Hlavní obsah

Nejpohodlnější a nejtišší sedmimístné rodinné SUV: Elektrický Mercedes-EQ EQB 300 4Matic

Foto: Lukáš Kukla

Mercedes naplno šlape do elektromobility a představuje jeden nový model za druhým. Tentokrát jsme měli možnost vyzkoušet EQB – pod tímto kryptickým označením se ukrývá překvapivě praktické rodinné SUV, které uveze až sedm pasažérů v naprostém tichu a pohodlí.

Článek

Elektromobilů na trhu rychle přibývá, ale většinou jde buď o malá městská auta, nebo velká luxusní SUV, která se skvěle vyjímají v prospektech, přitahují pozornost movitých nadšenců do moderní techniky a přimějí je vypláznout ranec peněz za cool vychytávku na kolech. Jenže těch skutečně použitelných rodinných aut je zatím k dispozici pomálu. A proto s otevřenou náručí vítáme Mercedes EQB, který má být právě tím příjemným rodinným autem poháněným elektřinou.

Jeho základem se stal úspěšný model GLB, oblíbené rodinné SUV, které nabízí nečekané množství prostoru a praktičnosti s nádechem prémiového pohodlí. Uvnitř najde dostatek životního prostoru sedm pasažérů (ti dva, co usednou na sedadla ve třetí řadě, by ale měli být jen menšího vzrůstu, ideálně děti), zadní sedadla jdou sklopit do podlahy a sedadla druhé řady dělená v poměru 60:40 můžete dle potřeby sklápět a posouvat.

Foto: Lukáš Kukla

Kabina EQB působí skutečně prémiově, přitom je prostorná a praktická

Kabina přitom odpovídá standardům značky s trojcípou hvězdou na přídi – propracovaná ergonomie, kvalitní materiály a pečlivé zpracování, to vše zalité příjemným náladovým osvětlením. Chybět samozřejmě nesmí ani špičková technika v podobě velkého balíku jízdních asistentů nebo infotainmentu, který nabízí spoustu online funkcionality a mobilní konektivity, ačkoliv bude chvíli trvat, než se s ním sžijete.

Na sofistikovaný elektrický pohon si ale zvyknete hned. To, jak snadno se řídí, jak rychle reaguje na vaše povely, jak hladce a s jakou lehkostí jede a jaké příjemné ticho to vše provází, je hodně návyková věc, která vám posune měřítka hodnocení automobilového komfortu. Přesně takovou úroveň pohodlí byste od Mercedesu čekali. Ale dříve spíš až od třídy E a výše…

Na výběr máte hned tři konfigurace pohonu – základem je EQB 250 s jedním elektromotorem a výkonem 190 koní, na vrcholu pak stojí EQB 350 poháněný dvěma elektromotory o výkonu 292 koní. Zlatým středem v nabídce je pak testovaný EQB 300, který už má pohon všech čtyř kol a rozumný výkon 228 koní, takže je dost svižný, ale nikoliv přehnaně, aby vás poňoukal na to pořádně šlapat – to by rodina nejspíš tolik neocenila.

Foto: Lukáš Kukla

Verze 300 je zlatým středem nabídky EQB, má pohon všech čtyř kol a dostatečný výkon

EQB je vyzbrojený jedinou velikostí baterie o kapacitě 66,5 kWh, která zajišťuje papírový dojezd kolem 420 kilometrů, což je v kombinovaném provozu každodenní přepravy docela realistické číslo, i když při jízdách po dálnici a při plném zatížení to bude samozřejmě podstatně méně. I tak byste na jedno nabití měli ujet nějakých 300 kilometrů, což při nabíjení výkonem až 100 kW (nabití na 80 % tak trvá slabou půlhodinku) dělá z EQB auto použitelné i na překonávání dálkových štrek.

Pokud tedy hledáte skutečné rodinné auto poháněné elektřinou, Mercedes EQB není jen jediná volba, ale je to opravdu skvělá volba. Vynikající základ v podobě GLB ještě dále vylepšuje elektrický pohon, to vše v prémiové kvalitě, a především se skutečně prémiovým pohodlím. Pro rodinu jen to nejlepší, ne…?

Základní EQB 250 s pohonem předních kol pořídíte již za 1 393 920 Kč, čtyřkolka EQB 300 aktuálně stojí 1 483 460 Kč a za výkonnější EQB 350 dáte 1 550 010 Kč.

Technické údaje
Motorasynchronní elektromotor na přední nápravě, synchronní elektromotor na zadní
Výkon168 kW (229 k)
Točivý moment390 Nm
Převodovkastálý redukční převod
Pohonvšech čtyř kol
Pohotovostní hmotnost2 175 kg
Akcelerace 0–100 km/h8,0 s
Maximální rychlost160 km/h
Dojezd423 km
Kapacita baterie66,5 kWh
NabíjeníAC 11 kW, DC 100 kW
Kola a pneumatiky235/50 R19
Rozměry (délka/šířka/výška)4 684/1 834/1 667 mm
Rozvor2 829 mm
Objem zavazadlového prostoru495 l

Reklama

Načítám