Hlavní obsah

Téměř 60 procent prodejů Lamborghini dělá nové SUV

Foto: Lamborghini

Prodeje by mohly být ještě vyšší, ale nestačí výrobní kapacity

Lamborghini Urus možná není hvězda z plakátů v dětských pokojíčcích, ostatně i fanoušci značky na něj koukají skrz prsty. Ale co je důležitější? Auta, která by si chtěli koupit ti, co na ně nemají, nebo auta, která se opravdu prodávají? Účetní si mnou ruce, mise je splněna!

Článek

Jestli se něco značce Lamborghini za poslední dobu opravdu povedlo, pak to není nic placatého, dvoudveřového ani extra unikátního. Alespoň si to tedy myslí lidé v jejich účetním oddělení. Tím nejlepším počinem značky za poslední roky je auto, které většina lidí vlastně nenávidí, nebo je k němu lhostejná. Jenže nové SUV se okamžitě stalo nejprodávanějším modelem značky, a kdyby byly výrobní kapacity vyšší, mohlo to být ještě trochu jinak.

Za první polovinu letošního roku se totiž prodalo 2 693 Urusů a celkově pak 4 553 vozů Lamborghini. Což znamená, že nové SUV se na prodejích podílelo celými 59 procenty. Slušné, což? Už jen proto, že podle ředitele značky Stefana Domenicaliho je víc než 70 % zákazníků značky úplně nových, a právě jim by Urus mohl otevřít cestu ke sportovním vozům Huracán a Aventador.

Klíčovým trhem pro Urus je USA, následuje Čína, Velká Británie, Japonsko a Německo. V USA se Urus dokonce zasloužil o vzestup prodejů o 128 procent, když tamní zastoupení prodalo 1 543 aut. A to číslo mohlo být ještě vyšší. Podobně to je ale i v České republice. „Aktuálně máme vyprodáno,“ říká na rovinu Petr Ezechiáš z českého zastoupení Lamborghini na pražském Smíchově. „Naše roční kvóta je okolo pětatřiceti aut a čekací doba nových zákazníků je deset až dvanáct měsíců.“

Urus byl prostě skvělý tah, o jehož úspěchu asi nikdo nepochyboval, své o tom ví nejen Porsche, které se v daném směru stalo průkopníkem, ale i ostatní sportovní značky. A Urus navíc podle všeho dobře jezdí, a tak doufejme, že jeho test si přečtete u nás na Garáži už brzy.

A poslední věc – spousta lidí se mě ptá, jak se Urus vyslovuje. V Česku to máme samozřejmě jednoduché, řekneme prostě „urus“, ale správně italsky je to „ourus,“ když se to napíše foneticky. Tedy „lamborgíny ourus,“ abyste to měli komplet.

Reklama

Načítám