Hlavní obsah

Svět se naposledy loučí s Niki Laudou

Foto: Profimedia

Úmrtí Nikiho Laudy bylo pro celý automobilový svět (a nejen pro něj) tvrdou a bolestivou ranou. Po více než týdnu od toho smutného dne přichází den ještě smutnější – poslední rozloučení se závodnickou ikonou na pohřbu v rakouské Vídni, Nikiho rodišti, kterého se zúčastní mnoho jeho bývalých kolegů a přátel nejen ze světa Formule 1.

Článek

Niki Lauda možná nebyl takovým výrazným bouřlivákem jako James Hunt, aby přitahoval davy nadšených obdivovatelů, přesto si získal srdce fanoušků a účastníků kolotoče Formule 1 – hlavně svými neuvěřitelně precizními řidičskými schopnostmi, trpělivostí a dokonalou taktikou. U majitelů závodních stájí si vydobyl respekt svou naprostou profesionalitou, u ostatních jezdců férovým přístupem a techniky dokázal ohromit analytickými schopnostmi. Nebyl to žádný talentovaný jezdec utržený ze řetězu, byl to naopak velmi disciplinovaný profesionál, který se věnoval přípravě ve všech oblastech závodění v nejrychlejších rakvích na světě. Říká se o něm, že byl suchar, on však měl odvahu říkat věci naplacato a jeho humor byl svérázný a pečlivě dávkovaný.

Foto: Archiv redakce

Kdepak, Niki rozhodně nebyl žádný suchar

Čím ale skutečně uhranul svět, byla jeho bojovnost a nezlomnost ducha, se kterou se dokázal dát dohromady po příšerné nehodě na Nürburgringu v roce 1976 a vrátit se do boje o titul v situaci, kdy by většina ostatních pilotů hodila helmu a rukavice do kouta a šla se věnovat něčemu méně nebezpečnému. Třeba zneškodňování výbušnin. On se ale dokázal vrátit v plné síle a hned následující sezónu vybojoval svůj druhý mistrovský titul (první měl ze sezóny 1975).

Podruhé ji prokázal při svém návratu na začátku 80. let, kdy po dvou mizerných sezónách dokázal sebe a svůj monopost znovu vybičovat k fantastickým výkonům, které mu přinesly třetí titul mistra světa. Pak sice s aktivním závoděním definitivně skončil, ale lásku k Formuli 1 nikdy neztratil, proto poslední roky působil jako poradce týmu Mercedes-AMG, kterému svými technickými znalostmi a taktickými schopnostmi pomohl k dominanci trvající od roku 2014.

Formule 1 mu tuto náklonnost oplatila při víkendovém závodě v Monaku, kdy byl každý monopost ozdobený vzpomínkou na Nikiho a Lewis Hamilton, Nikiho oddaný žák a přítel, mu věnoval své vítězství v tomto závodě.

Lewis Hamilton se s ním ostatně přijde rozloučit i dnes do vídeňské Katedrály svatého Štěpána. Spolu s ním dorazí i Totto Wolf, šéf stáje Mercedes. Při smutečním obřadu pronese řeč rakouský prezident Alexander Van Bellen, bývalý rakouský jezdec F1 Gerhard Berger nebo další slavný rakouský rodák Arnold Schwarzenegger.

Zástupy fanoušků se s Nikim loučí již od časných ranních hodin navzdory deštivému počasí.

Niki Lauda zemřel 20. května ve věku 70 let obklopen svou rodinou v univerzitní nemocnici v Curychu na zdravotní komplikace, které byly následkem nehody v Zeleném pekle před 43 lety (kdy prakticky přežil svou smrt). Pohřben bude v závodní kombinéze Ferrari, kterou oblékal v sezonách 1974-76. Na jeho rakev položila v ranních hodinách manželka Birgit Laudovu typicky červenou helmu a vavřínový věnec. Celý obřad začíná ve 13 hodin a po jeho skončení bude rakev s Laudovými ostatky uložena na hřbitově v Doeblingu u jeho již dříve zesnulé matky.

Děkujeme za vše, Niki! A odpočívej v pokoji...

Reklama

Načítám