Hlavní obsah

To jste ještě neviděli: Obytné auto, které umí plavat!

Foto: CAMI

Už jsme si mysleli, že jsme viděli všechny možné varianty obytných aut – malá, velká i gigantická, pro silniční použití i expediční speciály, opulentní paláce na kolech i skromné stavby svépomocí… Ale tohle, to nás vážně zaskočilo zcela nepřipravené.

Článek

Obytné auto, které plave. Vážně! Může pohodlně jezdit po silnici, ale klidně také může vjet do vody a místo zaparkování na dně, což by se přihodilo každému jinému obytnému vozu, si vesele brázdí vodní hladinu jezera. Je to přímo spektakulární podívaná! Akorát nemůžeme přijít na to, k čemu je to celé vlastně dobré…

Přitom míra inženýrství, která je za strojem pojmenovaným Terra Wind RV, je skutečně ohromující. Základ skoro třináctimetrového giganta má blíž k lodi než k autu – jeho tvůrci, americký pár John a Julie Giljamovi z kalifornské firmy CAMI k němu přidělali kola a instalovali 330koňový turbodiesel Caterpillar, který umí podle potřeby roztáčet kola nebo lodní šrouby. Terra Wind RV se tak dokáže rozjet na 130 km/h na souši a na 8 uzlů (cca 14 km/h) na vodní hladině.

Foto: CAMI

Obojživelný obytný vůz je světovou novinkou

Špičkové vybavení

Terra Wind RV se může pyšnit skutečně profesionálním zpracováním na té nejvyšší úrovni, prvotřídními materiály hodnými luxusního zaměření a výbavou, kterou nejspíš nemáte ani doma – samozřejmě je tu velká kuchyň, obývák se zábavním centrem, velká ložnice a sociální zázemí, ale třeba také hydromasážní vana a další laskominy, které odpovídají astronomické cenovce kolem 18 milionů korun.

Foto: CAMI

Vypadá takhle luxusně váš obývák? To pochybujeme!

Předtím však musí řidič zastavit, vysunout boční plováky (kvůli stabilitě) a nafouknout je z palubního kompresoru – záležitost na pět minut, ale manželé Giljamovi plánují pro další produkční verze řešit celý proces automaticky, aby se jejich zákazníci manuální prací příliš neunavili. No a potom stačí skočit zpátky za volant, odbrzdit a po rampě pomalu vjet do vody… a zažít neopakovatelný pocit, když váš vůz plave.

Samozřejmě je to pro všechny kolem obrovská show – přihlížející nechápavě kroutí hlavou, rychle loví telefony, padají z mol a převracejí se v loďkách. Pro posádku je to samozřejmě také výjimečný zážitek, když můžou vyjít z obýváku, místo sprchy si skočit zaplavat do jezera nebo si zadovádět na vodních skútrech a pak zamířit zpátky do peřin. Ale stejně…

Stejně se nemůžeme zbavit dojmu, že je to celé tak trochu zbytečné, že praktický přínos není vlastně nijak zásadní. Ale možná jen nejsme dost bohatí, abychom plně ocenili výjimečnost celého nápadu. Ale dokážeme si představit, jaké by to bylo vyrazit s tímto strojem na Mácháč a všem ukázat, jak se žije život ve stylu.

Ok, tak obojživelný obytňák bychom měli. A co dál? Snad už jen obytné auto, které létá…

Reklama

Načítám