Hlavní obsah

Milujete Subaru a vyhráli jste ve sportce? Je na prodej 22B!

Foto: Appreciating Classics

Subaru Impreza 22B STi je legendární auto. Podle všeho není dochovaný žádný jiný kus tak jako tento

Není o čem, nejslavnějším modelem Subaru je Impreza. A nejslavnější Imprezou je ikonický závodní speciál s modrým lakem na zlatých kolech. A právě tohle auto bylo předobrazem toho nejlepšího silničního Subaru, modelu s kódovým označením 22B STi, které vzniklo v roce 1998 a které bylo vyprodáno během 48 hodin.

Článek

Dvoudvéřové kupé Subaru Impreza 22B STi je dlouhodobě považováno za nejslavnější Subaru vůbec. A nejde jen o to, jak jede, ale že se jich vyrobilo jen 424 kusů, což z něj dělá zatraceně horké (a drahé) zboží. Aut se vyrobilo 399 pro japonský trh, v sérii s číselným označením chyběla číslovka 13 a jeden z vozů putoval přímo do garáže jistého pána jménem Colin McRae, který s tou závodní jezdil asi takhle…

Občas se nějaké 22B STi objeví na prodej, a když to není jen přestavba (což většinou bývá), ale originál, začíná jeho cena na částce minimálně milion korun.

Foto: Appreciating Classics

Popisek „stav nového auta“ je v tomhle případě víc než výstižný

Takto vzácné auto se vyrobilo primárně pro japonský trh a do Evropy bylo oficiálně prodáno jen šestnáct aut, všechny s volantem na levé straně a většina z nich skončila ve Velké Británii. Všechna auta měla čtyřválcový boxer 2,2 l s výkonem 280 koní a točivým momentem 359 Nm. Pohon všech kol, manuální převodovka, mechanické diferenciály, váha 1 245 kg… Oproti standardnímu provedení má zvětšený objem motor, vytažené blatníky, sportovní podvozek, silnější brzdy a spoustu dalších drobných a hlavně funkčních úprav. Ano, to zní jako recept na výjimečné auto.

A taky že je! Na stovku zrychlí za 4,6 s a jede až 252 km/h, což jsou nepochybně působivá čísla, ale ještě zajímavější je způsob, jakým tohle auto žere zatáčky. Jede fantasticky a několikrát se stalo, že řidiči mnohem silnějších aut museli kapitulovat.

Nicméně důvodem, proč vznikají tyto řádky, není jen pouhé připomenutí legendy, ale fakt, že jedno z vyrobených aut je na prodej! Před rokem se jedna 22B prodala v aukci za 3,3 milionu korun a ta měla najeto 25 tisíc kilometrů. A teď…

Teď je na prodej auto, co má najeto 271 mil, tedy 436 kilometrů! Nejde o jedno z šestnácti aut, které bylo importováno do Británie, ale o dovoz z Japonska, automobil nese číslo 309. Je to opravdový muzejní exponát nabízený aukční síní Appreciating Classics a jediné, co je na autě nové, jsou náplně, rozvody a vodní pumpa (vše je samozřejmě originál) jinak je automobil ve stavu tak, jak vyjel z továrny!

Pokud vás samozřejmě napadlo, že to zní draze, vězte, že to je také drahé. Appreciating Classics prodává auto za cenu 295 tisíc liber, tedy nějakých devět milionů korun.

Reklama

Načítám