Hlavní obsah

Tesla bude vyrábět elektrický pick-up, Musk má ale problém

Foto: Husman

Tesla pick-up

Tesla bude vyrábět elektrický pick-up, který by měl stát 49 000 dolarů, tedy necelých 1,2 milionu korun. Přestože oficiální premiéra bude až na podzim, máme první rendery a víme o něm pár zajímavostí. Mohlo by to být velmi zajímavé auto, o tom žádná. Ve skutečnosti však Musk může oznámením o chystaném novém modelu sledovat něco úplně jiného – společnost Tesla totiž ztrácí na ceně, aktuálně je na tom nejhůř za posledního 2,5 roku a odvrací se od ní investoři.

Článek

Co je důležitější zpráva? Slib Elona Muska, že Tesla začne do konce roku vyrábět elektrický pick-up s velmi zajímavou cenovkou, nebo že akcie jeho firmy klesly od počátku letošního roku o 43 procent? Pick-up je něco, o čem se dlouho spekuluje. A pokud opravdu s cenovkou začne na 49 tisících USD a bude mít dva silné elektromotory, pak je jeho úspěch téměř zaručen. Na druhou stranu, nenastává už definitivní konec automobilky, která se zasloužila o rozvoj elektromobility, ale dlouhodobě nedrží slíbené termíny a je permanentně v minusu? Musk kvůli propadu akcií přišel o 4,9 miliardy USD, tedy 113 miliard korun, a akcie klesají, protože obchodníci jsou stále více skeptičtí ohledně poptávky spotřebitelů po vozech firmy.

No nic, pojďme k elektrickému pick-upu! Tesla nebude první, protože o to ji připravil vůz Rivian R1T, ale zase bude o celých dvacet tisíc dolarů levnější! Rivian má čtyři elektromotory a bude se vyrábět hned ve třech verzích, o Tesle zatím víme jen to, že bude mít motory dva, šestimístný interiér a ujede až 800 kilometrů. Co se velikosti týče, bude mít určitě hodně přes pět metrů, avšak spekulace o tom, že by mohla být stejně velká jako Ford F-150 Musk nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Hotový prototyp vám ukážeme na podzim letošního roku,“ řekl Elon Musk. „Moc se na něj těším, je to něco, co jsem chtěl udělat už dlouho, to auto bude futuristický cyber punk! Cílem je stlačit jeho cenu na 49 tisíc dolarů, nebo ještě o trochu níž.“

Uvidíme, jaká bude realita, protože o Muskovi už všichni ví, že umí postavit zajímavá auta, ale s dodržováním termínů si hlavu nijak neláme. Aktuálně všichni čekají na to, jak se vyvine situace s tahačem Tesla, o něm už se taky dlouho nemluvilo… My se zatím můžeme radovat z toho, že v ČR bude otevřen první oficiální značkový servis.

Připomínáme, že Tesla měla obrovský úspěch se svým sedanem Model S a zdálo se, že její elektromobily ovládnou svět. Jenže společnost stále není zisková, má vysoké fixní náklady a trh pro její modely je mnohem menší, než se očekávalo. Navíc její technologie už nejsou jedinečné a analytici upozorňují, že Volkswagen, Mercedes a BMW na svých elektromobilech vydělávají a plánují rozšiřovat nabídku elektrických vozů.

Reklama

Související témata:
Načítám