Hlavní obsah

Trumpova prezidentská limuzína poprvé v pohybu!

Foto: Twitter - U.S. Secret Service

Nová limuzína Donalda Trumpa

Ve chvíli, kdy byl zvolen kontroverzní Donald Trump prezidentem Spojených států, začali se automobiloví fandové okamžitě ptát, čím bude nově zvolená hlava americké velmoci jezdit. Ještě aby ne. Taková americká prezidentská limuzína vznikající pod rouškou tajemství s kódovým názvem „Beast“ je totiž poměrně fascinující stroj. A to i přesto, že o něm vlastně moc nevíme.

Článek

Příprava nové generace Beastu pro Trumpa trvala velmi dlouho. Trump byl zvolen do své nové funkce již na začátku roku 2017 a až dosud stále využíval vozy svého předchůdce Baracka Obamy. Nová limuzína byla přislíbena na konec letošního léta a právě teď taky skutečně začala jezdit. Nová „Bestie“ byla spatřena při první oficiální příležitosti, kdy vezla Trumpa na summit Spojených národů. Průjezd kompletní prezidentské kolony byl natočen v New Yorku a jedná se o impozantní podívanou. Na peníze se při zabezpečení amerického prezidenta opravdu nehledí.

Nový Trumpův vůz vypadá navenek jako z klasické produkce amerického Cadillacu, má pěkná LED světla a dokonce i celkové tvary jsou výrazně elegantnější než v případě předešlého modelu.

Jenže do sériového auta má hodně daleko. Dlouho vyvíjený a tajemstvím opředený vůz stojí údajně na podvozku středně těžkého náklaďáku od Chevroletu a právě odsud by měl pocházet i motor. Těžkotonážní komponenty jsou v tomto případě namístě. Podle neoficiálních odhadů je hmotnost silně opancéřovaného auta někde mezi sedmi a devíti tunami.

Prezident je ale chráněn sofistikovanější technikou než jen několika centimetry neprůstřelných materiálů a skel. Beast disponuje třeba nezávislým hasícím systémem, hermeticky uzavřenou kabinou s vlastní vzduchovou filtrací, ale taky kompletní sadou první pomoci s dávkou krve Trumpova typu. Už u předchozí limuzíny se otevíralo pouze okno řidiče, navíc jen o několik centimetrů, takže tady je teoreticky možné, že jsou všechna okna v „trezorových“ dveřích nepohyblivá. Na pohled obří pneumatiky musí auto uvézt nejen při běžných situacích, ale taky v případě, že dojde k jejich poškození. I když pod autem bouchne nastražená výbušnina, ochranný plát se spolu s pneumatikami postará o to, že by mělo pokračovat dál do bezpečí.

Jako ze světa bondovek pak působí možnost vypouštět slzný plyn a dokonce vystřelovat světlice odvádějící řízené střely. Ke komunikaci slouží šifrovaný přenos neznámého protokolu napojený na vojenské síly a na všechno, co by mohl prezident potřebovat.

Na videu i na fotografii z Twitteru vládních služeb se objevuje  nová limuzína hned ve dvou exemplářích. Pro potřeby prezidentské kanceláře totiž vznikla dvě naprosto totožná auta a v provozu jsou při každé cestě obě. Jen v jednom jede skutečný Trump a v druhém jeho dvojník, aby potenciální útočníci nevěděli, který cíl si vybrat.

Popravdě by nás bližší podrobnosti o limuzíně jednoho z nejmocnějších a nejstřeženějších mužů světa hodně zajímaly. Chtěli bychom vědět detaily o pohonném ústrojí, o výbavě, o materiálech použitých pro ochranu a pochopitelně bychom chtěli nahlédnout do všech částí kabiny. Tak snad jednou, až vozy zastarají a embargo opadne.

Reklama

Související témata:
Načítám