Hlavní obsah

Hodnota Tesly překročila rekordních 100 miliard dolarů

Foto: Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou to ani dva roky, co se Tesla potácela na pokraji bankrotu. Start masové výroby Modelu 3 byl pro Elona Muska noční můrou a automobilka krvácela tisíce dolarů každou sekundu. Nyní je ale všechno jinak – výroba jede jako na drátkách, prodeje utěšeně rostou, Tesla mohutně expanduje a hodnota jejích akcií dosahuje rekordních hodnot. To však vyvolává jednu zásadní, palčivou otázku…

Článek

Akciový trh se musel zbláznit – letošní rok začínala Tesla na hodnotě báječných 420 dolarů za akcii, o tři týdny později už je to rekordních 580 dolarů. Hodnota celé společnosti tak činí zhruba 104,5 miliardy dolarů, což je víc než aktuálních 100 miliard Volkswagenu. Je to dokonce víc, než kolik činí sečtená hodnota amerických gigantů Ford a GM!

Důvodů pro více než 30procentní nárůst hodnoty akcií je samozřejmě více. Tesla například nedávno oznámila, že výroba v americké továrně ve Fremontu jede naplno (loni vychrlila 367 500 elektromobilů), do toho začíná nabírat obrátky i výroba v nově otevřené továrně v čínské Šanghaji a přípravy na stavbu evropské továrny kousek od Berlína jsou v plném proudu.

Foto: Lynxbroker.cz

Vývoj ceny akcií Tesla Motors

Podle zákulisních informací se také blíží spuštění výroby nového crossoveru Model Y, který by se měl stát bestsellerem značky (momentálně je to Model 3, který se brzy stane celkově nejprodávanějším elektromobilem na světě) – první zákazníci se svých vozů dočkají již za pár týdnů. Automobilka ale nelení a v zásobě má hned několik dalších modelů: raketově rychlý Roadster, elektrický tahač a nejnovější sci-fi pickup Cybertruck. Expanze automobilky bude tedy dále pokračovat…

Jenže jak dlouho? Jde ještě dále šroubovat hodnotu akcií? Samozřejmě Tesle dnešní doba protežující elektromobily hodně nahrává, ale konkurence nespí a burzovní makléři začínají být ostražití. Co se tedy bude dít dál s hodnotou akcií? Poroste dál, nebo přijde stejně strmý pád? Na to si musíme počkat, ale budoucnost značky to jistě neohrozí – Tesla je prostě další neuvěřitelný, ale do puntíku splněný sen geniálního Elona Muska.

Reklama

Související témata:
Makléři
Načítám