Hlavní obsah

Tři stroje, od kterých byste rychlost nikdy nečekali

Foto: The Indy Boys

Školní autobus s prouduvým motorem

Rychlost je hodně návyková, a jakmile lidstvo jednou zjistilo, jak opojné to je, když se jede opravdu rychle, chce stále víc. Ale auta jsou nuda, od těch se rychlost tak nějak očekává. Proto se někteří rozhodli, že zkusí absolutní maximum dostat i ze strojů, které standardně jezdí šnečím tempem. A o to víc nás baví!

Článek

Jeli jste někdy na zahradním traktůrku? A zkusili jste někdy přesun bagrem nebo zemědělským traktorem? Všechno jsou to stroje sice dobře funkční, ale rozhodně ne rychlé. Když se u nich ale sejde parta nadšenců, bláznů a odvážlivců, může se i ze standardně pomalých strojů stát peklo na kolech. Dnes vám jich pár představíme a pevně se držte, protože to bude jízda.

Rekordní traktor a Stig

Rekordy v rychlosti se snaží pokořit kde kdo. Většinou takové lámání rychlostních rekordů také bere vážně. Ale pak je tu ještě Stig, který má všechno takříkajíc na salámu a o to víc toho umí. Před pár měsíci se rozhodl, že stanoví rychlostní rekord s traktorem. Prý svým traktorem. Stroj je lakován výraznou oranžovou barvou a pod kapotou má, a teď se podržte, V8 o objemu 5.7 litru, jejíž výkon je 500 koní! Stroj se startuje tlačítkem, a aby se vůbec udržel na silnici, nechybí mu velké přítlačné křídlo. Jeho rekordní jízdu zaznamenali pracovníci Guinessovy knihy rekordů a zapsali mu průměrnou rychlost ze dvou sprintů 140,44 km/h!

Ideální bagr na opravu D1

Rychlost oprav na D1 je k uzoufání pomalá a myslíme si, že by dělníkům pomohla výkonnější technika. Co třeba bagr nebo rypadlo, které je pro svou rychlost taktéž zapsáno v Guinessově knize rekordů? Jeho označení je JCB GT a pohání ho Chevrolet Big Block V8, jehož výkon je nějakých 1 000 koní! Mimochodem, tento bagr je na trhu v různých verzích přes 20 let a vždy patřil k tomu nejrychlejšímu, co lze v kategorii stavebních strojů pořídit. Stavba s V8 pod karoserií ale vznikla hlavně proto, aby tvůrci pokořili rekordní maximální rychlost, což se jim s hodnotou 116,82 km/h povedlo. JCB GT dokonce jezdí jako atrakce na různé automobilové závody, včetně třeba F1, kde ukazuje, jak vypadá několik tun během sprintů.

Zběsilá sekačka s holkou za volantem

Automobilka Honda, respektive její britské zastoupení, má smysl pro humor a moc dobře ví, jak značku propagovat. Proto stvořili sekačku na trávu, klasický traktůrek s názvem Mean Mower V2, který sice na první pohled vypadá vlastně normálně, ale normální tedy rozhodně není. Sekačku totiž pohání čtyřválec z motocyklu Honda CBR1000RR Fireblade SP, jehož objem je 999 kubických centimetrů. Právě to spolu s šikovností pilotky, kterou je závodnice a křehká blondýnka Jess Hawkins, dovedlo Hondu se sekačkou k oficiálnímu rekordu. Byla jí naměřena rychlost 243 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h 3,45 sekundy. Pro oficiální zápis se dvakrát měřilo zrychlení na 160,9 km/h, kdy na první pokus Jess zajela čas 6,43 sekundy a na druhý 6,12 sekundy. Průměrné zrychlení sekačky tedy je 6,285 sekundy! Aby byl rekord uznán, musí být Mean Mower stále sekačkou. Proto má vespod karbonové nože, dá se jednoduše přepnout na elektrický pohon a opravdu s ním můžete posekat zahradu, přičemž vám to nezabere ani moc času…

Opravdu šílený školní autobus

A nakonec to nejlepší a vlastně i nejrychlejší. Školní autobus opatřený proudovým motorem. No, buďme upřímní, tahle stavba nemá s autobusem moc společného, tedy kromě designu. Jde o stavbu z materiálů, ze kterých se dělají letadla a do kabiny se vejdou jen tři cestující, protože zbytek zabírá motor a veškeré jeho příslušenství. Stavbu má na svědomí Paul Stender, který se svým super zběsilým autobusem dokázal jet (takřka letět) rychlostí 590 km/h. Z motoru, který má výkon nějakých 25 000 koní, šlehají až několik metrů dlouhé plameny. Podle nás nechybí málo k tomu, aby se celý stroj vznesl. Ideální stroj pro Oťáka ze Simpsonových, co myslíte?

Víte o dalších podobně šílených strojích? Jeli jste v něčem takovém? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama

Načítám