Hlavní obsah

Ty nejlepší závodní hry na dlouhé zimní večery

Foto: Assetto Corsa

Zapomeňte na mačkání šipek na klávesnici, dnešní simulace už umí realitu velmi dobře napodobit. U těchto šesti her se vám nestane, že byste vjeli do zatáčky v plné rychlosti a zůstali jste na trati!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sezoně je to něco jiného. Pokud má kdokoli z vás auto na víkendy, ať už je to kabriolet, přerostlá motokára, auto na okruhy nebo zkrátka nějaký vzácný youngtimer, moc často se v zimě neprojedete. Jenže mocná čarodějnice jménem IT už dnes dokáže slušně posloužit také nadšeným řidičům. Zde je pár tipů, jak si zkrátit čekání na jaro.

Článek

Pryč jsou ty doby, kdy závodní hry byly jen otázkou čtyř šipek na klávesnici a možná tak tlačítka pro NOS a ruční brzdy. Nadšenců jako vy nebo já je na světě víc, než si myslíte. Přitom technologie spějí kupředu závratným tempem. Různé pneumatikové modely, laserový scan trati, simulace efektu nedotáčivosti a simulace přítlaku. To vše se dnes dá velmi reálně napodobit. No, kde jste si mysleli, že trénují závodníci přes zimu?

1. GT Sport (PS4)

Závodní simulaci Gran Turismo snad netřeba představovat, najde se opravdu málo těch, kteří si některou generaci „Gétéčka“ alespoň nezkusili. Jenže čas letí a GT vykrystalizovalo až do fáze Gran Turismo Sport, která je ze všech generací zatím nejvytříbenější a necílí jen na pařmeny, ale i na nadšence z reálného světa.

Nepřeberný výběr aut, tratí, skvělá fyzika a snad nejlepší konzolová grafika, to jsou přednosti Gran Turisma Sport.

2. Forza Horizon 4 (Xbox One)

Forza je z trochu jiného soudku, protože více tíhne k arkádě a jde tedy hlavně o zábavu, než o napodobení řidičského zážitku. Nicméně skvělá grafika, otevřený svět a výběr z výjimečných aut může být velmi pádný argument, proč o ní alespoň uvažovat, pokud máte kdy svým ratolestem „pohlídat“ Xbox, který dostaly od Ježíška k Vánocům.

3. F1 2018 (Xbox One, PS4 a PC)

„Efjedničky“ jste určitě čekali a byla by chyba dosud nejnovější verzi hry F1 opomenout, protože za ní stojí odborníci na slovo vzatí, firma Codemasters. Oproti předešlé, vlažně přijaté generaci se zdá být velkým krokem kupředu, částečně díky vylepšenému modelu podvozků, klasickým vozům nebo tzv. single player kampani. Pokud u F1 v neděli odpoledne pravidelně usínáte, můžete pohár Mistra světa F1 vzít konečně do svých rukou a udělat souboj o titul zajímavější.

4. Project CARS 2 (PS4, Xbox One, PC)

Project CARS je zajímavý projekt. CARS je zkratka pro „Community Assisted Racing Simulation“, což znamená, že na „pCARS“ vedle odborníků jako Ben Collins alias Stig přímo spolupracoval také lid z virtuální závodnické komunity a fanoušci. Díky tomu nabízí Project CARS velmi dobrou hratelnost, byť podle některých tíhne trochu moc k arkádě. Nemůžete mu ale upřít skvělý výběr aut, nepřeberné množství okruhů, a hlavně nastavitelné, a dokonce i proměnlivé povětrnostní podmínky.

5. Assetto Corsa (PS4, Xbox One, PC)

Rada od majitele simulátoru Assetto Corsa: Pokud jste ten typ, co tráví letní dny „chytáním bronzu“ na okruhových dnech, Assetto je pravá volba pro vás. Vynikající fyzika. Velmi reálné zvuky vozu, kde je zvuk sání oddělen od zvuku výfuku. O Assettu jste možná nikdy neslyšeli, ale veřte, od roku 2014 si vybudovalo slušnou fanouškovskou základnu. Je pravda, že skalní fanoušci si jej tak trochu nechávali pro sebe, do povědomí širší veřejnosti se italská simulace Assetto Corsa (Závodní režim) dostala teprve nedávno. Assetto Corsa je striktní simulace, přesto ale disponuje úctyhodnou grafikou a detaily. Jde jen o to, jaká představa se vám více zamlouvá. Je libo zajet rekord na laserově scanované Nordschleife s Pagani Zonda R? Zavzpomínat na zlaté časy motorsportu s Lotusem 49 v Monze? Nebo milujete Youngtimery a chcete závodit kolo na kolo v BMW M3 E30 DTM? Volba je na vás.

6. DiRT Rally

DiRT Rally už je dnes v podstatě klasika, a pokud se nehodláte omezovat pouze na závodění na asfaltu, DiRT je pravá volba pro vás. DiRT Rally je v podstatě nástupce legendární hry Colin McRae Rally. Ovšem od té doby hra urazila velký kus cesty, a to zejména co se týká grafické stránky. Navíc není problém se virtuálně svézt v zadokolkovém BMW E30, v zuřivé Lancii ze Skupiny B, anebo v moderním Focusu RS.

Závěrem se ještě sluší poznamenat, že se závodními simulacemi se rozmáhá také trh s herními volanty. Ale nebojte, není vůbec potřeba kupovat simulátor se skořepinovou sedačkou za sto tisíc. Herní volant dnes seženete i hluboko pod pět tisíc. Ty lepší od Logitechu a Thrustmasteru stojí kolem osmi tisíc, ale jde o volanty, ke kterým si můžete koupit i řadicí páku, disponují servomotorem pro skvělý cit v řízení a vibrují, když vyjedete z trati. A doma řekněte, že si nejdete hrát. ale že jdete závodit! Nebo trénovat na léto…

Reklama

Načítám