Hlavní obsah

Studenti Škoda Akademie staví sportovní spider na bázi Scaly

Foto: Škoda Auto

Sedmý žákovský vůz Škoda bude sportovní spider na bázi modelu Scala. Vypadá parádně!

Z převádění studentských konceptů do praxe se u automobilky Škoda stává zajímavá tradice. Již posedmé dostali žáci Škoda Akademie šanci zhmotnit své sny do podoby skutečného automobilu, který vlastními silami navrhnou a postaví. Automobilka tak získá jedinečný show car a studenti zase spoustu neocenitelných zkušeností.

Článek

Jestli nám něco v modelové nabídce Škodovky chybí, tak je to sportovní model bez střechy. Od dob nádherné Felicie totiž uplynulo již více než šedesát let, a automobilka by si tak vedle všech těch velmi rozumných a praktických aut zasloužila také něco, co by mělo skutečný šmrnc a bylo zaměřené čistě na radost z řízení ideálně s větrem ve vlasech. Cítí to tak i studenti Škoda akademie, a proto se rozhodli postavit takové auto sami.

Základem se stal kompaktní hatchback Scala, který žáci přetvoří ve stylový spider – tedy sportovní auto bez střechy s nízkým sklem a typickými aerodynamickými „boulemi“ za hlavami řidiče a spolujezdce, jako to měly klasické závoďáky typu Jaguar D-Type nebo Mercedes 300 SLR. Z první uvolněné skici je taky jasně patrný upravený zadní nárazník s integrovaným difuzorem a centrální koncovkou výfuku, skvěle vypadají i 20palcová kola Xtreme typická pro sportovně laděné modely RS. Uvidíme, co dalšího pěkného ještě studenti vymyslí – sportovně laděných změn se dočká nejen celý exteriér, ale také interiér vozu.

Design konceptu vznikl ve spolupráci s šéfdesignérem Oliverem Stefanim, při technickém návrhu, konstrukci a výrobě budou žákům pomáhat další odborníci přímo z automobilky, což bude pro dvacet nadějných mladých studentů zapojených do projektu neocenitelná zkušenost do dalšího profesního života.

Tradice studentských vozů začala již v roce 2014 a od té doby spatřilo světlo světa hned šest velmi zajímavých a různorodých kreací na bázi oblíbených modelů Škoda – od malinkého Citigo až po velké SUV Kodiaq. Podívat se na ně můžete ve fotogalerii.

Aktuální projekt by měli mít studenti hotový tak, aby ho v červnu 2020 mohli slavnostně představit veřejnosti. Doufáme, že se jim tento plán podaří naplnit i s ohledem na aktuální situaci – jejich snaha si rozhodně zaslouží uznání. A my se pravé sportovní Škodovky (i když se nikdy nebude vyrábět ve větších počtech) prostě nemůžeme dočkat. Co vy?

Těšíte se na finální podobu Scaly spider?
ANO, vypadá to nadějně
88,2 %
NE, mám raději opravdová sportovní auta
8,7 %
NEVÍM, ničemu nerozumím
3,1 %
Celkem hlasovalo 3628 čtenářů.

Reklama

Načítám