Hlavní obsah

Tip na zajímavou koupi - motokára Ayrtona Senny

Foto: z rodinného alba AS

Ayrton Senna

Kup si motokáru trojnásobného mistra světa a prospěješ tím sobě i druhým.

Článek

Po závodní kombinéze a vozech Toleman-Hart TG184 a McLaren-Ford MP4/8 A, se kterými Ayrton Senna závodil, se v dražbě objeví další artefakt spojený s tímto slavným závodníkem. Tentokrát se jedná o motokáru, ke které se váže zajímavý příběh.

19. března 1994 pozval Ayrton Senna na farmu v Tatui v Brazílii několik svých přátel, aby si zajezdili po jeho motokárové dráze. O šest týdnů později tragicky zemřel při havárii na Velké ceně San Marina. Motokára, se kterou tehdy jezdil Ayrton a jeho přátelé, byla uložena a nikdy více se s ní už nejezdilo.

Společnost RM Sotheby's bude motokáru dražit příští měsíc v Londýně, přičemž 10 procent z výtěžku půjde k Institutu Ayrtona Senny, který použije peníze na vzdělávací programy v Brazílii. Šťastlivec tak získá zajímavou hračku a zároveň přispěje na dobrou věc.

Je nepravděpodobné, že by s touto motokárou nový majitel jezdil a znehodnocoval tak jistě draze získaný sběratelský předmět, což je vlastně škoda. Motokáře, která se dá v jistém slova smyslu považovat za youngtimer, by to na dráze slušelo mnohonásobně víc než někde ve sbírce. I samotný Ayrton Senna by ji raději viděl jezdit než stát, protože kdo viděl dokument Senna, ten ví, že Ayrton považoval závodění na motokárách za ryzí esenci motoristického sportu.

Překvapivá je ale informace, že motokára pošla kompletní renovací, což je patrné z fotek. Je jako nová. Nebylo by lepší, kdyby šla do dražby v „nálezovém“ stavu? Podělte se s námi o svůj názor.

Reklama

Související témata:
Načítám