Hlavní obsah

Ukázkový facelift dotáhl SUV DS 7 takřka k dokonalosti. Chybět vám bude máloco

Foto: Lukáš Kukla

U DS navíc faceliftovali i název modelu, protože vypustili přívlastek Crossback

Facelift neboli modernizace, omlazení přichází zhruba v půlce životního cyklu daného modelu, přičemž častokrát je to pro výrobce možnost napravit své chyby. Ať už jde o zpětnou vazbu zákazníků, ohlasy médií anebo zpytování vlastního svědomí, každá automobilka se s případnými opravami pere po svém. Ovšem jak tomu je v případě francouzského SUV DS 7?

Článek

Jaký je rozdíl mezi faceliftem modelu a novou generací jsme už podrobně rozebírali, nicméně dnes si můžeme na úvod připomenout pár faceliftů, které se staly jen proto, že musely být.

Foto: Lukáš Kukla

Facelift DS7 byl sice decentní, ale v některých oblastech potřebný

Jednak se facelifty od zavedených automobilek tak nějak očekávají, což byl případ třeba KaroquKodiaqu, které by mohly (bez modernizace) klidně skočit do nových generací. Matrixové lampy dostat v rámci modelového roku a drobné designové retuše si odpustit. Patrně by to nikoho nepumpovalo.

Potom tu máme vozy, kde facelifty byly nutné z důvodu, aby výrobce vůbec něco prodal. Vzpomeňme třeba na kontroverzní Fiat Multipla anebo na SAAB, kde se špatně hospodařilo a přítok peněz taky nebyl kdovíjak slavný, takže nebylo na novogenerační kousky. Výsledek? Inu drahou přestrojenou/načančanou Vectru/Insignii celkem logicky nikdo nekupoval (saabisti odpustí, ale je to tak).

Foto: Karel Štochl

Mitsubishi ASX to mělo spočítané, a tak dostalo alespoň druhý facelift

Dále myslíme třeba původní Mitsubishi ASX, kde zase nemělo smysl investovat do nové generace, když byl model kvůli emisním předpisům odsouzen k zániku a jeho globální prodejní čísla později nebyla kdovíjak oslnivá.

No a pak máme modernizace, které byly v některých ohledech krok zpět. Jmenovitě mluvíme o BMW řady 3, které dostalo nový infosystém, jenž alespoň podle nás není tak intuitivní jako ten minulý. Dále Tesla a její prapodivný (stupidní) volant bez horního věnce, který si nejspíše vydupal sám Elon Musk.

Bez Crossback, prosím

Ale už pojďme na tu DS 7, která již ve svém prvotním provedení platila za solidní auto, jen měla několik neduhů, na nichž vývojáři v rámci faceliftu zapracovali. No a my zjišťovali, jak byli úspěšní.

Foto: Lukáš Kukla

Designový jazyk se v případě faceliftu zostřil a přibyl i nový typ denního svícení

Z hlediska vzhledu mělo vozidlo působit avantgardně, což se také stalo. Výchozí provedení přídě někomu možná až moc evokovalo designovou podobnost s Peugeotem a rotující moduly v hlavních adaptivních diodových světlech DS 7, tehdy ještě s přívlastkem Crossback, byly pro kdekoho skvělým gadgetem, zatímco jiný v nich viděl spíše kolotočovou cetku. Názory se různily, nicméně řešení dorazilo.

Nově užité tvary jsou ostřejší, více kubické, odpovídající současné moderně. Hlavní lampy dostaly technologii Matrix a zbavily se jakéhokoli otáčení. Vertikální denní svícení zůstalo, nicméně opět se liniemi zostřilo a znásobilo. Tedy ano, zde došlo k adekvátnímu posunu jak technologicky, tak odlišností oproti ostatním.

Foto: Lukáš Kukla

Vzadu mají své místo užší lampy, naopak zde nenajdete nápis Crossback

Měnila se též záď, znovu do ostřejších tvarů. Návrháři zeštíhlili i zadní osvětlení a zbavili se nápisu Crossback, který zmizel rovněž z oficiálního názvu. Stejně jej nikdo nepoužíval.

Widget sem, widget tam

Další velkou slabinou prvotního Crossbacku byl infosystém, tehdy užívaný u většiny vozů koncernu PSA. Kromě určité složitosti nastavení, kdy jste různé prvky ladili na pěti místech, byl software poměrně pomalý, navigace neuměla fungovat on-line bez dat sosaných z mobilu a některé grafické přechody neprobíhaly zcela ladně.

Foto: Lukáš Kukla

DS Automobiles je přímou konkurencí Volva nebo Lexusu

Ani celková grafika více méně neodpovídala prémiově segmentovanému modelu od značky DS Automobiles, která platí za přímou konkurenci Volva nebo Lexusu.

S modernizací tedy dorazil infosystém zcela nový, jehož hlavní výhodou je rychlost a widgetový systém, díky němuž si domovské obrazovky konfigurujete sami. Navigace a dopravní info Tom Tom už pracují díky vestavěné sim kartě datově zcela samostatně a po našem testování lze říct že i spolehlivě.

Foto: Lukáš Kukla

Navigace už jede stále on-line a vypadá k světu

Ono sice můžete vychvalovat Waze do nebes za jeho možnost bonznout radary, ale jeho výpočty tras nebo odhadované přespříliš optimistické časy v kolonách jsou kolikrát naprosto nesmyslné. A víme, že nejsme jediní, kdo z Waze častokrát tzv. kvete.

O co však DS 7 s modernizací přišla, to jsou některá ovládací tlačítka umístěná hned pod centrální obrazovkou. Na prvních premiérových jízdách jsme se však od technických specialistů z DS dozvěděli, že toto už je dané celkovou architekturou vozu, proto zde chybí například i head-up displej.

Foto: Lukáš Kukla

Lepší grafiky se dočkaly rovněž digitální budíky

Za pochvalu stojí i přístrojový štít, jehož grafické rozhraní, přechody i animace doznaly solidního vylepšení. Navíc se do hry vrátila také mapa zobrazená přímo v budících, což u testovaných kusů na světové premiéře chybělo. Celkově shrnuto tedy v případě infosystému facelift zcela jednoznačně svoji misi splnil.

Diesel byl, je a bude

Z hlediska jízdy se nám do rukou dostal volant 300koňové plug-in hybridní čtyřkolky s automatem, která byla díky inovovanému akumulátoru (dodavatel LG Chem) o hrubé kapacitě 14,2 kWh (využitelná 12,9 kWh) malinko přeladěna a ujede čistě na baterie o pět kilometrů dále než předtím (z 58 km na 63 km).

Foto: Lukáš Kukla

Portfoliu DS dominují plug-in hybridy, nicméně alternativa ve formě malého dieselu existuje

Ovšem jinak se cestovně automobil příliš neliší od původního modelu, neb ten, jak jsme zmínili, jezdil solidně už od začátku. Rovněž vozu nechyběla ani nadstavbová výbava typu odpružení řízené čelní kamerou nebo noktovizor, což zůstalo k dispozici i po faceliftu.

Do portfolia se ovšem přidala TOP varianta o 360 koních, která platí za zajímavé zboží. Jízdní dojmy jsme vám přinesli už vloni v říjnu a nyní jsme celkem zvědaví, jak se vrcholový model pochlapí na českých silnicích a českém trhu.

Foto: Lukáš Kukla

A mimo to opět nechybí ani masážní sedačky s výhřevem i ventilací

Stále mluvíme o plug-in hybridech, nicméně do konce životního cyklu modelu DS 7 první generace bude v nabídce dobře známé vznětové provedení se čtyřválcem 1,5 litru. Jde-li o čisté benziny, tak ty se do Evropy už nepodívají.

A to je pro některé potenciální kupce ztráta, že si už po faceliftu nepořídí čistokrevný benzin. Na druhou stranu kromě nabízeného 225 a 300koňového plug-inu přibyl ještě onen vrcholový 360koňový, jenž obchodně prostě potáhne, jak nám ukázal například sedan DS 9 E-Tense 360 4×4.

DS 7 bez označení Crossback je tedy učebnicovým příkladem toho, jak facelift pojmout tak, aby auto bylo dotažené k plné uživatelské spokojenosti, potažmo adekvátnější ke své pořizovací ceně, která startuje za diesel na 1,1 milionu a za plug-in hybrid na téměř 1,5 milionu korun. Modernizaci francouzského avantgardního SUV tedy považujeme za podařenou, aplikované změny hodnotíme jako přínosné.

Technické údajeDS 7 E-TENSE 300 EAT8 4x4
Motorpřeplňovaný zážehový řadový čtyřválec
Elektrifikace2x elektromotor
Zdvihový objem1 598 ccm
Výkon147 kW (200 k) při 6 000 ot./min.
Točivý moment300 Nm při 3 000 ot./min.
Elektromotor přední110 k a 320 Nm
Elektromotor zadní112 k a 166 Nm
Kombinovaný výkon hybridního ústrojí300 koní a 520 Nm
Převodovkaautomatická, 8 stupňů
Pohon4x4
Provozní hmotnost1 911 kg
Akcelerace 0–100 km/h5,9 s
Maximální rychlost235 km/h
Kombinovaná spotřeba (normovaná)1,2 l/100 km
Objem palivové nádrže43 l
Kapacita baterie14,2 kWh (využ. 12,9 kWh)
Elektrický dojezd63 km
NabíjeníAC 7,4 kW
Kola a pneumatiky235/45 R20
Rozměry (délka/šířka/výška)4 593/1 890/1 625 mm
Rozvor2 738 mm
Objem kufru555 l

Reklama

Načítám