Hlavní obsah

Tímto klasickým Aston Martinem se kdysi vozil David Beckham

Foto: Auto Trader UK

Jeden z bývalých vozů Davida Beckhama – to bude jistě nějaká pestrobarevná „divočina“… Kdepak!

Bývalé vozy známých osobností jsou vždy zajímavá záležitost. Často však jde o supersporty za miliony korun, které jsou nanejvýše pár let staré. V případě, že jde o nějaký poctivý veterán, se zpravidla bavíme o někom, kdo odešel takzvaně „na pravdu boží“. Jenže dnes tu máme poměrně výjimečný kousek – tento Aston Martin V8 Volante z roku 1988 patří nejenže žijící osobnosti, ale hlavně byste to do ní nejspíš ani neřekli.

Článek

Když se dostane řeč na vozový park fotbalistů, každý z nás si vybaví buďto italské supersporty, britské luxusní limuzíny, případně nějaké to velké SUV. A vlastně bychom nebyli daleko od pravdy – takový Mesut Özil například vlastní Ferrari 458, Paul Pogba jezdí Rolls-Roycem Black Badge, Cesc Fabregas v garáži parkuje Aston Martin DB9, jak uvádí britský portál Comparethemarket.com.

Foto: Auto Trader UK

Tento veterán Aston Martin není žádná divočina, jak by se na „auto pro fotbalisty“ slušelo. Vlastně to naznačuje, že 45letý bývalý záložník má docela vkus

Jenže – co kdybychom se bavili o někom takříkajíc „ze staré školy“, třeba v případě takového Davida Beckhama? Není to tak jednoduché, neboť se traduje, že tento 45letý dnes už bývalý záložník klubů jako Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy nebo PSG údajně vlastní okolo sedmi desítek vozů. Ovšem překvapivě ne všechny z nich byly křiklavé supersporty nebo opulentní limuzíny a SUV. Vlastně se občas našlo i něco pro fajnšmekry – jako třeba tento Aston Martin V8 Volante z roku 1988.

A jak by se na hvězdu světového formátu slušelo, tak tohoto osmiválcového krasavce po pár letech „nevyhodil“, protože by jej přestal bavit – ve skutečnosti Beckham tento vůz koupil v roce 2003 ve svých 28 letech a vydržel mu až do poměrně nedávné doby, do roku 2018. Dokonce měl k tomu autu takový vztah, že si ho nechal před lety lodí přepravit z Británie až do Španělska, to poté, co podepsal smlouvu u Realu Madrid.

Tento dnes už klasický kus britského inženýrství je vyveden v tmavě červené barvě s krémovým interiérem, pod kapotou mu bublá atmosférický 5,3l V8 o výkonu 423 koní, který tento grand tourer bez střechy dokázal rozburácet na stovku za 5,2 vteřiny a mohl pokračovat až na 270 km/h. Jde o motorizaci X Pack, která kromě vyššího výkonu nabízela také vylepšené výfukové potrubí – a je poměrně překvapivé, že vůz má manuální převodovku.

Beckham údajně býval v autě často vídán, jak se nonšalantně plouží ulicemi Londýna. Podle dostupných informací bylo o vůz od začátku života dobře postaráno včetně pravidelného servisu, v čemž pokračoval i slavný záložník. Počítadlo na palubce dnes ukazuje hodnotu 38 100 mil, tedy nějakých 60 900 kilometrů – což na kabriolet vpravdě není úplně málo.

Exemplář je ve skvělém stavu, a dokonce se v únoru zúčastnil londýnské přehlídky Classic Car Show. Vůz nyní prodává společnost Aston Martin Works, která se specializuje na opravy a renovace klasických Astonů a která má už více než šedesátiletou tradici.

Cena na britském inzertním serveru Auto Trader je poměrně mastných 445 tisíc liber, tedy v korunách přes 13 milionů, ovšem vzhledem k ojedinělosti, motorizaci, skvělému stavu a slavné osobnosti na seznamu předchozích majitelů jde vlastně o poměrně adekvátní hodnotu. A navíc je vysoká pravděpodobnost, že tento kousek už na ceně klesat nebude – spíše naopak…

Reklama

Související témata:
Manchester United FC
Paris Saint-Germain FC
David Beckham
Los Angeles Galaxy
Fotbalisté
Načítám