Hlavní obsah

Tento obytňák vás díky bateriím Tesla podrží kdekoliv

Foto: Ready.Set.Van

S přestavbami dodávek na obytné vozy se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Některé zaujmou luxusem, jiné nízkými náklady na přestavbu a další třeba neobvyklými technologiemi uvnitř. Tento Ram ProMaster, v Evropě prodávaný jako Fiat Ducato, patří bezesporu do té poslední skupiny. Pro svou energetickou nezávislost na cestách totiž využívá bateriový systém od Tesly.

Článek

Cestování s obytným vozem znamená svobodu a nezávislost. Právě tyto dvě vlastnosti jsou důvodem, proč řada lidí za stejné peníze vymění pohodlí čtyřhvězdičkových hotelů za spaní v dodávce. Nutno ovšem říct, že není dodávka jako dodávka a v řadě upravených vozů se dá spát stejně pohodlně jako ve zmiňovaném hotelu.

Tento Ram ProMaster, který si vzala do parády americká společnost Ready.Set.Van, nabízí dobrodružstvíchtivým zákazníkům vše, co pro dlouhodobý pobyt na cestách mimo civilizaci potřebují. To hlavní, co tento obytňák ale odlišuje od většiny ostatních, není na první pohled vidět.

Jedná se o bateriový systém od Tesly, který je ukrytý v podlaze vozu. O pohon dodávky se ale nestará, ten má v režii klasický spalovací motor. Baterie od Tesly mají v základu kapacitu 5,2 kWh a slouží k provozu veškerých spotřebičů ve voze, jako je ohřívač vody, indukční varná deska, lednice, klimatizace nebo osvětlení. Kapacita by měla v této konfiguraci vydržet zhruba na 5 hodin provozu. Baterie se dobíjejí za jízdy díky alternátoru, během kempování u zdroje elektrické energie je možné je nabíjet ze zásuvky a při kempování ve volné přírodě pak poslouží solární panely umístěné na střeše dodávky. Tato kombinace zajišťuje majiteli takřka neomezenou svobodu při jeho cestách.

Vybavení tohoto obytňáku je na velmi dobré úrovni. Kromě zmíněné indukční varné desky, lednice a solárních panelů na střeše nechybí například sprcha, toaleta nebo pohodlné dvojlůžko v zadní části vozu. Pod prostornou postelí se navíc nachází úložný prostor s venkovní sprchou, který je přístupný ze zadních dveří dodávky. Do tohoto prostoru se vejdou hned dvě horská kola a spousta dalšího vybavení a zavazadel.

Foto: Ready.Set.Van

Pohodlí si můžete užívat i mimo zázemí kempu, postará se o to záložní zdroj energie v podobě baterií Tesla a solární panely na střeše

Přestavbu pořídíte od 33 750 dolarů, tedy od přibližně 860 tisíc korun (základní balíček s názvem Basecamp). V ceně ovšem není dodávka, kterou musíte společnosti dodat, a také ohřívač vody a integrovaná sprcha uvnitř vozu. Ty pořídíte za příplatek dalších 8 500 dolarů (217 tisíc korun) v rámci balíčku Basecamp Plus. Stále však platí, že si musíte dodat vlastní dodávku. Kromě modelu Ram ProMaster (nebo chcete-li Fiat Ducato) to může být i Mercedes-Benz Sprinter nebo Ford Transit.

Společnost Ready.Set.Van ovšem nabízí i komplet hotový obytňák, abyste neměli předem starosti se sháněním vhodné dodávky. Taková koupě vás pak vyjde na rovných 70 tisíc dolarů, tedy v přepočtu na 1 790 000 Kč. Za příplatek si pak můžete naporoučet také větší kapacity baterie, na výběr je dvojnásobná kapacita 10,4 kWh (dle výrobce až 10 hodin provozu) nebo trojnásobná kapacita 15,6 kWh (15 hodin provozu). Výše příplatků za tato navýšení není ale zatím známa.

Americká společnost Ready.Set.Van sídlí ve státě New Jersey nedaleko New Yorku. Poprvé ji proslavila přestavba školního autobusu pro excentrický umělecký festival Burning Man, který se koná každoročně na konci léta v nevadské poušti. Obytný autobus, který poskytoval zázemí několika účastníkům festivalu, nabízel mimo jiné i pohodlnou terasu na střeše vozu.

Reklama

Načítám