Hlavní obsah

Tesla do svých modelů přidala Dog Mode. Ochrání ale i děti

Foto: Tesla

Tesla Dog Mode

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už řadu měsíců lidé hlavně na Twitteru volají po tom, aby Tesla, respektive Elon Musk, přidal do svých modelů systém, který by v horku i v zaparkovaném autě zvládl ochránit domácí mazlíčky nebo děti. A ačkoliv je léto teprve na cestě, Tesla všechna tato volání vyslyšela a v rámci aktualizace takový systém do aut přidala.

Článek

Léto je moc fajn, ovšem někteří řidiči, majitelé domácích mazlíčků a rodiče dětí si bohužel až příliš často neuvědomují, že v horku není dobrým nápadem nechávat děti nebo zvířecí kamarády čekat v zavřených autech. Ve vysokých teplotách, jaká posledních pár let přes léto panují i u nás, je i pětiminutové čekání v zavřeném autě jako hodina v pekle. Fascinuje nás, a rozhodně ne v dobrém, kolik nezodpovědných lidí mezi námi chodí, když přes léto i několikrát slyšíme o tom, jak rodiče nechali na parkovišti obchodního centra děti a šli pro potraviny. Podobně je to i s domácími mazlíčky. Vybavujeme si případ z loňského roku, kdy majitel nechal své dva krásné vlčáky zamčené na slunci v autě a šel pryč. Psi to přežili jen díky všímavosti kolemjdoucích.

Tento problém už začínají vnímat i samotné automobilky. Je to ani ne dva roky, kdy korejská značka Hyundai oznámila, že v Americe do některých aut začala dávat nový bezpečnostní systém, který řidiče upozorní na to, že někoho nechal na zadních sedadlech. Možná to nezabrání „záměrným zapomenutím“ dětí a psů v autě, ale lepší než nic. Třeba to upozornění na skutečnost, že v autě stále někdo je, alespoň některé odradí od nezodpovědného chování.

Tesla se rozhodla svůj systém zacílit hlavně na zvířata, respektive psy. Ovšem podle nás bude stejně dobře fungovat i v případě, že bude v autě na své rodiče čekat malé dítko. Funguje to tam, že poté, co zaparkujete Teslu, aktivujete přes infotainment systém Dog Mode, v rámci kterého nastavíte teplotu interiéru v tom rozmezí, jaké je pro vašeho psího kamaráda ideální. Systém ji pak automaticky udržuje po celou dobu, co jste pryč. Kromě toho umí na hlavní displej umístěný na palubní desce zobrazit ikonu zapnuté klimatizace, aktuální vnitřní teplotu a informaci o tom, že majitel bude brzy zpět. Pokud byste se zdrželi a kapacita baterií auta by klesla pod 20 %, Tesla vám pošle na mobilní telefon upozornění, že byste se měli vrátit zpátky. Velmi jednoduché, co říkáte. Jen je nám líto, že je to vůbec potřeba.

Mimo to ale ve stejný moment začnou kamery dění kolem auta nahrávat, na což ovšem potřebuje, abyste do auta dali formátovací USB flash disk. To se ale obzvlášť ve městech může velmi hodit. Systém je schopen nahrát třeba troubu, který vám při parkování Teslu odře. To by se obzvlášť na našich parkovištích velmi hodilo.

Reklama

Načítám