Hlavní obsah

Toyota si plácla se Subaru. Budou vyvíjet elektromobily

Foto: Toyota/Subaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektromobilita stále více zasahuje do plánů a hlavně investování jednotlivých automobilek. Vývoj baterií a všech elektrických systémů je drahý, zdlouhavý a náročný, a tak postupně vznikají různá spojenectví automobilových značek, které si tak navzájem chtějí pomoci. Takovou dvojicí je nově i Toyota/Subaru.

Článek

Možná jste se zarazili a přemýšlíte nad tím, že tohle přece není úplně první spolupráce těchto dvou japonských gigantů. A máte pravdu. Značky Toyota a Subaru už spolupracovaly v roce 2012, kdy daly vzniknout dvěma prakticky totožným, ale naprosto fantastickým zadokolkám. Znáte je pod jednotným označením Toyobaru, ale jinak jde o Toyotu GT86 a Subaru BRZ. Dnes ale, a je to možná škoda, není moc prostoru pro hraní a vývoj zábavných modelů. Prim hrají elektromobily a také SUV. A přesně na tato odvětví se obě značky hodlají zaměřit.

Společně se dohodly, že budou vyvíjet jak nové platformy pro chystané elektromobily, tak i velkokapacitní baterie. Nová elektrická platforma bude určena pro malá i velká auta typu SUV. A právě tuto novinku v segmentu, který se v současnosti těší velké oblíbenosti, už značky připravují, čímž chtějí konkurovat třeba Jaguaru I-Pace nebo chystané Tesle Modelu Y. Platforma ale bude použitelná pro více modelů, což obě značky vyjde mnohem levněji, než kdyby pro každý nový model vymýšlely novou. Ostatně, stejnou cestou jde například koncern Volkswagen.

Toyota i Subaru přiznaly, že hlavním důvodem, proč vůbec nápad s touto spoluprací vznikl, je časový tlak ze strany úřadů na neustále snižování emisí a zavádění elektrifikace. Navíc, konkurence prý rozhodně nespí a Toyobaru ji nechtějí nechat žádný zbytečný náskok. Společnou prací se pak chtějí vyhnout také problémům s dodávkami komponentů k výrobě baterií, s nimiž bojuje velká většina výrobců. Navíc se začíná mluvit o tom, že by se k této dvojici během příštích několika měsíců mělo přidat i Suzuki, ale jen jako prodejce nových hybridních či elektrických modelů na některých evropských trzích.

Faktem je, že k podobným spojen(ectv)ím bude docházet čím dál tím častěji. Obdobnou kooperaci oznámil i Jaguar Land Rover společně s BMW, kteří taktéž chtějí pracovat na rozvoji a vývoji elektromobility, nových modelů a platforem. Vypadá to tedy, že se brzy dočkáme nových SUV a nových technologií, jež budou vznikat za spolupráce těch, kteří spolu jinak soupeří.

Reklama

Načítám