Hlavní obsah

TOP5: Závodní barvy počtvrté

Foto: Archiv Garáž.cz

Máme za sebou tři pokračování tohoto tématu a stále jsme se nevyčerpali. Na kterých pět barev si vzpomeneme dnes? Trefíme konečně něco, co milujete nebo naopak neznáte?

Článek

Tohle téma je snad nevyčerpatelné. Takže jen pro jistotu, zde jsou odkazy na předchozí díly, ať mi zase nepíšete, že jsem vynechal něco, co už bylo dříve – díl první, druhý a třetí.

Gitanes

Foto: Archiv Garáž.cz

Zase jednou cigaretová lobby obarvila závodní auta. Do světle modré se toho opět odělo hodně – Ligiery ve Formuli 1, okruhový Ligier JS2, Lola nebo Matra MS. Hodně se objevovaly také na Porsche 911 různých generací a Porsche 924. V modrém BMW 3.0 CSL s touto reklamou jezdil i Niki Lauda. Kromě toho zdobily modré barvy i šestkové kupé E24 a sedan E28. V rally byla značka spjatá s Renaultem, proto zdobila speciály Alpine A110 a A310, Renault 5 Alpine a Renault 5 Turbo.

Tic Tac

Foto: Archiv Garáž.cz

Bonbony pro svěží dech mají také několik zářezů v závodním designu. Většinou se značka uchýlila k zelenému podkladu s bílými puntíky představujícími tvarově bonbony nebo k inverznímu pojetí, tedy bílý podklad a zelené bonbóny. A nejtypičtější jsou rozhodně závodní speciály BMW z okruhů a DTM. Můžete ale potkat i Porsche 911 nebo 962. V roce 1991 se pak logo firmy dostalo na Formuli 1 týmu Jordan, ovšem bez bonbonů.

Michelin

Foto: Archiv Garáž.cz

Tradiční francouzský pneumatikářský gigant není zrovna takovou tou srdcovou barvou nějakých aut. Přesto se jeho modrožlutá kombinace dá potkat na mnoha speciálech, zejména na francouzských závodních a soutěžních autech Peugeot, Renault a Citroën. V těchto barvách ale existuje a závodí také Porsche 997 GT3 RS nebo Dodge Viper. Nejkrásnější ale stejně bude Escort RS Cosworth Malcolma Wilsona. Těmto barvám vzdal později hold i jeho syn Matthew, který do nich oblékl Fiestu RRC.

Alitalia

Foto: Archiv Garáž.cz

A poněkud netradičním sponzorstvím byly italské aerolinky Alitalia. Dle tradic zdobily zejména italská závodní auta. Nejlépe si budeme pamatovat určitě Lancii Stratos HF z rallyových erzet. Stejné barvy ale tohle auto obléklo i na okruzích. Slušely také modelu Beta Coupé. Vzápětí po Lancii se přiřítil Markku Alen ve Fiatu 131 Abarth, ve slabší kategorii zdobily tyhle barvy i hatchback Ritmo Abarth a 127 Sport. Italští fandové ostatně tyhle barvy požívají dodnes na soukromých autech, proto je můžete potkat i na jiných modelech nebo na Alfách Romeo.

555

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohle bude hlavně oslava Subaru v rally. Modrá barva a trojice žlutých pětek se objevily už na modelu Legacy RS. Pak je vystřídala i Impreza 555 a později několik verzí Imprezy WRC. K Subaru zkrátka tyhle barvy neodmyslitelně patří. Zdobily ale třeba i Audi Quattro, byť v opačném žlutomodrém provedení. Modré barvy se pak objevily i na monopostech BAR ve Formuli 1. Mimochodem, stáj sponzorovaná koncernem British-American Tobacco plánovala pustit do šampionátu jednu formuli v barvách Lucky Strike a druhou v barvách 555. To jí ale FIA nedovolila, protože oba monoposty jedné stále mají být graficky stejné. Stáj to tedy vyřešila krásnou grafikou zipu, který auto rozděloval v polovině a každá půlka nesla svou část reklamy.

Reklama

Načítám