Hlavní obsah

Talentovaný designér Jozef Kabaň hlásí návrat do Volkswagenu

Foto: Škoda Auto

Jozef Kabaň se po dvouleté pauze vrací do koncernu Volkswagen

Šokovat – to slovenský návrhář rozhodně umí. Nejprve vyvolal pozdvižení odchodem ze Škodovky, potom se nepohodl s mnichovskou značkou BMW, a nakonec nevydržel ani u Rolls-Royce. Spekulovalo se o přechodu k jihokorejským automobilkám, ale vítr nakonec zavál Kabaňovu plachetnici zpátky do mateřského Volkswagenu, kde bude opět šéfovat designům osobních aut.

Článek

V koncernu Volkswagen se dějí poslední dobou velké věci, Klaus Bischoff, dosavadní šéfdesignér osobních vozů značky Volkswagen, povýšil na post vedoucího návrháře celého koncernu a tím pádem po něm zůstalo volné místo. Poměrně nečekaně se na jeho pozici objeví Jozef Kabaň, který se do jedné z největších německých automobilek vrací po dvouleté přestávce.

Jozef Kabaň prožil v koncernu VW dvacet let a má na svědomí například kompaktní Volkswagen Lupo, první generaci SUV Audi Q5 nebo ikonický Bugatti Veyron. Velkým životním milníkem slovenského návrháře bylo působení v naší české Škodovce, kde si prosadil v současnosti úspěšný designový jazyk, představený na všech nových modelech. V jeho šlépějích kráčí Oliver Stefani, aktuální šéfdesignér Škoda Auto.

Foto: Škoda Auto

Jozef Kabaň při premiéře Škody Kodiaq

V roce 2017 přišla nečekaná zpráva o tom, že Kabaň bude malovat nové bavoráky, nicméně (pravděpodobně) interní neshody ho od mnichovské prémiové značky BMW zavedly až aristokratickým modelům Rolls-Royce (spadajícím též pod BMW Group), kde vydržel do října roku 2019. O volného a talentovaného návrháře měly údajně zájem jihokorejské automobilky, nicméně Kabaň nakonec zavelel návrat domů.

Foto: Volkswagen

U Volkswagenu bude Jozef Kabaň malovat osobní automobily

Od ledna roku 2020 bude držitel titulu Master of Arts londýnské Royal College of Arts navrhovat všechny nové osobní volkswageny, mezi které spadá i celá rodina elektromobilů řady ID. Tak uvidíme, jak dlouho Jozef Kabaň u lidové značky vydrží, každopádně mu přejeme hodně úspěchů a těšíme se na nové modely.

Líbí se vám modely z pera Jozefa Kabaňe? Dejte nám to vědět prostřednictvím ankety níže.

Reklama

Načítám