Hlavní obsah

Jeep Grand Cherokee L 3.6 – Když chcete v autě sedět dlouho

Foto: Lukáš Kukla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Americe mají na délku cesty autem trochu jiná měřítka. „To jako pojedeme na chalupu hodinu?!“, ptají se vyděšené děti ve střední Evropě, zatímco ty americké nažhaví tablet a prosedí čtyřhodinovou cestu po státovce, která vede pořád rovně. Hodina a sto kilometrů není v zemi za velkou louží žádná míra a tomu musí pochopitelně odpovídat i auta. Američané v nich tráví přece jenom o dost víc času.

Článek

V novém Grand Cherokee jsem sice neprojel křížem krážem několik států, ale stejně mi to zaměření na dlouhé cesty přišlo na mysl už chvíli poté, co jsem do nového rodinného Jeepu usedl. Jedná se o jedno z těch aut, které počítá s tím, že v něm budete trávit moře času a pravděpodobně u toho budete celá rodina, takže se snaží poskytnout maximální možný komfort a přívětivost v každém myslitelném ohledu.

Moře výbavy, komfortu a hlavně místa

Těch aspektů je velká spousta. Od toho, že si můžete na dotykovém displeji infotainmentu nastavit do nejmenších detailů, jak bude auto fungovat, přes mimořádně velkorysé a pohodlné sedačky, až po docela sympatické vychytávky. Jednou takovou je třeba funkce zvaná FamCam. Jedná se o kameru se širokým zorným úhlem, umístěnou u osvětlení nad sedadly ve druhé a třetí řadě. Přímo na středovém displeji si tak lze zobrazit, co se na sedadlech děje.

Moderní technologie a prvky výbavy se nicméně neomezují zdaleka jen na klasické kamery (a že jich tu je!), jedna z kamer má třeba i noční vidění (termovizi), jehož obraz se zobrazuje na digitálním štítu přístrojovky před řidičem. No a pak jsou tu celé zástupy takových těch „zbytných“ příjemností – sedadla, vedle toho, že jsou pohodlná, jsou taky vpředu masážní, a vpředu a ve druhé řadě ještě vyhřívaná a odvětrávaná. Je tu head-up displej, čtyřzónová klimatizace, vyhřívaný volant, audiosystém McIntosh, bezdrátové nabíjení, bezdrátová konektivita s mobilními telefony, hlasová asistentka Amazon Alexa, kompletní sada jízdních asistentů, elektrické sklápění a vyklápění sedadel třetí řady, a tak dále a tak dále. Výbavou se může Grand Cherokee směle poměřovat s německou automobilovou smetánkou.

Foto: Lukáš Kukla

Interiér snese srovnání s jakoukoliv konkurencí. Doby šeredných plastových interiérů v amerických autech jsou pryč

Ba co víc, i interiér samotný je, ať už ergonomicky nebo zpracováním, vyloženě na výši. Z Grand Cherokee dýchne kvalita a propracovanost, ale taky ohromná využitelnost a užitná hodnota. Tohle je verze L, což znamená prodlouženou záď, delší rozvor a celkovou délku, a hlavně standardně sedmimístné uspořádání – v nabídce je i šestimístné, kdy zůstává mezi dvěma samostatnými sedadly ve druhé řadě „ulička“. Je to taky jedno z mála aut, ve kterých se může i vyšší dospělák posadit třikrát za sebe. Jasně, úplně zadní sedadla nejsou úplně pro dospělé a na delší cestování, ale když se posune posuvná lavice ve druhé řadě o kus vpřed, dá se to vydržet.

Foto: Lukáš Kukla

Povšimněte si jedné zajímavosti – ano, i třetí řada sedadel má svoje držáky na pití

Vedle toho, že má každý dost svého místa, je tady veliká spousta odkládacích prostor a přihrádek (a držáků na pití!), dostatek zdířek pro zapojení mobilních zařízení (chválím třeba zdvojené USB porty, kde je vedle modernějšího USB-C i klasické USB-A) a hlavně obrovitost kufru. Dokonce i když je šesté a sedmé sedadlo nahoře, nějaký ten kufr zbývá, ale když se sklopí, je z Jeepu velmi slušný stěhovák. Při sklopení i druhé řady se potom s ohledem na šířku kufru komfortně vyspí vedle sebe dva dospělí.

Šestiválec není osmiválec, ale dohání to svou statečností

V interiéru toho Grand Cherokee nabízí tolik, kolik je jenom osobák schopen pojmout. Praktičtější už jsou akorát „osobní dodávky“, ale s nimi pochopitelně přijdete o spoustu možností výbavy a luxusu. A taky o jízdní výkony a vlastnosti.

Tím se dostávám k tomu, co má Grand Cherokee pod kapotou. Mnozí by jistě čekali osmiválec, a ano, ikonický 5,7 Hemi si sem skutečně můžete pořídit, nicméně testovaný kus si vystačil s menším šestiválcem, kterým je 3,6 Pentastar o výkonu 293 koní a točivém momentu 352 Nm. Z našeho „evropského“ pohledu jde vlastně o technicky jednoduchý agregát – bez přeplňování, s nepřímým vstřikováním, bez jakékoliv formy elektrické asistence. Vlastně jediné „přidané“ vychytávky tady spočívají ve variabilním zdvihu a časování ventilů. Motor svou sílu dále přenáší přes osmistupňový automat na stálý pohon všech kol s redukčním převodem.

Foto: Lukáš Kukla

Motor Pentastar pod kapotou je v mnoha ohledech jednotkou ze staré školy

Zní to skvěle, má to jen jeden menší zádrhel – nenaložený Grand Cherokee L ve výbavě Overland váží 2,4 tuny, a jelikož je motor klasická atmosféra s relativně nízkým točivým momentem, posazeným až do vyšších otáček, nedá se tady úplně mluvit o „zátahu odspodu“. Jeep tedy akceleruje sice důstojně, ale prakticky pro každé zrychlení musí převodovka o pár rychlostí podřadit a šestiválec roztočit. Naštěstí se pořád jedná o emisemi tolik nezatíženou Ameriku, takže odezva na plyn i reakce převodovky jsou okamžité a vlastně nenastane na silnici situace, kdy by mi přišel Grand Cherokee jakkoliv líný. Jen je prostě potřeba vypořádat se s tím, že si motor občas v otáčkách trochu zařve, což se i přes jinak příkladné odhlučnění přenese do interiéru.

Foto: Lukáš Kukla

Majestátní Jeep se elegantně nese silnicí i terénem

Zvýšená hlučnost vytáčeného motoru ale nemůže zkazit celkový dojem z jízdního projevu, který je díky vzduchovému podvozku jednoduše famózní. Velký Jeep, jenž v řidiči evokuje dojem menšího tanku, elegantně pluje po dobrých silnicích a přes ty špatné se přenáší s velkopanskou jistotou. Pohodlí je přesně takové, jaké se na velké SUV sluší a patří. O řidičských zážitcích za poněkud necitlivým volantem se mluvit nedá, ale to by se sem ani nehodilo.

Tady jde o pohodlí na dlouhé cesty, a právě toho nabízí Grand Cherokee porci přímo vrchovatou. Odveze kompletní početnou rodinu včetně veškerého dovolenkového nákladu, potěší rozmáchlou, místy až opulentní výbavou, příjemným vnitřním prostorem, a pominu-li onen zmíněný, lehce hlučnější šestiválec, nevím, co bych mu vytýkal. Snad jen spotřebu, která se drží někde v okolí průměrných dvanácti litrů na sto – ale tak už to prostě u Amerik bývá.

Zbývá poslední otázka – za kolik. Jeep Grand Cherokee samozřejmě není z levného kraje, to ani nikdo nečekal, ale chcete-li levné auto, pak asi segment luxusních sedmimístných SUV zcela vynecháte. Tady je důležité hlavně porovnání s konkurencí, kde Jeep vychází dobře. Prodejce Tucar, jež nám Jeep v americkém provedení s americkou motorizací zapůjčil, si za tenhle konkrétní parádně vybavený kousek říká o 2 490 000 korun, a paradoxně ani kusy s osmiválci Hemi nestojí o moc víc. A takové BMW X7 nebo Mercedes-Benz GLS, které jsou z evropských konkurentů nejblíže, začínají sice o kousek níže, ale stačí párkrát kliknout do konfigurátoru a Jeep hravě přeskočí, a to rovnou o statisíce.

Technické údaje
Motorvidlicový šestiválec, umístěný vpředu podélně
Zdvihový objem3 604 cm3
Výkon293 koní (215 kW) při 6 400 ot./min
Točivý moment352 Nm při 4 000 ot./min
Převodovkaosmistupňová automatická, redukční převod
Pohonstálý pohon všech kol s elektronicky řízeným středovým diferenciálem
Pohotovostní hmotnost2 267 kilogramů
Akcelerace 0–100 km/h8,3 sekundy
Maximální rychlost220 km/h
Spotřeba (kombinovaná)12,5 litru na 100 kilometrů
Objem palivové nádrže87 litrů
Kola a pneumatiky265/50 R20
Rozměry (délka/šířka/výška)5 204/1 968/1 817 milimetrů
Rozvor3 091 milimetrů
Objem zavazadlového prostoru1 330 litrů (za druhou řadou sedadel)

Reklama

Související témata:
Načítám