Hlavní obsah

Škoda Octavia RS TDI – Rychle a úsporně

Foto: Tomáš Kopečný

Hledali jsme největší přednost Octavie RS TDI a našli ji...

Spojení mladoboleslavské Octavie a dieselových motorů je pevnější než diamant a oblíbenější než kafe na pumpě. Jenže může tato kombinace efektivně fungovat i v případě, kdy naftové srdce namontujete do sportovního těla a přidáte o 15 mm snížený podvozek? Vyzkoušeli jsme, jestli Octavia RS TDI dělá své rodině dobré jméno, a zjistili, v čem se liší oproti čistě benzinové variantě.

Článek

Před pár měsíci se role testovacího pilota benzinové Octavie RS s manuálem ujal kolega Valášek a označil ji za rozporuplnou, ale vážně dobrou. Především nevynechal „sportovní“ stránku věci a rovněž neopomněl prověřit její praktičnost.

Foto: Tomáš Kopečný

Čím Octavia RS TDI překoná RS TSI a v čem mu naopak nedostačuje?

My se dnes vrhli na naftové provedení, opět oblečené do sportovního úboru a vybavené o 15 mm nižšími tretrami (podvozkem). V rámci testu si také povíme, jaké důležité rozdíly jsou mezi zážehovou a vznětovou verzí, a rovněž zjistíme, zdali Škoda Octavia RS TDI plní to, k čemu byla stvořená, tj. ke svižné a úsporné jízdě.

Síla nad výkonem

Začneme-li designem, tak na první pohled prakticky nepoznáte, jestli se díváte na benzinovou, nebo naftovou variantu. Bystré oko zaměřené na zadní koncovky výfuku však zjistí, že obě jsou pouze dekorativní a že potrubí vede jen k levé části. Ta pravá je totiž prázdná jako čerstvě založená e-mailová schránka.

Foto: Tomáš Kopečný

Výfuk je sveden pouze k levé koncovce, ta pravá je slouží jen jako imitace

V rámci pohonného ústrojí jsou rozdíly zajisté znatelnější, přece jen diesel nabídne výkon „pouze“ 200 koní (benzin má 245 koní), ale zato vítězí v točivém momentu hodnotou 400 Nm (benzin nabídne 370 Nm).

Točivý moment lidově řečeno označuje sílu, jaká je přenášená na kola a jaká má rovněž velký vliv na samotnou akceleraci vozu. Protože na co by vám byl ohromný výkon, kdybyste jej neuměli efektivně přenést? Šlo by pouze o euforii jako v jisté obci, kam lidé docházeli po zavedení prvního telefonu zbůhdarma vytáčet náhodná čísla.

Foto: Tomáš Kopečný

Pohled na 200koňový naftový dvoulitr

Vznětové RS lze mít též s pohonem 4x4, což je zážehové předokolce RS zcela zapovězeno. Na druhou stranu dieselovému provedení chybí manuální převodovka, která je zase výsadou benzinu.

V jednom podstatném ohledu má TDI smůlu, jelikož mu chybí elektrohydraulicky ovládaný samosvorný přední diferenciál VAQ, dodávaný pouze pro TSI. Všem milovníkům chrochtavého projevu motoru tak musí postačit softwarové přibrzďování kol nazvané XDS+, plnící obdobnou funkci jako samosvor.

Foto: Tomáš Kopečný

Varianta RS TDI nemá elektrohydraulicky ovládaný samosvorný přední diferenciál, zatímco RS TSI ano

Ještě jeden důležitý fakt – všechna RS mají v základu progresivní servořízení přizpůsobené pro specifický o 15 mm snížený podvozek a vlastní nastavení posilovače pro každou motorizaci (vč. plug-in hybridní iV). Rozdíly jsou také v krajních polohách volantu, kdy „eresům“ stačí pouze 2,13 otáčky, zatímco standardy potřebují 2,70 otáčky.

Smysluplnost dieselu

Je nám jasné, že si říkáte, že dieselový motor do takto sportovně laděného vozu prostě nepatří. Jenže on vlastně dává určité skupině kupců smysl, a to z několika velmi prostých důvodů.

Foto: Tomáš Kopečný

Octavia RS TDI dává smysl, ovšem jen někomu

Prvně jde o líbivost. Přestože Octavia plní většinově firemní flotily, tak to automaticky neznamená, že by si různorodá klientela trvající na dieselovém motoru nechtěla dopřát hezké auto. No a RS TDI přání o pěkném vzhledu prostě plní.

Další roli hraje svezení. No jistě, i se vznětovým provedením se můžete ladně a energicky povozit, na což jsme se ostatně zaměřili v první části testu. Přestože vůz dostal od Škodovky zimní obutí, stejně nebyl problém projíždět zatáčky příjemnou svižnou čistou stopou – tedy v rámci našeho jízdního pruhu.

Foto: Tomáš Kopečný

Také naftové RS umí poskytnout příjemné a energické svezení

Především ve vyšších rychlostech je cítit ono upravenější řízení, spojené s elektronickým XDS+. Kolikrát jsme měli pocit, že tu či onu zatáčku nelze zdolat nikterak dynamičtěji, ovšem cílená práce podvozkových systému dokázala vůz podržet právě v těch chvílích, kdy už jsme si říkali, že se zákonitě musí alespoň rozhvízdat pneu. Ale nikoli, držení čisté jízdní stopy a snížení nedotáčivosti příjemně překvapilo.

Jasně že nešlo o rally jízdu Romana Kresty, to na veřejnou silnici skutečně nepatří, ale v mezích pravidel nás prosvištěné zákruty poměrně bavily. A co víc, vzhledem ke 400 Nm „krouťáku“ můžete i fyzicky cítit příjemný tah od spodu a kontinuální zrychlování.

Foto: Tomáš Kopečný

Další rozdíl tvoří brzdy. RS TSI má větší ventilované kotouče vpředu i vzadu, zatímco RS TDI disponuje menšími kotouči s ventilací pouze vpředu

Ve třetím bodě lehce navážeme na druhý. Naftovou Octavii (vč. RS TDI) si většina lidí nekoupí z důvodu „drcení“ okresek, ale kvůli cestovnímu komfortu na dlouhé vzdálenosti. Tady mladoboleslavský matador opět nezklamal, a to i ve sníženém ne-adaptivním provedení podvozku.

Nebavíme se o pohodlí vzduchového či hydropneumatického odpružení, nicméně ani na rozbitých cestách svižné TDI neposkakovalo nebo nemlátilo v rámci tlumených rázů do karoserie. Jde přesně o ten typ vozu, který umožní ujet několik set kilometrů v kuse bez toho, abyste po skončení takové dlouhé jízdy museli nuceně přesedlat na invalidní vozík.

Foto: Tomáš Kopečný

O cestovní komfort se nebojte ani u sníženého RS

Možná se ptáte, jestli i zde najdete zvukový generátor, co během akcelerace v určitých otáčkách rozvibruje část vnitřních plastů. Ano, je tu, rezonuje a je falešný jak úsměv kurtizány. Stejně jako u RS TSI budí dojem vidlicového osmiválce, ačkoli pokud jste tolerantní, zvyknete si na něj, pokud ne, v individuálním módu jej vypnete.

Důvod, proč ano

To nejdůležitější plus ovšem nosí kabát ekonomičnosti provozu, přičemž se zde naplno projeví nejsilnější stránka vznětového RS. Spotřeba paliva je na sportovně laděnou limuzínu vážící přes 1 500 kg zkrátka více než přijatelná.

Foto: Tomáš Kopečný

Provozní hmotnost Octavie RS TDI činí dle výbavy 1 516 až 1 625 kg

S automobilem jsme skutečně urazili několik tisíc kilometrů zejména po dálnicích, navštívili Rakousko, Německo, Nizozemsko a Belgii. Užívali si komfortní výbavu, klimatizaci, výhřevy sedadel, volantu, topení. Střídali se v řízení, jezdili ve dvou, třech a čtyřech lidech, prázdní i naložení, krátké i dlouhé přejezdy. A výsledek?

Průměrná spotřeba za 3 546 ujetých kilometrů činila 5,4 litru na 100 km, zatímco průměrná rychlost dosáhla 79 km/h. A to jsou prostě solidní výsledky, zvlášť na zimákách…

Foto: Tomáš Kopečný

Nízkou spotřebu doplňuje prostorný zavazadelník o objemu 600 litrů

Na vině za nízký apetit je v prvé řadě konstrukce motoru 2,0 TDI Evo 147 kW. Jako jediný škodovácký diesel má totiž blok motoru z hliníku, hliníkové písty a sadu pístních kroužků s optimalizovaným třením. Uvnitř jsou použity také jiné ojnice a silnější ojniční čepy s průměrem 54 milimetrů místo 48 milimetrů. Pro zajištění vyváženějšího chlazení je pak turbodmychadlo chlazené kapalinou.

Druhým spolupachatelem je DSG převodovka, která v režimu Eco prakticky neustále a v normálním módu v rozumné míře přechází do režimu jízdy setrvačností. Funguje to snadno – dáte nohu z plynu, automat samočinně vyřadí do neutrálu a vozidlo plynule plachtí.

Foto: Tomáš Kopečný

Důležitým pomocníkem pro ekonomickou jízdu je automatická převodovka umožňující jízdu setrvačností

Zejména výše vypsaná konstrukční řešení pak způsobí, že se na cestách nebudete muset nijak zvlášť omezovat a stejně se v rámci palivové spotřeby vejdete do příjemných čísel. TDI je zkrátka mocná zbraň a ve Škodovce to moc dobře ví.

Reprezentativní švihák

Na závěr bychom chtěli pochválit výborně svítící diodové lampy s technologií Matrix, obří kufr o objemu 600 litrů, celkový cestovní komfort i se sníženým podvozkem, kultivovaný chod dieselu a příjemný vnitřní prostor pro posádku.

Naopak slova hanby posíláme za pomalu nabíhající a reagující infosystém a také za v určitých otáčkách drnčící plasty při falešném zvukovém projevu „syntezátoru“ imitujícího sportovní sání/chod.

Škoda Octavia RS TDI tedy vypadá švihácky jako její benzinový sourozenec, nežere, slušně jede, má velký kufr, moderní výbavu a reprezentativní vzhled. Vůbec se tak nedivíme, že ji lidé tolik kupují, protože nabízí přesně ty sady vlastností, po nichž určité skupiny soukromníků i firem zkrátka touží…

Technické údaje
ModelRS 2,0 TDI 147 kW DSG
Motorvznětový řadový čtyřválec
Zdvihový objem1 968 ccm
Výkon147 KW (200 k) při 3 600–4 100 ot./min
Točivý moment400 Nm při 1 750–3 500 ot./min
Pohonpředních kol
Převodovkasedmirychlostní, automatická (DSG)
Provozní hmotnost1 516–1 625 kg
Zrychlení 0–100 km/h7,4 s
Maximální rychlost249 km/h
Objem palivové nádrže50 l
Průměrná spotřeba4,9–5,1 l/100 km (WLTP)
Rozměry (d/š/v)4 702/1 829/1 457 mm
Rozvor2 681 mm
Světlá výška129 mm
Objem zavazadlového prostoru600/1 555 l
Základní cena899 900 Kč
Prodejní poměrRok 2021
RS TDI / TSI / PHEV (iV)61 / 34 / 5 %
Detailní prodejní poměrRok 2021
RS 2,0 TDI 7A30 %
RS 2,0 TDI 7A 4x431 %
RS 2,0 TSI 6M5 %
RS 2,0 TSI 7A29 %
RS PHEV (iV)5 %

Reklama

Načítám