Hlavní obsah

Tankujete u značkových pump? I tam mohou mít vadné palivo

Foto: Shutterstock

Někteří řidiči se bojí tankovat u menších neznačkových benzinových pump, protože mají obavy z nekvalitního paliva. Tankování u čerpacích stanic velkých a zavedených značek ale není zárukou, že palivo bude stoprocentně v pořádku. Alespoň to vyplývá ze statistiky České obchodní inspekce, která kvalitu paliv dennodenně kontroluje.

Článek

Česká obchodní inspekce (ČOI) kontroluje kvalitu paliv každý den na několika čerpacích stanicích již sedmnáct let. Jen za loňský rok odebrali její pracovníci celkem 2 670 vzorků, z nichž jakostním požadavkům nevyhovělo 26, tedy jen zhruba jedno procento. V devatenácti případech přitom musela inspekce nařídit dokonce zákaz prodeje.

Jedno procento vadných vzorků není tak hrozné číslo. Prodejci pohonných hmot se dlouhodobě zlepšují a počty prohřešků každoročně klesají. Pro porovnání - v roce 2001, kdy ČOI s kontrolami začala, nevyhovovalo dokonce 13,5 procenta odebraných vzorků.

Foto: ČOI

Kvalita paliv na čerpacích stanicích se rok od roku zlepšuje

Pokud si ale myslíte, že se prohřešků dopouštějí jen malé a neznačkové čerpací stanice, jste na omylu. Nevyhovující vzorky sice pocházejí nejčastěji z malých provozoven, jak se ale říká, existují výjimky, které potvrzují pravidlo. Nevyhovující palivo tak můžete občas natankovat i u těch největších značkových prodejců.

Jen namátkou - v březnu tohoto roku prodávala nevyhovující benzín čerpací stanice RoBin Oil v ulici Milady Horákové v Českých Budějovicích. V říjnu roku 2016 neprošla paliva u benzínky ONO v Břesti na Kroměřížsku, v lednu roku 2017 pak prodávala čerpací stanice ÖMV v Mladoboleslavské ulici v Praze naftu s nižším bodem vzplanutí.

Pokuty za prodej nevyhovujících paliv se pohybují v řádech desítek tisíc korun, výjimkou nejsou ale i statisícové částky. Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha určuje výši pokuty řada okolností, jako je například způsob, jakým prodejce s inspekcí spolupracuje, jak moc velká je naměřená odchylka od normy, zdali se jedná o první nebo opakované provinění nebo jak velké množství spotřebitelů mohlo být poškozeno.

V námi vyjmenovaných případech dostali provozovatelé čerpacích stanic pokuty vyšší, konkrétně RoBin Oil 70 tisíc korun, ÖMV 100 tisíc korun a Tank ONO dokonce 500 tisíc korun. V případech menších prodejců se ale výše pokut pohybuje kolem 30 až 50 tisíc korun.

Preferujete značkové čerpací stanice před malými provozovnami?
Ano, za kvalitu si rád připlatím
76,6 %
Ne, věřím i malým prodejcům
23,4 %
Celkem hlasovalo 2611 čtenářů.

Reklama

Načítám