Hlavní obsah

Tatra 813 Kolos 8 x 8 postavená ze stavebnice LEGO!

Foto: Madoca1977

Ze stavebnice LEGO už jsme viděli postavenou spoustu krásných aut – Porsche 911 GT3, Aston Martin DB5, uniklý nový LR Defender nebo funkční Bugatti Chiron v životní velikosti –, ale tohle je něco docela jiného. Teď ale musí poskočit srdce každého Čecha, protože vám tentokrát můžeme představit model tuzemské terénní Tatry 813 Kolos 8 x 8!

Článek

Tatra 813 Kolos 8 × 8 se narodila v roce 1967 primárně jako vojenský těžký tahač s neskutečnou průchodností terénem (dokázala zdolat kolmé překážky do výšky až 60 cm a příkopy široké až 1,5 metru, zvládala i boční náklon až 30°) a jako hlavní konstruktér ji má na svědomí geniální Milan Galia, o kterém si můžete přečíst náš obsáhlý článek.

Foto: Tatra

Prototyp Tatry 813 Kolos se samotným Milanem Galiou za volantem

Poháněl ji dieselový V12 o objemu 17 640 cm3 a poháněny byly všechny čtyři nápravy. Pro armády Varšavské smlouvy vznikla celá řada variant (nákladní, vyprošťovací, nosič raket, pojízdná houfnice), ale základní koncepce se ukázala tak schopná, že vznikly i civilní verze (také s pohonem 6 × 6 a 4 × 4), které sloužily u hasičů, na letištích, na stavbách atd. Do roku 1982 bylo vyrobeno přes 11 tisíc kusů, nástupcem se stala modernější Tatra 815.

Model Tatry 813 je složený z 3 600 dílků stavebnice LEGO Technik a jeho detailnost je úžasná – má nezávislé zavěšení všech kol a pod odnímatelnou kabinou je vymodelovaný i motor. Tatra z lega váží skoro 4 kila a pohání ji deset elektromotorků, takže se na ni nemusíte jen koukat, ale dá se s ní i skutečně jezdit v terénu. Je to prostě dokonalé!

Ale má to jednu zásadní nevýhodu – nejde totiž o tovární kit, který byste si normálně mohli koupit v obchodě. Tuhle terénní Tatru si postavil uživatel s přezdívkou Madoca1977 sám pro sebe. Ale pokud hledáte inspiraci pro svou další stavbu z LEGO Technik, právě jste ji našli!

Reklama

Načítám