a revolučním interiérem, ukáže se i drtivě rychlý model C63 E Performance nebo parádní futuristický koncept Vision AMG. Svoji českou premiéru si odbude i vznešené EQE SUV nebo praktický model EQT. V případě modelu 300 SEL 6.8 se dá jen stěží mluvit o premiéře, ale kdo by si rád neprohlédl „Rudou svini“ pěkně zblízka, no ne?

Ford

Uchvátila vás poslední verze legendárního zástupce amerických Pony car, nový Ford Mustang? V tom případě se už jen kvůli tomu vyplatí vážit cestu, protože každý nový Mustang je událostí a není nad to vidět jej naživo. Mustang je zkrátka ikona a jde o jeden z posledních archetypů poctivých staromódních sporťáků.

Hyundai

Hned tři premiéry na Legendách čekají korejskou značku Hyundai. Tady se můžeme těšit na strhující koncept Vision N 74 s vodíkovým pohonem, ukážou se i již zavedené, ovšem modernizované modely, konkrétně přesvědčivý Ioniq 5 a proudnicový Ioniq 6, rozhodně by byla chyba opomenout i zbrusu nový model Kona HEV N Line.

Praga

Významným vystavovatelem bude zejména pro vlastence znovuzrozená značka Praga. Ta na Legendách ukáže například parádní retro motocykl ZS800. Pokud se však ohledně dění v průmyslu orientujete, jistě vám neuniklo, že se nejen u nás, ale i ve světě hodně mluví o prvním pravověrném českém supersportu Bohema, který si už nyní postupně získává uznání široké veřejnosti.

Toyota

Svědky výjimečné události budou konkrétně v sobotu 27. května všichni fanoušci Rallye Dakar. Toyota zde představí nejnovější specifikaci továrního dakarského speciálu Hilux GR T1+. Japonská značka je trojnásobným absolutním vítězem nejnáročnějšího motoristického podniku planety, a čeští fandové tak získají vůbec poprvé možnost vidět naživo speciál s ambicemi na další úspěchy. Nesmíme zapomenout na sportovní vozy rodiny GR, model Yaris či sportovní kupé GR86 a Supra.

Jeep

Čekal snad někdo, že může chybět tak ikonická značka, jako je Jeep? Ovšem, že ne! Účast americké značky je o to důležitější vzhledem k faktu, že nový model Avenger se stal Evropským autem roku 2023. Kdo tehdy sledoval přímý přenos, jistě si vzpomíná, že sympatický crossover v anketě konkurenci doslova smetl ze stolu.

Škoda

Je patrně zbytečné připomínat, že účast na výstavě přislíbila i domácí Škoda. Kromě několika produkčních vozů včetně modelu Enyaq ve verzi Laurin & Klement a různých továrních projektů si totiž pro nás Mladoboleslavští připravují specialitu – má jít o jakousi premiéru. Jediná potíž je v tom, že o jakou premiéru jde, se dozvíme až právě na Legendách, takže nás ti ničemové budou napínat až do poslední minuty!

Základní informace o motoristické slavnosti Legendy 2023

KDY: od soboty 27. do neděle 28. května 2023

VSTUPNÉ: Základní vstupné činí 600 Kč, zlevněné pro studenty, seniory a doprovod osob s ZTP/P je 300 Kč, děti ve věku 6 až 15 let zaplatí 100 Kč a děti do 6 let mají vstup zdarma.

Reklama

Související témata:
Načítám