Hlavní obsah

Tohle Lamborghini Sián se vyrábí v Česku. Fakt!

Foto: LEGO Group

Tato Lego stavebnice Lamborghini Sián je v životní velikosti. Na vývoji se podílelo 15 specialistů na design, konstrukci a stavbu z českého Kladna!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Lego je v dnešní době hračkářský gigant a jak většina z nás asi ví, spolupracuje s těmi největšími firmami, zejména co se týká automobilového průmyslu. S automobilkou Lamborghini už dokonce v minulosti vytvořily stavebnici modelu Sián. Ale tentokrát je to něco jiného – tentokrát vznikla Lego stavebnice Lamborghini Sián v životní velikosti.

Článek

Tato úchvatná stavebnice Lamborghini Sián je vytvořená z celkem 400 tisíců (!) dílků, a tak může jít o opravdu, ale opravdu jedinečnou dekoraci do vašeho obýváku. Společnost Lego ve spolupráci s automobilkou Lamborghini opět ukázala, že pokud si něco můžete představit, můžete to i postavit.

Foto: LEGO Group

Pozor, tato stavebnice je pořádný drobek – váží přes dvě tuny!

My už z nedávné minulosti víme, že tento vůz vznikl rovněž i v měřítku 1:8, ovšem tento model v životní velikosti kopíruje vizionářský design limitovaného hybridního supersportu Sián podstatně věrohodněji. Aby model mohl ztělesňovat futuristickou eleganci skutečného auta, bylo použito více než 154 různých prvků Lego, takže stavebnice je promyšlená do těch nejmenších detailů.

Známý výrobce hraček je na tento projekt patřičně hrdý a svoje nadšení neskrývá ani produktová a marketingová viceprezidentka Lena Dixen. „Naši designéři milují výzvy, takže si dokážete představit, jakou měli radost, když jsme jim zadali úkol, aby u tohoto modelu mysleli v trochu větším měřítku než obvykle. Spojili se s úžasnými konstruktéry a inženýry z naší dílny na výrobu modelů v kladenské továrně, kteří staví tyto působivé modely v životní velikosti, a společně posunuli hranice toho, co lze s Lego Technic udělat. Díky kreativitě, kterou tento systém umožňuje, bylo možné skutečně dostát výjimečnému designu modelu Lamborghini Sián FKP 37.“

Ano, čtete správně, tenhle skvost vznikl na Kladně. Tady v Česku! Model odráží rozměry reálného auta na milimetry přesně – to znamená, že tu sedí i rozměry 4 980 mm na délku, 2 101 mm na šířku i 1 133 mm na výšku, přesně jako je tomu u originálu.

Model je výsledkem spolupráce návrhářů a designérů obou společností. Zajímavé potom je, že rám modelu je pokryt velmi složitou tkaninou z šestiúhelníkových prvků Lego Technic, které se vzájemně propojují a vytvářejí jakousi skořepinu. Bystrý čtenář jistě ví, že šestiúhelníkový tvar tu není náhodou – šestiúhelník je totiž typickým symbolem moderních Lamborghini a odráží se na velké části designových prvků, v tomto případě například na tvaru zadních světlometů nebo výfuků.

Slovo „Sián“ znamená v boloňském dialektu „blesk“, takže se odborníci na elektrotechniku ze společnosti Lego postarali, aby světla a elegantní blesky, které se míhají podél karoserie, odrážely způsob, jakým se epsilonové přední světlomety a šestiúhelníkové zadní světlomety skutečného modelu zapínají a vypínají.

Věřte nebo ne, ale tato neuvěřitelná pozornost k detailu pokračuje i v interiéru – z kostek je tu postavený i sportovní volant s logem automobilky a italskou vlajkou, ba dokonce i ovládací prvky na palubní desce a závodní sedadla.

Je obdivuhodné, co se lidem z firmy Lego podařilo. Na tomto modelu v životní velikosti, který byste si mohli velmi snadno splést se skutečným Lamborghini Sián, pracovalo celkem 15 specialistů po dobu 8 660 hodin – 5 370 hodin vývoje, 3 290 hodin výroby. Celková hmotnost modelu je potom poměrně překvapivých 2 200 kilogramů.

Reklama

Načítám