Hlavní obsah

Supersporty po politikovi z Rovníkové Guineje jdou do aukce

Foto: Bonhams

Supersporty po prezidentovi Rovníkové Guineje jdou do aukce

Vrcholní politici nejen třetích zemí se čas od času pokusí ze státních peněz dostat něco pro sebe. Stávat by se to nemělo, ale bohužel, taková je realita. Do absurdna to ovšem dovedl bývalý viceprezident Rovníkové Guineje Teodoro Nguema Obiang Mangue, který si za státní peníze pořídil obří sbírku supersportů.

Článek

Ono je to asi lákavé. Máte pod sebou celý státní rozpočet, a když jste šikovní, nikdo si přece nějakého toho malého odklonu nemůže všimnout. Ale může a v drtivé většině případů také všimne. Své o tom ví viceprezident z Rovníkové Guineje, který byl až do poloviny roku 2017 velmi vlivným politikem ne moc velké země, která se utápí ve finančních problémech. A může za ně i on, protože místo toho, aby státní peníze rozděloval na potřebné státní věci, kupoval si drahá auta. Celkem si jich stihl pořídit více než 50, ale nejsou to ověřené informace. To číslo může být mnohem vyšší. Některé měl u sebe, jiné umístěné různě po světě.

Obiang má prý na kontě velké bohatství, ovšem oficiálních informací mnoho samozřejmě není. Před pár lety prý vlastnil historické panské sídlo ve Francii v hodnotě asi 110 milionů eur, ale na kontě má mít i sbírku uměleckých děl nebo právě ta super auta. Některá mu byla zabavena už v roce 2012, ale to ho z funkce nedostalo. Další jeho auta vyšla najevo po roce 2016, a to už mu zlomilo politický vaz. Tenhle chlapík ale nashromáždil nemalé jmění, takže ho nějaký odchod z politiky nemusí moc trápit.

Při první vlně zabavování Obiang přišel o Bugatti Veyron Grand Sport, Maserati MC 12, Ferrari 599 GTO, Bugatti Veyron, Porsche Carrera GT a několik dalších aut. Všechny tyto supersporty byly vydraženy a výtěžek se vracel do státního rozpočtu. A nejinak to bude i s další zabavenou a vskutku velmi zajímavou čtveřicí. Ta byla nedávno objevena ve Švýcarsku, kde také dojde k jejich dražbě. O tu se postará aukční dům Bonhams, a sice na speciální aukci v Bonmont Golf & Country Clubu 29. září letošního roku.

Zájemcům zde bude nabídnuto Lamborghini Veneno Roadster, Koenigsegg One: 1, McLaren P1 nebo Bugatti Veyron. Hodně zajímavá sešlost, co myslíte? Veneno je navíc upraveno speciálně na zakázku a dle přání zhýralého majitele, kromě toho jde o jeden z pouhých 9 vyrobených kusů. Experti z aukční síně odhadují, že by za tuto sbírku mohli získat zhruba 12 000 000 eur, tedy asi 307 milionů korun. A stejně jako v předchozím případě, i tentokrát půjdou všechny peníze získané dražbou sbírky zpět do Rovníkové Guineje, kde mají být rozděleny do několika sociálních a státních programů.

Reklama

Načítám