Hlavní obsah

Tesla Model S Plaid je nejrychlejší produkční auto světa

Foto: Tesla

Americká automobilka Tesla právě začala svým zákazníkům dodávat první vyrobené elektromobily Model S vrcholné verze Plaid, která svými dynamickými parametry zahanbí i pravověrné hypersporty za desítky milionů. To se svět už definitivně zbláznil?

Článek

Vizionář a průmyslník Elon Musk se proslavil odvážnými prohlášeními, která sice zpočátku zněla velkohubě, jenže se později ukázala jako nebezpečně pravdivá. Takže když nyní tvrdí, že jeho automobilka Tesla vyrábí nejrychlejší produkční auto na světě, měli bychom zpozornět.

Verze Plaid je dosud nejvýkonnější variantou elektrického Modelu S – její tři elektromotory (jeden vpředu, dva na zadní nápravě) produkují celkem 1 020 koní, což je číslo, kterým se může pochlubit pouze Bugatti, Ferrari a McLaren, ani Lamborghini nebo Porsche tak výkonné pohony nemají.

Síla Palladia

Pro verzi Plaid vyvinula Tesla nový elektromotor s označením „Palladium“, který má rotor obalený karbonem. Oproti dřívějším evolucím přináší výrazně lepší výkonovou křivku a extrémně vysokou efektivitu při menších rozměrech.

Foto: Tesla

Kam se hrabe Bugatti a Ferrari, nejnovější Tesla je dokáže nechat v prachu za sebou

Tomu odpovídá balistická dynamika, kterou lidský rozum sotva dokáže vstřebat: z klidu na 60 mph (tedy 96 km/h) zrychlí Model S Plaid za pouhých 1,99 sekundy! To je číslo, které se pohybuje na hraně fyzikálních možností pro silniční auto (hlavně s ohledem na pneumatiky) a možná už kus za hranou snesitelnosti pro lidský organismus.

Akcelerace neustává ani při vyšších rychlostech, čtvrt míli (tedy vzdálenost 400 m s pevným startem) smázne nová Tesla za pouhých 9,23 sekundy (cílová rychlost 250 km/h), což je rychlejší čas, než jaký dokáže předvést 1500koňový hypersportovní aristokrat Bugatti Chiron (9,4 s) – proto se Tesla odvažuje titulovat Model S Plaid nejrychlejším sériovým autem na světě.

Foto: Tesla

Odvážná prohlášení Elona Muska se často stávají realitou

Plaid+ nebude!

Původně Tesla plánovala vyrobit ještě výkonnější verzi Plaid+ s výkonem přes 1 100 koní, ale „základní“ Plaid dosáhl takových výkonů, že cokoliv rychlejšího by bylo zbytečné…

Určitě by se našlo pár adeptů na tento titul, kteří jsou ještě o chloupek rychlejší, jenže za ně byste museli zaplatit horentní částky v řádu desítek milionů korun. Oproti tomu Model S Plaid stojí 130 tisíc amerických dolarů (v přepočtu 2,7 milionu korun), což byste stěží označili jako láci, jenže s ohledem na neskutečný rozsah schopností to vlastně není tolik.

K nepochopitelným akceleračním výkonům totiž Plaid přidává také nejvyšší rychlost 320 km/h (k tomu ale potřebuje vhodná kola a pneumatiky, které budou v nabídce až letos na podzim), přitom však dokáže plachtit naprosto neslyšně a absolutně pohodlně, řídit se dokáže z velké části sám, na jedno nabití ujede až 627 km a 300 km dojezdu nabijete za pouhých 15 minut. Zní to jako sen? Díky zarputilosti a vynalézavosti Elona Muska a jeho týmu je to dnes již realita…

Reklama

Načítám