Hlavní obsah

Tohle je trojice nejbezpečnějších aut na trhu dle Euro NCAP

Foto: Euro NCAP

Lexus ES při testu Euro NCAP

Nezávislá organizace Euro NCAP před pár dny prověřila velkou spoustu nových modelů snad všech značek. Vzešly z toho dva absolutní propadáky, které nezískaly ani jednu hvězdičku, ale i trojice vítězů, která za sebou ostatní nechala s velkým náskokem. Překvapí ale, ale že jen dva z vítězů jsou z prémiového segmentu.

Článek

Testy Euro NCAP berou vážně jak automobilky, tak také zákazníci, kteří k výsledkům bezpečnosti jednotlivých modelů přihlížejí při výběru nového auta. Ten model, který v testech neuspěje, se možná může rozloučit s dobrými prodeji. Jestli je to pravda, se budeme moct přesvědčit u aktuální generace modelů Fiat Panda a Jeep Wrangler, které v posledních testech zcela propadly a nezískaly ani jednu hvězdičku. Z testů ale vyšla i velmi zajímavá trojice vítězů, kterou vám dnes ukážeme. Asi nepřekvapí, že všechna tři vítězná auta mají jedno společné. Tím jsou moderní technologie.

1. Malá auta – Mercedes-Benz třídy A

Malá městská auta to mají těžká. Lidé v nich stále vidí jen obyčejná „přibližovadla“ dobrá leda tak na nákup. Bourat by nich nechtěl nikdo. Ovšem Mercedes ukázal, že i malé auto může být bezpečné. Áčko získalo 96% hodnocení, přičemž za ochranu dětských cestujících to bylo 91 %, za asistenční systémy 75 % a za ochranu chodců 92 %.

2. Velká SUV – Hyundai Nexo

Právě v tuto kategorii zcela ovládlo neprémiové SUV. Vodíkové Nexo je horkou novinkou. Jde o elektromobil, který si elektřinu vyrábí sám, a to chemickou reakcí v palivovém článku. Krom toho je ale Nexo nabité bezpečnostními asistenty a technologickými vychytávkami, což mu zajistilo 94% hodnocení. Za ochranu dětských pasažérů to bylo 87 %, za ochranu chodců 67 % a za nabídku asistenčních systémů 80 %.

3. Rodinná auta – Lexus ES

Novinka ze stáje Lexus získala hned dvě ocenění. Stala se nejbezpečnějším velkým rodinným vozem a nejlepším hybridním automobilem v Evropě. Díky mnoha moderním technologiím se ES může pochlubit 91% hodnocením, přičemž za ochranu dětí během jízdy dostal 87 %, za ochranu chodců 90 % a za asistenční systémy 70 %.

Reklama

Načítám