Hlavní obsah

To nej z Austrálie: sportovní Škoda, drahý Fiat a silný Ford

Foto: Škoda Auto

V Austrálii koupíte tuhle sportovně laděnou Škodu Octavii. Vypadá dobře, je levnější než verze RS, ovšem přeci jen jí něco schází. Uhádnete co?

Země protinožců je proslulá táhlými silnicemi, hordami klokanů, operou v Sydney a terénními auty – pick-upy obzvláště. Na tamním trhu však můžete koupit i daleko lepší kousky než obyčejné off-roady. Co takhle Octavii Sport, legendární LandCruiser 70, 750koňový Ford Mustang nebo jachtařským uměním prošpikovaný Abarth 695? Pojďte se s námi podívat, co zajímavého se dá pořídit v Austrálii.

Článek

Škoda Octavia Sport

Modely Škoda Octavia RS znáte nejspíš všichni. Jde o sportovně laděné škodovky se silnými motory a propracovanými podvozky, ovšem s poměrně vysokou cenovkou. V Austrálii našli kompromis mezi vzhledem a cenou, který se jmenuje Škoda Octavia Sport.

Foto: Škoda Auto

Octavia Sport sází na dynamický design a lepší cenu – ve srovnání s variantou RS

Auto nabízí černé spojlery, masku, kryty zrcátek, sportovní 18palcová kola a adaptivní diodové světlomety. Uvnitř se můžete těšit na ergonomická sedadla a tříramenný sportovní volant. Vpředu pak pracuje benzinový čtyřválec 1,4 TSI o výkonu 150 koní (250 Nm) spárovaný se sedmirychlostním automatem. Maximální rychlost Octavie Sport pro australský trh je 219 kilometrů za hodinu a zrychlení z nuly na sto dosahuje vůz za 8,2 vteřiny.

Foto: Škoda Auto

Interiér modelu Škoda Octavia Sport

Základní cena je příznivější než u RS – Octavia Sport vyjde na 540 tisíc, zatímco model RS 245 stojí v Austrálii v přepočtu 760 tisíc korun. Milovníci praktických vozů taktéž nebudou ochuzeni, protože Škoda Auto nabízí také variantu Combi (Sport Wagon).

Foto: Škoda Auto

Škodovka označuje v Austrálii sportovní Octavii Combi jako Sport Wagon

Holden Astra Sedan

Opel Astra je cenově dostupný hatchback nebo kombík nižší střední třídy, který se v Evropě nedávno dočkal faceliftu a už se pomalu dostává na české silnice. V Austrálii si však mohou užívat Astru Sedan prodávanou pod značkou Holden.

Foto: Holden

Astra Sedan má oproti ostatním modelům z rodiny odlišnou příď, proto si ji nelze splést

Vůz se nabízí ve třech výbavových stupních – v základu se můžete těšit například na čelního asistenta proti srážce, hlídání jízdních pruhů, diodové denní svícení, litá kola, parkovací kameru, zadní senzory a kožený volant. Pod kapotou pracuje vždy přeplňovaná zážehová čtrnáctistovka naladěná na 150 koní (240 Nm) a šestirychlostní automat. Základní cena pak činí 360 tisíc korun.

Foto: Holden

V Austrálii jsou sedany celkem populární, proto se tu prodává i přepracovaná Astra Sedan

Toyota LandCruiser 70

Toyota Australia sídlí ve městě Port Melbourne a nabízí o něco větší modelovou řadu automobilů než v Česku. Mezi nimi najdete i off-roadovou modlu, jedno z nejlegendárnějších terénních aut – Toyotu LandCruiser 70.

Foto: Toyota Australia

Toyota Australia prodává na australském trhu oblíbený pracovní LandCruiser 70

Pod kapotou automobilu najdete 4,5litrový osmiválcový turbodiesel naladěný na výkon 205 koní při 3 400 otáčkách za minutu a sílu 430 Nm při 1 200 až 3 200 otáčkách za minutu. Auto se nabízí ve verzi pick-up (jednokabina, dvoukabina), Wagon nebo Troop Carrier. Poslední zmíněný je určený na delší trasy, proto má objem palivové nádrže 180 litrů. Pokud se vám Toyota LandCruiser 70 líbí, připravte si minimálně 1,1 milionu korun.

Foto: Toyota Australia

LandCruiser 70 se vyznačuje prostým, ale účelovým interiérem

Nissan Pathfinder

Nissan Pathfinder starší generace R51 je populárním a v dnešní době už cenově dostupným kompromisem mezi off-roadem a SUV. Někteří ho dokonce označují za nejterénnější sportovně-užitkový vůz.

Australský nový Pathfinder disponuje volitelným inteligentním pohonem 4 x 4, až sedmi místy k sezení a tažným zařízením na 2 700 kilogramů. Auto se nabízí v pěti barevných variantách a se dvěma motory. Pohonnou jednotkou je buď hybridní 2,5litrový agregát nebo 3,5litrový čistě zážehový šestiválec naladěný na výkon 275 koní, přičemž všechny motorizace jsou spárovány s automatickou převodovkou. Ceníky startují na částce 692 tisíc korun a stoupají vzhůru.

Foto: Nissan

Nová generace Nissanu Pathfinder působí více jako SUV než off-road

Lexus LX

Myslíte si, že luxusní divize Toyoty (Lexus) úplně zanevřela na naftové motory? V Evropě možná, ovšem v Austrálii si můžete koupit vlajkové SUV Lexus LX s pohonem všech čtyř kol ve verzi 450d se 4,5litrovým naftovým osmiválcem (272 koní) nebo ve verzi LX 570 s 5,7litrovým benzinovým osmiválcem (367 koní).

Foto: Lexus

Lexus LX 570 je vlajkové SUV luxusní divize Toyoty v Austrálii

Nemusíme dodávat, že jde o luxusní SUV bez hybridního pohonu, které se nebojí ani širokých písečných plání. Problémem je však základní cena, tenhle naftový premiant vyjde na 2,4 milionu korun, zatímco benzinová verze stojí 2,5 milionu korun.

Foto: Lexus

Interiér modelu LX je protkaný luxusními materiály a kůží

Abarth 695 Rivale

Co vznikne spojením věhlasné italské značky Abarth a výrobce luxusních jachet Riva? Výsledkem spolupráce je model (hatchback nebo cabrio) Abarth 695 Rivale, který je limitovaný počtem pouhých 35 kusů.

Foto: Abarth

Chcete hodně luxusní a drahý Fiat 500? Kupte si Abarth Rivale 695 za 710 tisíc korun

Vůz je specifický dvoutónovým lakováním, a to modrou barvou Riva a šedou Ferrari. Kromě toho se Abarth může pochlubit sportovními nárazníky, výfukem od společnosti Akrapovič, adaptivním tlumiči nebo mechanickým diferenciálem s omezeným prokluzem.

Foto: Abarth

Limitovaná edice Rivale čítá jen 35 kusů

Další radostí je přeplňovaný motor o objemu 1,4 litru s výkonem 180 koňských sil. Nepříliš šťastná je však cena, přece jen ne každý si může dovolit zaplatit 710 tisíc korun za mrňavý nepraktický hatchback.

Ford Mustang R-Spec

Také severoamerický Ford se snaží uspět v rozlehlé zemi, která kromě klokanů nabízí i pohled na jedno nejprodávanějších sportovních aut na tamním trhu – model Mustang. Limitovaná edice R-Spec čítající 500 kusů je první vlaštovkou Mustangu na australském trhu disponující továrním přeplňováním kompresorem Ford Performance Roush 2650 Supercharger Kit.

Foto: Ford

Na co vyrazit do austrálie? No přece na klokany a mustangy

Vůz vznikl ve spolupráci s firmou Herrod Performance a nabídne kromě aerodynamických prvků ještě upravený aktivní výfuk, čtyři barvy karoserie, pětilitrový osmiválec (750 koní, 827 Nm) a šestirychlostní manuál s automatickým vyrovnáváním otáček. Sportovní krása statného hřebce od Fordu není ani tak drahá, protože v přepočtu vyjde na 1,6 milionu korun, což není zase tak hrozné vzhledem k tomu, co auto dovede.

Foto: Ford

Díky kompresoru má vůz výkon 750 koňských sil

Honda Accord

Pokud v Evropě zatoužíte po sedanu od Hondy, musíte sáhnout po modelu Civic sedan. Jestliže vaše nároky auto nižší střední třídy nesplňuje, obraťte se na japonské, severoamerické nebo australské dealerství a zeptejte na Hondu Accord.

Foto: Honda

Honda Accord je typickým příkladem japonského sedanu střední třídy

Reprezentativní japonský sedan můžete mít s přeplňovaným motorem o objemu 1,5 litru, s výkonem 190 koní (260 Nm) a převodovkou CVT. Druhou variantou je hybridní ústrojí čítající zážehový dvoulitr a elektromotor. Tahle kombinace nabídne výkon 215 koňských sil a točivý moment 315 Nm.

Foto: Honda

Palubní deska modelu Honda Accord pro australský trh

Za cenu benzinové verze startující na částce 828 tisíc korun, respektive na sumě 868 tisíc korun v případně hybridní varianty, dostanete ještě pětiletou záruku bez omezení nájezdu kilometrů.

Kia Carnival

Tohle MPV můžete na evropských cestách koupit více méně už jen jako ojetinu – pokud nebudeme započítávat individuální dovoz. Pro náš kontinent jsou víceúčelové rodinné vozy takřka mrtvé, nicméně v Austrálii se Kia Carnival může chlubit titulem jednoho z nejžádanějších MPV na trhu.

Foto: Kia

Kia Carnival je zástupcem rodu MPV. Tyto vozy v Evropě spíše vymírají, ovšem na jiných trzích se těší zájmu

Kromě široké variability a prostornosti nabízí jihokorejský rodinný koráb také zajímavé motory. Jde o benzinový 3,3 litrový šestiválec s výkonem 280 koní a silou 336 Nm nebo 2,2 litrový naftový řadový čtyřválec naladěný na 200 koní a točivý moment 440 Nm.

Foto: Kia

MPV nabízí až osm míst k sezení

Obě verze jsou spárovány se sportovní osmirychlostní automatickou převodovkou. Základní cena vozu se všemi poplatky a daněmi činí zhruba 723 tisíc korun.

Reklama

Načítám