Hlavní obsah

Titanové kolo vyrobené 3D tiskem váží jen 7 kg!

Foto: HRE Wheels

Zapomeňte na lehká magnéziová kola nebo disky z karbonu, nejnovějším hitem tuningových doplňků se brzy stanou ráfky z titanu vyrobené technologií 3D tisku. Mohou mít totiž naprosto neuvěřitelně propracovaný design, a přitom si zachovávají lehkost, pevnost i pružnost klasických slitinových disků.

Článek

Pokud vám spojení „titanové kolo vyrobené 3D tiskem“ přijde povědomé, máte naprostou pravdu, protože jsme vám ho poprvé představili v našem článku už loni na podzim. Nyní ale výrobce kol HRE Wheels společně s technologickou společností GE Additive představili druhou generaci svého revolučního počinu.

Princip výroby je stále stejný – laserový paprsek spojuje jemné vrstvičky rozpuštěného titanového prášku, a buduje tak nesmírně komplikovanou stavební strukturu celého disku, která by jinak než technologií 3D tisku prostě nemohla vzniknout. Přesto se podařilo dalším vývojem dosáhnout citelných zlepšení.

Tak předně je celý disk HRE3D+ s 20palcovým průměrem o dvě kila lehčí – první generace vážila devět kilogramů, druhá srazila hmotnost na pouhých 7 kilo (což snižuje neodpruženou hmotnost a zmenšuje setrvačnost). To je pořád o trochu víc, než kolik váží disky z karbonových vláken (nejlehčí má 5,2 kg), ale kolo od HRE má mnohem propracovanější design. S tím souvisí i druhé vylepšení – při výrobě se podařilo snížit materiálový odpad z 80 % na pouhých 5 %.

Vylepšený titanový disk vyrobený 3D tiskem představila firma HRE na supersportovním Fordu GT v nádherné fialové barvě a výsledek je prostě strhující. Tak trochu ale pochybujeme, že se z kol vyrobených 3D tiskem stane něco víc než jen módní výstřelek pro výstavní exponáty. Jen si představte, jak ta kola čistíte…

Reklama

Související témata:
Načítám