Hlavní obsah

Tohle monstrum se jmenuje Storm a nic jej nezastaví

Foto: Highland Systems

Raději se utíkejte schovat, přijíždí obrněný vůz Storm od Highland Systems

Rozmanitost automobilového průmyslu je místy až neuvěřitelná – na svět se dostávají obrněná SUV i supersporty, dokonce rovnou schválená pro silniční provoz. Jak už ale dost možná tušíte, tentokrát jsme svědky něčeho, co je úplně jiná liga – tento drobek totiž auta do jedné tuny požírá na posezení a klidně vám pomůže s dobytím větší vesnice nebo s trochou štěstí i nějaké menší země…

Článek

Tohle vozidlo, které ze všeho nejvíc připomíná Batmanovu nejhorší noční můru, je dílem ukrajinské firmy Highland Systems a nese poměrně vypovídající a výhružné jméno Storm. „Auto“ se představilo na výstavě IREX se zaměřením na ochranu osob a majetku, která se konala v Abú Zabí, a jak vzhled napovídá, jde o mnohem víc než jen o velmi schopný teréňák.

Foto: Highland Systems

Storm umí slušně uhánět nejen na pevnině, ale i na vodě. Ve vývoji je i verze, která by měla být schopna úplného ponoru

Fascinující je, že tento pojízdný dobyvatel se umí díky hybridnímu pohonu pohybovat (téměř) neslyšně – na čistě elektrický pohon dokáže „operovat“ až 3,5 hodiny v závislosti na momentální rychlosti a celkovém zatížení vozu. Dva elektrické motory mají celkový výkon 600 koní. S pomocí naftového agregátu se pak operační doba pohybuje v rozmezí 18–36 hodin. A nejen to, díky tomuto naftovému prodlužovači dojezdu se výkon zvýší na celkových 800 koňských sil. Hlavní slovo tu však má vzhledem k hmotnosti osm tun točivý moment, který po sečtení dvou elektrických a jednoho naftového soustrojí činí drtivých 4 400 newtonmetrů.

Není zrovna šokující, že Storm disponuje pancéřováním zajišťujícím špičkovou pasivní bezpečnost. Balistické brnění odrazí střelbu ze všemožných zbraní „běžně“ dostupných na černém trhu, včetně neblaze proslulé útočné pušky ruské výroby. Storm se však nezastaví ani před nastraženými trhavinami. Když je řeč o trhavinách, Storm je připraven rovněž i na takzvaná improvizovaná výbušná zařízení, která mívají v oblibě všelijaké nevládní jednotky a povstalecká uskupení, přičemž vyhovuje stanovám STANAG (Standardizační dohoda NATO) ve stupni 1 nebo 2.

Pokud se vám doteď Storm zdál poněkud děsivý, tak to nejlepší teprve přijde. Obrněný vůz Storm od Highland Systems totiž disponuje na dálku ovládaným zařízením, které umí tuto pojízdnou mašinérii řídit i v autonomním režimu a to je podle nás teprve děsivá představa. Vezměte si, že se osm tun oceli, kevlaru a pancíře prohání v plné rychlosti krajinou bez řidiče v kabině!

Highland Systems je nová ukrajinská společnost, která vstupuje na trh s obrněnými a bojovými vozidly. Vozidlo Storm s hybridním pohonem se představilo koncem února na výstavě IDEX 2021 ve Spojených arabských emirátech. Storm má 5,9 metru na délku, 2,9 metru na šířku a 2,4 metru na výšku.

I přes pohotovostní hmotnosti přesahující 8 000 kilogramů se dokáže na souši rozjet na rychlost 140 km/h díky hybridnímu pohonnému ústrojí o kombinovaném výkonu 800 koní a 4 400 Nm. Na vodě dokáže plout rychlostí až 17 uzlů, tedy přes 30 km/h. Vozidlo je uzpůsobeno tak, aby kromě obranného vozidla mohlo v budoucnu plnit i útočnou funkci, přičemž ve vývoji je i verze, která by se měla umět zcela ponořit pod hladinu.

Reklama

Související témata:
Storm
Načítám