Hlavní obsah

Pomozte nám pátrat. Šestikolka Volkswagen Polo z Česka je záhadný unikát, o kterém nic nevíme

Foto: Lukáš Volšický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přijeď se podívat, mám tu šestikolku Volkswagen Polo,“ říká mi do telefonu jeden kamarád. Cože? Volkswagen Polo jako šestikolku? Pochopitelně jsem to musel vidět naživo, a tak jsem jej při nejbližší příležitosti znovu navštívil, abych mohl začít pátrat po historii unikátu. Jenže i dnešní internet je na to krátký, a proto nás napadlo, že se zkusíme zeptat i vás. Neznáte tohle šestikolové Polo?

Článek

V českých končinách se díky pravověrným automobilovým nadšencům setkáváme se spoustou legendárních i docela neznámých aut. Pravidelně vás s nimi seznamujeme a představujeme vám jejich příběhy, ale teď se karta obrací, protože potřebujeme vaší pomoc. Jen vzácně se nám stává, že by se v našem okolí objevilo unikátní auto, o němž nemáme nejmenší ponětí. Nevíme odkud je, kdo jej zkonstruoval ani jaký je jeho příběh. Jsme vedle jak ta jedle.

A teď je hlavním bodem našeho zájmu jedinečný Volkswagen Polo, co si pro radost koupil jeden můj kamarád. Už v minulosti jsme vás díky němu seznámili s obrovským americkým obytňákem Chevrolet Kodiak, kultovními Hummery H1 nebo legendárním vojenským Jeepem Willys. Jenže když mi poslal první ukázku svého nejnovějšího přírůstku, doslova jsem nevěřil svým očím. Zelené Polo druhé generace je totiž fascinující šestikolkou!

Foto: Lukáš Volšický

Základem unikátního Volkswagenu Polo 6×2 je model druhé generace. Dvě německé továrny a jedna španělská jej vyráběly v letech 1981 až 1994

Skoro až po druhou nápravu je to originální Polo, jehož zadní polovina je výrazně prodloužená a vybavena korbou bez otevírání. Pokud vás nejprve napadá, že jde o domácí laminátovou přestavbu, pletete se. Už metodou technického poklepu se při prvním setkání přesvědčuji, že je to kompletní plechařina. Dokonce i nákladová část korby je plechová, ale vypadá to, že tenhle Volkswagen nikdy nepomáhal při práci. Spíše působí, že přišel na svět jako výstavní show car.

Je zajímavý nejen svou zelenou barvou, ale zaujme i sportovnějším stylingem. Dlouhé hodiny hledání na internetu nám bohužel nepřináší detailnější informace než zjištění, že německá tuningová scéna se v devadesátých letech těšila zájmu o šestikolky. Upravovat tovární pick-upy i normální auta na výstavní unikáty bylo zatraceně „cool“, ale k jen málu stále existujících exemplářů existuje už pouze minimum informací.

Foto: Lukáš Volšický

Vypadá jako výstavní exemplář z dob, kdy německé tuningové scéně vládly přitažlivé šestikolky, ale jaký je jeho skutečný osud?

Námi objevený Volkswagen Polo s netradičním pohonem 6×2 se přitom pyšní benzinovým čtyřválcem s karburátorem a jen malým nájezdem na počítadle kilometrů. A největší zajímavost je taková, že originální číslo VIN se shoduje s výrazně novějším Polem vyrobeným v roce 2014. Když následně dekóduji identifikační číslo ručně, zjišťuji, že písmenko „E“ značící rok se shoduje pro roky 1984 i 2014. Zelená šestikolka tak v příštím roce oslaví už čtyřicáté narozeniny.

Nepochybně to zní zvláštně, ale tak vzácná shoda skutečně může nastat. V osmdesátých letech zřejmě nikdo nepředpokládal, že se vůz dožije až dnešních dnů. Série čísel a písmen VIN pro uvedení roku výroby se navíc u Volkswagenů stále opakují. A teď k tomu nejdůležitějšímu. Je vám zelená šestikolka Volkswagen Polo povědomá a znáte její historii? Napište nám do diskuze, děkujeme.

Reklama

Související témata:
Načítám