Hlavní obsah

To nej z Jižní Ameriky: Oživlá škodovka i staré známé modely

Foto: Škoda Auto

Škoda Yeti není definitivně mrtvým modelem. Jako novou ji koupíte v Kolumbii a nestojí ani moc peněz. A co dalšího zajímavého jsme našli? Listujte dále a objevte novinky i staré známé modely z Jižní Ameriky

Jižní Amerika má rozlohu asi 18 milionů kilometrů čtverečních a lemují ji dva oceány. Jelikož má kontinent přes 420 milionů obyvatel, možnosti automobilového trhu jsou tady velké i přes to, že většina lidí nemá peněz nazbyt. Co zajímavého se dá koupit v Brazílii, Kolumbii nebo třeba v Argentině?

Článek

Udělali jsme pro vás průřez zajímavými auty, která jsou na specifickém jihoamerickém trhu k mání a která by se (v některých případech) mohla uchytit i v Evropě. Dolů do komentářů nám neváhejte napsat, jaké vozy z Jižní Ameriky byste rádi vídali i na našich silnicích.

UAZ Patriot

Umíte si představit vhodnější auto do bolivijské džungle, než je pravověrný off-road UAZ Patriot? Dokonce tu koupíte celou modelovou řadu včetně verze s automatickou převodovkou, jejíž exkluzivní test vám brzy přineseme. Pod kapotou najdete klasický ruský motor o objemu 2,7 litru s výkonem 150 koní a točivým momentem 235 Nm.

Foto: UAZ

UAZ Patriot Expedition s výrazným oranžovým lakem sice v džungli trochu vyčnívá, ale s blátem si poradí

Samotný importér nabízí ještě úpravu na CNG, kde udává dojezd na plyn 418 kilometrů a v kombinovaném provozu (benzin a CNG) až 996 kilometrů. Cenově jsou na tom vozy lépe než u nás – základ vyjde na 435 tisíc a nejvyšší výbava s automatickou převodovkou stojí v přepočtu 660 tisíc korun.

Foto: UAZ

Cestování po Bolívii by jistě zpříjemnil pravověrný off-road, a právě proto se tu UAZ Patriot prodává

Škoda Yeti

Yeti žije! Jmenuje se Škoda Yeti Outdoor a koupíte jej přímo v drogami proslulé Kolumbii. Na místním trhu se prodává pouze s benzinovým atmosférickým motorem 1,6 MPI naladěným na výkon 110 koní a spárovaným výhradně se šestirychlostním automatem.

Foto: Škoda Auto

Škoda Yeti Outdoor pro kolumbijský trh nabídne motor 1,6 MPI

Vůz vyjde na necelých 70 milionů pesos, což je v přepočtu 470 tisíc českých korun. V základní výbavě modelu se objevují dva airbagy, systém ESP, velký palubní počítač, infosystém Bolero s 6,5palcovým dotykovým displejem, multifunkční volant, variabilní sedadla nebo 17palcová litá kola.

Foto: Škoda Auto

Interiér kolumbijského Yetiho už známe z evropského modelu

Fiat Uno

Jistě si pamatujete legendární Fiat Uno Turbo – říkalo se, že tehdy Fiat ještě uměl vyrábět auta. Dnes se tomuto koncernu v Evropě (mimo domovské Itálie) moc nedaří, proto plánuje fúzi s francouzským koncernem PSA. V Brazílii však může koupit Uno nové, převlečené za crossover a s litrovým tříválcovým motorem pod kapotou, respektive s benzinovou třináctistovkou v případě nejvyšší specifikace.

Foto: Fiat

Fiat Uno je zpět, ovšem ne jako malý hatchback, nýbrž v kabátku crossoveru

Vůz také disponuje silným posilovačem řízení, díky kterému můžete po aktivaci režimu City volant lehce ovládat jedním prstem. V základu vyjde Fiat Uno v přepočtu na cirka 200 tisíc korun.

Foto: Fiat

Palubní deska nového modelu Fiat Uno

Chevrolet Spin Activ

Pojmenování patří rodinnému MPV, které v argentinské specifikaci nabídne 5 nebo 7 míst k sezení, 16palcová litá kola, posuvnou druhou řadu sedadel a kufr o objemu 710 litrů. V rámci motorizací si můžete dopřát pouze naftovou osmnáctistovku s výkonem 105 koní a silou 161 Nm.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Spin Active je až sedmimístné MPV

Řazení obstarává buď pětirychlostní manuál nebo sedmirychlostní automat. Výrobce také dává na auto záruku 3 roky nebo 100 tisíc kilometrů. Nejlevnější model koupíte ve standardu za  450 tisíc korun v přepočtu, zatímco nejvyšší verze vyjde jen o 40 tisíc dráž.

Foto: Chevrolet

Pod kapotou pracuje výhradně dieselový motor

Nissan Patrol Y61

Kolikrát jste si říkali, že byste chtěli vidět alespoň jednou v životě nějaké oblíbené staré auto, ale zcela nové, ještě voňavé z výrobní linky? Pokud milujete poctivé off-roady, kupujte letenku směr Paraguay, protože tu pořídíte fungl nový a nablýskaný sedmimístný Nissan Patrol v generaci Y61. Pod kapotou modelu pracuje pouze třílitrový turbodiesel s výkonem 147 koní a točivým momentem 371 Nm. Řazení pak zajišťuje čtyřrychlostní automat. Abyste nemuseli v nehostinném prostředí shánět naftu, nabízí se ještě přídavná 40litrová palivová nádrž. Problémem je základní cena, která vychází v přepočtu na 1,3 milionu korun.

Foto: Nissan

Starý známý Nissan Patrol Y61 koupíte jako nový v Paraguayi

Toyota Rush

Poměrně netradiční auto prodává japonská Toyota v jihoamerickém Ekvádoru. Jde o model Rush, který se svým vzhledem jasně hlásí k původu ze země vycházejícího slunce. Prostorné SUV se světlou výškou 220 milimetrů je dlouhé 4 435 milimetrů a vysoké 1 705 milimetrů, takže ho řadíme spíše k vozidlům středních kategorií, jenže pod kapotou má nepoměrně komický motor.

Foto: Toyota

Toyota Rush je krásné SUV, ovšem chybí mu výkonný motor

Co asi zmůže benzinová patnáctistovka naladěná na výkon 105 koní a sílu 134 Nm s 1,9 tuny vážícím kolosem s pohonem zadních kol? Patrně nepůjde o žádného rychlíka a vzhledem k malé benzinové nádrži s kapacitou 45 litrů budete prakticky neustále na pumpě. Cena také není nízká, slušně vybavený základ stojí v přepočtu 625 tisíc korun.

Foto: Toyota

Auto má úplně jiný infosystém – ve srovnání s evropskými modely

Ford F-150 Raptor

Venezuela je dlouhodobě sužována krizí, a proto se obyčejní lidé musí potýkat s existenčními problémy. Na život nic moc, ovšem automobilová nabídka není k zahození. Milovníci užitkových strojů zbystřete – místní import společnosti Ford tu nabízí výkonný pick-up F-150 Raptor 4 x 4, který disponuje 3,5litrovým benzinovým šestiválcem s výkonem 456 koní a točivým momentem 691 Nm. Ano, ten Raptor, který je jinak oficiálně k dispozici prakticky jen v USA.

Vůz má navíc aktivní odpružení a desetirychlostní automat. Cena auta vás uzemní – základ stojí 1,8 milionu korun s DPH a to v něm nejsou započítány ještě lokální daně a poplatky za import vozu ze zahraničí.

Foto: Ford

Ford F-150 Raptor je zboží jen pro opravdu bohaté obyvatele Venezuely

Volkswagen Saveiro

Toužili jste po kompaktním německém pick-upu s přídí podobnou Volkswagenu Caddy? Teď ho můžete mít! Volkswagen Saveiro se v Uruguayi prodává ve verzi s jednoduchou kabinou, prodlouženou kabinou nebo dvojkabinou. V rámci bezpečnosti pick-up nabídne dva airbagy, systém ABS a čtyři kotoučové brzdy.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Saveiro zepředu připomíná model Caddy

Motorizace neoslní – prcka od VW pohání vznětový agregát o objemu 1,6 litru, který má výkon 102 koní a sílu 143 Nm. Převodovka pracující v útrobách modelu je pětirychlostní a ovládaná mechanicky. Základní výbava není kdovíjak bohatá – najdete tu elektricky ovládaná okna, autorádio nebo palubní počítač. Cena však potěší, ve standardu vás pick-up ochudí jen o 333 tisíc korun.

Foto: Volkswagen

Pick-up koupíte jako holátko nebo jako plně vybavenou verzi DC Cross

Ale to by nebyl Volkswagen, aby neměl nějakou specialitku pro movité zájemce. Za necelých 490 tisíc si můžete užívat verzi DC Cross se silnějším motorem a pokročilou komfortní výbavu čítající klimatizaci nebo multimediální systém.

Foto: Volkswagen

Palubní deska modelu VW Saveiro

Changan CX70

Foto: Changan

Changan CX70 není prodlouženou kopií Mazdy CX-30

Automobilka Changan je jednou z nejsilnějších čínských značek na trhu v Peru. V nabídce výrobce se objevuje také model CX70. Ne, skutečně nejde o prodlouženou kopii Mazdy CX-30, nýbrž o bohatě vybavené sedmimístné SUV.

Foto: Changan

Bohatě vybavený interiér láká na příjemné materiály

Pod kapotou najdete buď přirozeně dýchající zážehové šestnáctistovky s výkonem 117 koní a silou 150 Nm nebo přeplňované patnáctistovky s výkonem 136 koní a točivým momentem 220 Nm. Nutno dodat, že atmosférické motorizace o objemu 1,6 litru využívají technologie od Mitsubishi Motors.

Reklama

Načítám