Hlavní obsah

Tohle není apríl. Letadlo-limuzína vážně existuje

Foto: Mecum

Learmousine začala svůj život jako letadlo, ale skončila jako podivné auto

Pokud jste sběratel kuriozit, tohle nesmí chybět ve vašem portfoliu. Původně šlo o letadlo a dnes se díváte na homologovanou limuzínu, která smí legálně na silnice. Tento unikát s osmiválcem je dokonce na prodej, a pokud si ho koupíte, dostanete zdarma ještě pick-up a podval.

Článek

Tahle 12,8 metru dlouhá a 2,4 metru široká limuzína se jmenuje Learmousine a svůj život začala skutečně jako regionální letoun vyrobený společností Learjet. Vedoucí projektu přestavby, Daniel Harris, veškeré práce zahájil už v roce 2005. Celý tým pak strávil dva roky navrhováním vlastního rámu, který by efektivně nesl hliníkový trup letadla.

Foto: Mecum

Abyste si měli silniční letoun jak odvézt, dostanete k němu podval i pick-up

Dále se vyvíjela také elektronika a zavěšení. Když byly základy hotovy, nadšenci našli karosárnu, lakovnu a šílený projekt nakonec dokončili v roce 2018, kdy se tento stroj také poprvé ukázal veřejnosti.

Kabina je situovaná tak, že řidič sedí vpředu, v rukou svírá čtyřramenný volant a pozoruje přístrojový štít, pocházející z první generace Chevroletu Silverado. Funkci zpětných zrcátek zde ještě podporují nezávislé kamery a čtyři obrazovky.

Foto: Mecum

Při jízdě tahle šílenost přehrává z venkovních reproduktorů zvuk proudových motorů

Vpravo nahoře najdete několik červených ovladačů řídících audiosystém, osvětlení a další komfortní výbavu. Zbytek trupu je kombinací interiérů nočního klubu, soukromého letounu a limuzíny.

Pojízdný „pártybus“ disponuje 18 místy k sezení, plochou televizí s úhlopříčkou 42 palců, minibarem, neonovým osvětlením, hi-fi soustavou s výkonem 17 tisíc Wattů a reproduktory umístěnými zvenčí i uvnitř.

Foto: Mecum

Místo řidiče působí poněkud kýčovitě

Rytmus života silničnímu letounu udává uprostřed zastavěný 8,1litrový vidlicový osmiválec od Chevroletu, který pohání zadní kola. Nikdo moc netuší, jak se Learmousine řídí, ale určitě nezní jako pick-up, jelikož se při jízdě line z externích reproduktorů zvuk proudových motorů.

Vůz se bude dražit na aukci Indy 2020 (12. 5. – 17. 5. 2020), kterou organizuje společnost Mecum na severoamerickém výstavišti Indiana State Fairgrounds. Vítěz aukce dostane k letadlo-limuzíně ještě speciální podval značky Iron Bull a pick-up Chevrolet Silverado 2500HD z roku 2015, který je dost silný na to, aby onu extravagantnost v pohodě odvezl.

Aukční firma Mecum nesdělila odhadovanou vyvolávací cenu, nicméně očekáváme, že bude šílená stejně jako projekt samotný.

Reklama

Načítám