Hlavní obsah

Tohle Ferrari F430 Spider má najeto 253 453 kilometrů!

Foto: YouTube - GTBOARD.com

Ferrari 430 Spider - důkaz, že dobrá péče o auto se vyplatí

U většiny majitelů vozů Ferrari ani nepoznáte, že takové auto vlastní – většinu času totiž stráví pečlivě uložené v dobře klimatizované garáži a jen málo z nich přesáhne za léta provozu hranici řekněme 50 000 kilometrů. Ovšem existují i výjimky. Místo aby tento majitel ze Švédska vytahoval svoji F430 Spider jen na víkendové projížďky, používal ji zcela běžně jako primární dopravní prostředek.

Článek

Skandinávec tak za několik let provozu najel tolik kilometrů, kolik mnoho lidí nezvládne v jednom autě za celý život. V době, kdy Youtube kanál GTBoard.com natáčel s majitelem, měl vůz na budíku nájezd 253 453 kilometrů.

Pozoruhodné je, v jak slušném stavu se postarší a silně ojeté ferrari zachovalo. Osmiválec o výkonu 490 koní nebyl za svou službu nikdy repasován a jediné, čeho si dopřával po hrstech, byly zapalovací svíčky. Majitel odhaduje, že se jich v motoru vystřídalo zhruba 25 sad, což odpovídá výměně po každých 10 000 kilometrech.

Bez výraznějšího servisu přečkala roky služby taky jednospojková poloautomatická převodovka, ačkoliv spojka je na autě již čtvrtá. V každém případě už jen samotný fakt, že do motoru a převodovky nebylo nikdy pořádně sáhnuto, je poměrně fascinující.

Pětiminutové video se zabývá hlavně prohlídkou interiéru. Některé části jsou trochu jeté a třeba alcantara na spodku volantu je zahlazena prakticky do lesku, ovšem celkový dojem není špatný. Veškeré prvky výbavy fungují, elektricky ovládaná střecha dělá to, co má, a spousta ovladačů, přestože je jejich okolí ohmatané, působí pořád solidně. Ve videu bohužel nikde nepadl rok výroby. Model F430 Spider se ovšem stavěl mezi lety 2005 a 2009, takže se každopádně jedná o relativně staré auto.

Video má hlavně jedno důležité poselství – budete-li se o své vozy starat a servisovat je, vydrží mnohdy víc, než byste od nich čekali. Po světě se najde spousta Ferrari F430 s mnohem nižším nájezdem a ve výrazně horším stavu, jelikož sloužila v půjčovnách nebo střídala nepozorné majitele. Tento majitel má ovšem svoje auto zjevně rád, lze tedy předpokládat, že mu postarší ferrari ještě nějakou dobu poslouží.

Reklama

Související témata:
Načítám