Hlavní obsah

Neúnavný rozvážkový dříč z Číny: Maxus eDeliver umí peníze vydělávat, ale také šetřit

Foto: Lukáš Kukla

Čínská auta si na český trh nacházejí cestu jen pomalu a ne vždy dávají smysl. Tohle je ale docela jiný případ – elektrické dodávky Maxus totiž nejsou drahé, zastanou spoustu práce, moc u toho nesní a ještě umí peníze ušetřit. A za to dáme ruku do ohně, protože jsme se nejen svezli, ale také se byli poptat na reálné zkušenosti z provozu u Rohlik.cz.

Článek

Řidič rozvážkové dodávky, ten tvrdej chleba má. Musí znát nejen volant, spojku, brzdu a plyn, ale taky musí umět proplétat se složitou městskou dopravou, prosmýkávat se úzkými uličkami a hledat příhodná parkovací místa, do toho telefonuje se zákazníky a řeší spoustu věcí v doručovací aplikaci… Zkrátka je to vážně makačka!

Elektrický pohon ale jeho práci o velký kus ulehčuje. Místo neustálého startování a chcípání motoru, tančení po pedálech, kvedlání šaltpákou a jemného ladění spojky totiž řešíte jen volant, plyn a brzdu. Vlastně při troše šikovnosti i to brzdění zvládá auto za vás díky rekuperaci, která nejen zpomaluje, ale také získává energii zpět pro prodloužení dojezdu.

Foto: Lukáš Kukla

Elektrický pohon je nejen komfortnější, ale také úspornější

Maxus vám k tomu u většího modelu eDeliver 9 ještě přihodí velmi solidní komfort, který zahrnuje klimatizaci, vyhřívané sedačky nebo 10palcový dotykový infotainment (sice bez navigace, zato s konektivitou Apple CarPlay a Android Auto), k tomu je vybavený systémem nouzového brzdění, adaptivním tempomatem a sledováním jízdy v pruhu nebo monitorováním mrtvých úhlů, manévrování v těsných prostorách usnadňují parkovací senzory a zpětná kamera.

Především se ale skutečně příjemně řídí a dobře jezdí. Volant si sice nastavíte pouze výškově, přesto ale snadno najdete pohodlnou řidičskou pozici, výhled přes střechy ostatních aut je skvělý a řízení dětsky snadné. Pořád je to velká dodávka, těží však ze skvělého rejdu (mezi předními koly nepřekáží velký nafťák), stabilního a poddajného podvozku, k tomu máte k dispozici solidní výkon s rychlým nástupem, takže vás nikdo nenachytá na švestkách. Elektrický pohon je zkrátka krokem vpřed u dodávek stejně jako u osobních aut…

Foto: Lukáš Kukla

Má dost síly a na silnici se nenechá ničím rozhodit

Jenže u užitkových aut nejde v první řadě o pohodlí řidiče, ale především o porci práce, kterou za jednu směnu zvládne. Čínská automobilka Maxus nabízí na českém trhu hned dvě elektrické dodávky – menší, jednodušší a dostupnější eDeliver 3 a větší, výkonnější a lépe vybavenou eDeliver 9. Porovnání jejich parametrů máte níže v tabulce, takže si určitě snadno vyberete, která by vašemu byznysu vyhovovala lépe.

eDeliver3 L1eDeliver3 L2eDeliver9 L2eDeliver9 L3
Délka4 555 mm5 145 mm5 546 mm5 940 mm
Šířka1 780 mm1 780 mm2 062 mm2 062 mm
Výška1 895 mm1 900 mm2 525 mm2 525 mm
Rozvor2 910 mm3 285 mm3 366 mm3 760 mm
Délka nákladového prostoru2 180 mm2 770 mm3 010 mm3 410 mm
Délka nákladového prostoru4,8 m36,3 m39,7 m311,0 m3
Šířka bočních dveří710 mm710 mm1 269 mm1 269 mm
Maximální hmotnost nákladu905 kg990 kg1 200 kg1 160 kg

Dojezd je samozřejmě klíčovým kritériem a tady si na rovinu můžeme říci, že se pořád bavíme o (pří)městském použití. Menší eDeliver 3 tabulkově slibuje až 240 km a větší eDeliver 9 dokonce až 353 km, ale jakmile je plně naložíte zbožím či materiálem a vyrazíte na dálniční přesun (navíc třeba v mrazivém počasí), reálné číslo se začne nebezpečně rychle smrskávat…

eDeliver 3eDeliver 9
Výkon90 kW (122 k)150 kW (204 k)
Točivý moment255 Nm310 Nm
Maximální rychlost120 km/h100 km/h
Baterie53 kWh51,5 nebo 72 kWh (L2 i L3), 88 kWh (L3)
Dojezd240 km (L1), 230 km (L2)180 km (51,5 kWh), 235 km (72 kWh), 296 km (88 kWh)
NabíjeníAC 7 kW, DC 50 kWAC 7 kW, DC 50 kW

Pokud se však budete pohybovat v centru města a po okreskách v jeho okolí, pak do sebe všechny dílky zapadnou a elektrická dodávka ze sebe vydá to nejlepší. Kromě snadného řízení jde také o úsporu provozních nákladů na „palivo“, nižší opotřebení, a tedy lacinější servis (pravidelný i případné opravy a výměny).

Nevěříte? Proto jsme se zastavili na návštěvě u rozvážkové firmy Rohlik.cz, která elektrické dodávky již skoro rok aktivně provozuje a má reálné zkušenosti, které by při rozhodování mohly pomoci i vám.

„V České republice provozuje Rohlík od listopadu 2021 flotilu 41 kusů elektrických dodávek Maxus eDeliver 3, dalších 90 jich jezdí v rámci naší skupiny v cizině, tedy v Rumunsku, Maďarsku, Rakousku nebo Německu,“ popisuje aktuální situaci Filip Boháč, manažer logistiky Rohlík CZ. Jedná se tak o jednu z největších elektrických flotil v Česku. „Je to logické pokračování našich ekologických aktivit. Dosud jsme provozovali ekologicky šetrnější vozidla na CNG, elektřina představuje další krok vpřed.“

Foto: Rohlik.cz

Rohlik.cz provozuje flotilu dodávek Maxus už skoro celý rok, praktických zkušeností má tedy na rozdávání

Dodávky Maxus eDeliver 3 si vybrali proto, že jsou optimální pro potřeby provozu Rohlík CZ – jsou ideálně prostorné a mají dostatečnou nosnost, nabízejí potřebný dojezd a rychlost nabíjení. „Potřebovali jsme nájezd 250 kilometrů na jedno nabití. Ale jeho dosažení není jen o technice, je to především o řidičích,“ upozorňuje Boháč.

Foto: Rohlik.cz

Elektrické dodávky chtějí citlivý řidičský styl, aby ze sebe technika vydala maximum svých schopností

Elektrická vozidla přeci jen vyžadují trochu odlišný řidičský styl a nesednou úplně každému. „Kolem elektrických dodávek se rychle vytvořila skupina řidičů, kteří je preferují a dokáží je plně využít – jezdí plynuleji a citlivěji, umí pracovat s módy rekuperace. Postupně nám tak spotřeba klesá z původních 25 kWh/100 km až někam k současným 18 kWh/100 km, reálný dojezd se nám tak přibližuje ke 300 kilometrům. Zkušený řidič tak nemá problém denní nájezd zvládnout bez dalšího nabíjení v průběhu dne, které by snižovalo efektivitu využití vozu,“ vysvětluje další fleet manager Tomáš Doskočil určitá specifika provozu elektromobilů.

Foto: Rohlik.cz

Město a jeho okolí je pro elektrickou dodávku ideální prostředí

Schopnost vymáčknout z baterie maximum kilometrů se pak příznivě projeví na nižších provozních nákladech. „Vozidla nabíjíme přes noc, což je šetrné k bateriím i k nákladům. Vzhledem k tomu, že se nám daří stále navyšovat nájezd na jedno nabití, klesají nám náklady na kilometr – pohybujeme se přibližně na úrovni 1,50 Kč/km i přes současné zdražování energií,“ popisuje Doskočil.

Foto: Rohlik.cz

Konvenční dodávky Rohlik.cz jezdí na CNG, součástí flotily jsou však i rozvážkové elektromobily BattSwap, u nichž se baterie nenabíjí, ale vyměňuje

Další ekonomickou částí provozu jsou servisní náklady. Dodávky Maxus mají interval pravidelných servisních prohlídek stanovený na 30 tisíc kilometrů, čehož i při maximálním vytížení dosáhnou teprve první vozy flotily Rohlík CZ. Také všechny opravy byly řešené v rámci garance, takže reálná data ještě k dispozici nejsou. Ale očekávání managementu firmy i odhady automobilek hovoří o snížení servisních nákladů zhruba na třetinu.

Foto: Rohlik.cz

Rohlik.cz neustále hledá cesty, jak rozvážet nákladově efektivně, a přitom ekologicky

Firma Rohlík CZ si tak nasazení elektrických dodávek Maxus pochvaluje. „Splňují naše požadavky a očekávání,“ potvrzuje Doskočil. „Ze začátku jsme měli problém s delšími dodávkami náhradních dílů z Číny, servisy se však nyní již předzásobily, takže i to je vyřešené.“

Filip Boháč celé téma uzavírá: „Elektřina je pro nás správná cesta. Na podzim budeme flotilu dále rozšiřovat a naším cílem je mít roku 2025 městskou flotilu kompletně elektrifikovanou.“

Za zapůjčení Maxus eDeliver 9 děkujeme společnosti Global Auto.

Menší model eDeliver 3 pořídíte za 999 000 Kč (tato a všechny další ceny jsou uvedeny bez DPH) v délce L1, za delší L2 zaplatíte 1 049 000 Kč. V nabídce je ještě varianta s baterií 35 kWh, která je o 100 tisíc lacinější.

Ceny většího a vybavenějšího modelu eDeliver 9 pak začínají na částce 1 329 900 Kč za variantu L2 (za delší L3 připlatíte 30 tisíc korun) s baterií 51,5 kWh, s větší baterií 72 kWh stojí 1 539 900 Kč (L3 za dalších 30 tisíc) a vrcholná varianta (rozvor L3, baterie 88 kWh) stojí 1 669 900 Kč. Na vozidlo se vztahuje záruka 5 let/100 000 km, na trakční baterii potom 8 let/160 000 km. Více informací na www.maxuspraha.cz

Reklama

Související témata:
Maxus
Maxus eDeliver
Načítám