Hlavní obsah

SUV z Číny s britskou značkou cílí na fanoušky Kamiqu i Dacií. MG ZS je levné a někde i laciné

Foto: Lukáš Volšický

MG ZS má fantastický poměr ceny/užitné hodnoty, ovšem nejsou v tom ještě nějaká ale?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britsko-čínská značka Morris Garages oznámila svůj vstup na český trh teprve nedávno, nicméně už nyní zde máme první vozy k otestování. Sáhli jsme proto po potenciálním bestselleru, levném SUV ZS, a pořádně jej prozkoumali. Čeká nás díky MG nějaká automobilová revoluce? A jak se na autě podepisuje práce inženýrů z Velké Británie?

Článek

V současné době můžete v rámci marketingové kampaně ke vstupu automobilky MG na český trh sledovat různé odkazy na historii této původně britské, dnes britsko-čínské značky. Jde na jednu stranu o pěkný tah, na tu druhou však původní albionské sporťáky Morris Garages nemají se současnou nabídkou nic společného. Snad jen logo.

Foto: Lukáš Volšický

Jako dědictví po původní značce Morris Garages zůstalo u nových modelů logo MG

Hrdinou dnešního testu bude SUV ZS, kompakt o velikosti Mitsubishi ASX spadající do segmentu C, který má vlastně jen tři velmi vážné a blízké rivaly – Dacii Duster, Škodu KamiqDongfeng Glory 500. Budeme se tedy plavit v atraktivních vodách cenově dostupných modelů, jelikož ZS startuje od 424 940 Kč a rozhodně nejde o žádný holobyt.

V základu totiž dostanete šest airbagů, stabilizační systém, diodové přední lampy, světelný senzor, zadní parkovací senzory, elektrická zrcátka s výhřevem, elektricky ovládaná okna, kožený volant, tempomat, klimu, centrál s dálkou, 10palcový multimediální systém, Apple CarPlay/Android Auto kompatibilitu, 17palcové liťáky a kufr o objemu 448 litrů.

Foto: Lukáš Volšický

Základ je velmi slušně vybaven a stojí necelých 425 tisíc korun. Nejvyšší provedení (na snímcích) pak vyjde na bezmála 530 tisíc korun

To zní skvěle, nehledě na to, že za dalších 34 000 Kč získáte dva další asistenty, navigačku, přední mlhovky, dešťový senzor, vyhřívaná sedadla ze syntetické kůže, 360stupňový parkovací systém a digitální přístrojovku.

Co se týče motorizací, tak se ve standardu rozplyne každý milovník čtyřválcových atmosfér, jelikož zde pracuje přirozeně dýchající zážehová řadová patnáctistovka s manuálním pětikvaltem, která nabídne výkon 106 koní a krouťák 141 Nm.

Foto: Lukáš Volšický

Ve standardu je pod kapotou atmosférický čtyřválec 1,5 litru. Nejdražší varianty pak pohání přeplňovaný litrový tříválec TGI

Srdcem u nejdražších specifikací je pak litrový benzinový tříválec spřažený s manuálním či automatickým šestikvaltem, naladěný na 111 koňských sil a točivý moment 160 Nm.

Rovněž designově nejde o nikterak nepovedený kus. Vůz ovšem nekypí sci-fi tvary, ostře řezanými liniemi ani návrhářskými kreacemi posledních extravagantních trendů. Kdepak, MG hraje spíše na konzervativní notu jako Mazda (ostatně vzdálená vnější podobnost s CX-3 tu zepředu je), takže jde o zakulacenou modernu, jaká nevyčnívá z davu.

Foto: Lukáš Volšický

Design není výstřední, ale platí za moderní a solidní

Tedy pokud vynecháme to, že značka Morris Garages je v Česku žhavou novinkou, tudíž pro širokou veřejnost takovou malou exotikou.

Celkově vzato se ZS s výhradně předním pohonem pohybuje v cenové relaci od zmíněných 424 940 Kč, zatímco nejvyšší výbava s automatem vyjde na 529 940 Kč. Stále jsme tedy ve vodách, kde mnohé „céčkové“ vozy ani nezačínají, a pokud ano, tak častokrát ve skromných standardech.

Evropská stopa

Jelikož je MG britsko-čínské, zjišťovali jsme, jaký podíl mají na vývoji modelů albionští inženýři. Níže se tedy dozvíte, co má primárně na starosti vývojové centrum lokalizované ve Spojeném království.

  • Základní návrh designu a strategii designu pro Evropu.
  • Vývoj a testování technologií pro Evropu.
  • Testování vozů před uvedením na trh.
  • Řízení procesu vývoje tak, aby bylo vše v souladu s evropskými předpisy.

Takhle to zní opravdu pohádkově, levné britsko-čínské SUV pro masy, co nestojí nesmysl, má solidní výbavu, sedmiletou záruku (nebo 150 000 km) i servisní střediska po celé republice.

Má tenhle sen nějaké kompromisy, nebo snad dokonce chyby? Vlastně ano, tlak na cenu se zákonitě musel někde projevit. Občas i na místech, kde si to výrobce mohl odpustit.

Foto: Lukáš Volšický

Záruka? Sedm let nebo 150 000 km

Není všechno zlato, co se třpytí

Tuzemské zastoupení nám půjčilo čerstvě zajetý kousek v nejvyšším stupni Exclusive s litrovým tříválcem a s automatem, takže zde budeme hovořit o vozidle reprezentujícím to nejlepší, co vám MG v této modelové řadě nabídne.

Zpracování exteriéru není moc co vytknout, to plní evropské standardy pro slícování i kvalitu, že by se tu i Tesla mohla učit. Málokdo by sice v této oblasti od MG očekával nějaké selhání, nicméně důvěřuj, ale prověřuj. No dobře, možná by někomu mohly vadit falešné koncovky výfuku, ovšem to považujeme u levného SUV za banalitu.

Foto: Lukáš Volšický

Šetřilo se někde? Zvenčí snad jen na falešných koncovkách výfuku, uvnitř už podstatně více

A stydět se nemusí ani kabina, jejíž palubní deska je vyrobená z měkčených plastů, zdobená umělou kůží s karbonovým dekorem. Rovněž loketní opěrky ve dveřích jsou čalouněné, stejně jako středová – ta je ovšem poměrně malá a nenastavitelná, což vnímáme jako hendikep.

Pak tu máme sedačky, od druhé výbavy vyhřívané a potažené umělou kůží. Na pohled vypadají skvěle, dokonce sezení nabídnou pohodlné, jen nejsou nikterak perforované, takže už za pár minut (v závislosti na počasí) máte na zádech koláč z potu. Neprodyšnost je jejich slabinou, každopádně nebojte, v základu jsou klasická látková křesla.

Foto: Lukáš Volšický

Sedačky potažené umělou kůží? To je super, ne? No vlastně ani ne…

Ještě doplníme, že řidičovo místo je elektricky nastavitelné, nicméně na pozici spolujezdce žádný regulátor nehledejte. A to bude problém pro vysoké lidi (185 cm+), neb ti budou namísto z vozu ven hledět do stropnice. Líbila by se vám bederní opěrka? Zapomeňte…

Co jsme našli dál? Tak třeba přihrádku u spolujezdce, která není osvětlená. Dále multifunkční volant, který je i přes kožené čalounění s perforací v úchopné části poměrně tvrdý, a hlavně nastavitelný jen výškově, nikoli podélně.

Foto: Lukáš Volšický

Palubní deska je solidní, částečně čalouněná a nepůsobí nikterak lacině

Středový tunel? Měkčený, čalouněný, což je výhodou pro dlouhonohé, kteří se o tunelovou stěnu budou opírat kolenem.

Nahlédnutí do infosystému zčásti odhalí, proč vůz stojí, co stojí. Ona obrazovka s úhlopříčkou 10,1palce vypadá na papíře hrozně super, ovšem z hlediska čitelnosti je posazená poměrně nízko. Její rozlišení však lze označit za slušné, přestože displej samotný nevykazuje známky hi-tech produktu, což je jednoduše dané cenou modelu.

Foto: Lukáš Volšický

Infosystém je poněkud strohý a nemluví česky

Nastavení infosystému je pak vesměs strohé, grafika slabá, systémový jazyk i navigace iGo In-Car nepodporují češtinu a parkovací kamery včetně vychvalovaného 360stupňového rozhledu mají nízké rozlišení.

Možná kdyby se Číňan vybodl na nějaké laborování s vlastním softwarem a vsadil na existující systém, neřešil 360stupňový parking vypadající jako videohry z 90. let a investoval raději do pořádné zadní kamery, udělal by lépe.

Foto: Jan Majurník

Namísto nekvalitního 3D pohledu bychom raději uvítali pořádnou couvací kameru

Další věc – máte rádi nastavení klimatizace pěkně ve stupních Celsia a režim auto? Pak budete možná zklamaní, protože MG ZS operuje pouze se stupnicí chlad–teplo a klasické samočinné udržování nemá.

K tomu v rozhraní chybí tlačítko či aspoň virtuální knoflík „zpět“, takže musíte dost operací ukončovat tak, že stisknete fyzický volič „domů“. Je dobře, že výrobce na dedikované spínače nezanevřel, ale souhru „virtuál–fyzikál“ nedotáhl do vyladěného ergonomického konce.

Foto: Lukáš Volšický

S domovským tlačítkem se budete kamarádit velmi často

Naštěstí je tu jedno řešení, na které (myslíme) spoléhá i sama automobilka. Stejně bude „každý“ používat osvědčené aplikace Apple CarPlay/Android Auto, takže se do infosystému vrátíte jen občas, a to kvůli přeladění posilovače řízení.

Diktát houpavého komfortu

Správně, servořízení je zde nastavitelné ve třech profilech (město, normální, dynamický) a každý z nich je skutečně znát. Zatímco urbanistický režim promění vůz ve smyslu odezvy v takřka arkádový herní automat, dynamický už dává alespoň nějaký pocit zpětné vazby kol do volantu. Zkrátka tak nějak intuitivně i fyzicky tušíte, co kola dělají a v jakém úhlu se nachází.

Foto: Lukáš Volšický

Servo je nastavitelné ve třech profilech, přičemž každý z nich je fyzicky znát

Aerodynamický hluk? O slovo se začne hlásit jemným šuměním už v 80 km/h, takže možná proto nechalo české zastoupení namontovat na auto okenní deflektory. Naštěstí úroveň ruchu není ani ve 130 km/h natolik vysoká, abyste museli zesilovat rádio.

Tříválcová motorizace je díky turbodmychadlu živá odspodu, ovšem její symbióza s automatem vozidlo předurčuje primárně do města a na okresky. Na dálnici litrový agregát nemá moc sílu, zjevně i kvůli dlouhým převodům na páté a šesté rychlosti.

Foto: Lukáš Volšický

Aerodynamický hluk proniká do kabiny už v 80 km/h

Pokud jde o šestirychlostní automat, tak ten si při vyšších rychlostech občas neví rady, jestli nechat pětku či už volit šestku. Každopádně mu lze v rozhodování pomoci pokynem od plynového pedálu nebo ručně. V každém případě je změna kvaltů místy fyzicky znatelná, avšak hladká.

Sladění samočinného podržení brzd „autohold“ s technologií stop/start tu není kdovíjak přátelské. My tuhle podpůrnou funkci po ozkoušení raději nepoužívali, jelikož naše rozjezdy s ní vypadaly jako nějaké řidičské trampoty studentů v autoškole – brzdy se totiž uvolňují poměrně pozdě a pomalu.

Foto: Lukáš Volšický

Část funkcí ošéfujete pomocí fyzických voličů umístěných kolem řadicí páky

Na paškál přišel i podvozek, nastavený jednoznačně na komfort. Přestože má vozidlo klikovou zadní nápravu, tak i jízda po rozbitých cestách není drncavá a neozývají se žádné klepavé rány. To chválíme.

Problém nastane, pokud budete chtít nasadit trochu dynamičtější zatáčkové tempo, protože tam se projeví houpavost měkčího podvozku spojená s vyšším posezem uvnitř. Takže ne, ducha původních strojů MG v ZS fakt neobjevujte, příjemné pohodlí však ano.

Foto: Lukáš Volšický

Řadička s logem MG na omak působí poněkud křehce a lacině

Na závěr je třeba zmínit tolik ožehavou spotřebu. Papírově (WLTP) má auto jezdit za 7,2 litru benzinu na sto, což se vám podaří, i když budete častěji využívat dálnice. Jestliže SUV umírníte na rychlosti, pak se dostanete i pod sedm na sto.

Uvidíme se na ulici

MG ZS, přestože je plné kompromisů, přináší na trh další cenově dostupné SUV, které je určené pro běžné koncové zákazníky. Je tedy pravděpodobné, že na ulicích uvidíte v těchto autech jezdit otce od rodin, matky s dětmi, mladé páry či seniory, a nikoli nažehlené kravaťáky.

Foto: Lukáš Volšický

Přístrojový štít je sice digitální, ovšem moc funkcí neobsahuje

Nemyslíme si rovněž, že by ZS nějak významně ohrozilo prodeje Škody Kamiq (od 428 tisíc), jejího velmi blízkého konkurenta, který trpí vesměs jen na malý kufr a méně prostoru vzadu. Pokud naopak nakráčíte do Dongfengu a prohlédnete si Glory 500 (od 490 tisíc), patrně zase půjdete zpět k MG, jelikož dražšímu „fengu“ chybí důležité bezpečnostní prvky.

A co Duster cenou od 368 tisíc? Tak tady to bude boj, který však má britsko-čínský kompakt šanci vyhrát, především kvůli motoru, výbavě a nelacinému provedení interiéru. Ovšem pokud jdete po nejnižší ceně nebo 4×4? Pak jednoznačně zvítězí Dacia.

Kdybyste si přece jen nevybrali, zkuste ještě jihokorejský SsangYong Korando, který sice startuje od 520 tisíc, ale zato nabídne slušnou základní výbavu i motorizaci.

Hrozí tedy, že by Číňané převálcovali evropský trh? Ani ne, jelikož stále neumí udělat cenově dostupné auto, které by nebylo o významnějších kompromisech. Na druhou stranu je početná sorta lidí, kteří nedostatky MG ZS přijmou, jelikož na jejich misce vah zvítězí nezpochybnitelná pozitiva, odrážející se zejména ve skvělém poměru ceny a užitné hodnoty vozidla.

Technické údajeMG ZS Exclusive
Motorzážehový přeplňovaný řadový tříválec
Zdvihový objem999 ccm
Max. výkon82 kW (111 k) při 5 200 ot./min.
Max. točivý moment160 Nm při 1 800–4 700 ot./min.
Palivobezolovnatý benzin N95
Převodovkašestirychlostní, automatická
Pohonpředních kol
Max. rychlost170 km/h
Zrychlení 0–100 km/h12,4 s
Kombinovaná spotřeba (WLTP)7,2 l/100 km
Objem palivové nádrže48 l
Délka4 323 mm
Šířka1 809 mm
Výška1 653 mm
Rozvor náprav2 577 mm
Světlá výška165 mm
Hmotnost nebrzděného přívěsu500 kg
Hmotnost brzděného přívěsu500 kg
Provozní hmotnost1 339 kg
Objem kufru448/1 375 l
Disky a pneu17", 215/55 R17
SpecifikaceCena
Essential, 1,5 l, 5. st. manuál424 940 Kč
Emotion, 1,5 l, 5. st. manuál458 940 Kč
Elegance, 1,0 TGI, 6. st. manuál494 940 Kč
Exclusive, 1,0 TGI, 6. st. automat529 940 Kč

Reklama

Načítám