Hlavní obsah

Terénní Škoda Trekka se představuje jako stavebnice Lego

Foto: Lego

Novozélandský nadšenec vzdal hold legendární Škodě Trekka, doposud jedinému automobilu navrženému a vyráběnému na Novém Zélandu, a představil jedinečnou zmenšeninu, která má naději stát se oficiální stavebnicí Lego. Vývoj modelu si vyžádal menší kompromisy a jeho barvu ovlivnil jeden vzácný dílek. Tipnete si, jaký to byl?

Článek

Stavění z Lega nikdy nebylo jen dětskou zábavou a v posledních letech se popularita nejslavnější stavebnice na světě vrací a často se objevuje i ve světě aut. Automobilky i nadšenci z celého světa se snaží vymyslet a sestavit co nejreálnější zmenšeniny skutečných vozů, prezentují je veřejnosti a doufají, že právě ta jejich zaujme.

I z toho důvodu tato dánská společnost zahájila projekt Lego Ideas, na jehož internetových stránkách kreativní tvůrci prezentují své nejnovější modely, získávají hlasy ostatních fanoušků a doufají, že jejich nejnovější počin dostane šanci a stane se z něj další oficiálně prodávaná stavebnice Lego. Nyní se v hlasování Lego Ideas objevil i zajímavý projekt, který nám je relativně blízký.

Foto: Lego

Legová Škoda Trekka zatím vznikla pouze jako počítačový model a ve skutečnosti se bude skládat z 1 801 dílků

Gareth Davies z Nového Zélandu, vystupující pod přezdívkou Expanse, představil velmi povedenou zmenšeninu historické Škody Trekka, která má pro tamní automobilový průmysl důležitý význam. Škoda Trekka s technikou naší stařičké Octavie se tam vyráběla v letech 1966 až 1973 a byla prvním a doposud jediným automobilem přímo navrženým a vyráběným na Novém Zélandu.

Charakteristický vzhled Trekky jej inspiroval ke stavbě modelu se silným spojením s Novým Zélandem, přičemž se snažil zachovat všechny klíčové prvky – zaoblení v předních rozích, klínový tvar kapoty, ploché boky, úhel postavení zadních kol, nebo celkový tvar střechy a zadních dveří. Gareth navíc říká, že snaha o největší možnou podobnost ovlivnila i barvu modelu.

Foto: Lego

Gareth Davies vytvořil zmenšeniny obou variant, které se na Novém Zélandu prodávaly

Světle modrou barvu s oficiálním názvem Medium Azure určila zaoblená kostička využitá v předních rozích auta, kterou hračkářská společnost vyrábí pouze ve čtyřech barvách – bílé, červenohnědé, a ve dvou modrých odstínech. „Věděl jsem, že na střechu budu nejspíš muset využít bílou barvu, takže jsem vybíral ze zbylých tří odstínů a nakonec z důvodu dobrého sladění zvolil onu azurovou,“ dodává Gareth.

Vymýšlení stavby karoserie zabralo jen několik dnů, složitější však byly různé pohyblivé části, jejichž konstrukce si vyžádala malé odchylky od původního čistého designu vozu. Nejsložitější se pak ukázalo spojení systému otevírání kapoty s pohyblivým řízením – kapota doléhá ke spodní části rámu předního okna, kvůli čemuž Gareth nemohl použít standardní panty. „Nakonec jsem vymyslel mechanismus, který je spojen s podvozkem auta a který umožní, že se kapota nadzdvihne a zároveň posune vpřed,“ dodává.

Foto: Škoda Auto

Opravdová Škoda Trekka využívala techniku staré Octavie, ale byla navržena a vyráběla se na Novém Zélandu

Výsledná Trekka ze stavebnice Lego je pečlivě propracovaná a má funkční řízení, otevírací dveře i střechu, otevírací kapotu nebo sklopné zadní lavice sedadel, jejichž sklopením se odhalí skrytý úložný prostor. Tvůrce dokonce vytvořil dvě varianty s odlišnou zádí, odpovídající verzím, jež byly na Novém Zélandu k dostání i ve skutečnosti.

Hotová Škoda Trekka z Lega vypadá jako opravdový model, ale pravdou je, že realizace proběhla ve virtuálním prostředí programu BrickLink Studio. Gareth říká, že se nyní pokusí nakoupit všechny potřebné dílky a sestavit model i na svém stole. Bude se skládat z 1 801 dílků, dosáhne rozměrů 34,6 × 18,5 × 19,6 centimetru a hmotnost sestaveného modelu bude přes 1,5 kilogramu.

A čeho tvůrce musí dosáhnout, aby měl jeho zajímavý počin naději stát se oficiální stavebnicí Lego? Během prvních 60 dnů musí získat nejméně 100 hlasů a následně dostane dalších 365 dnů na to, aby nasbíral celkem 1 000 hlasů. Když splní obě podmínky, bude mít dalších 6 měsíců na to, aby získal 5 000 podporovatelů. Poté dostane další půlrok, aby si získal celkem 10 000 hlasů. Ani v tu chvíli však nemá vyhráno, protože postoupí do užšího výběru a o dalším osudu stavebnice rozhodne společnost Lego.

Reklama

Související témata:
Načítám