Hlavní obsah

Strakonická ulice v Praze stojí kvůli rozlité chemii

Foto: HZS Praha

Zásah na Strakonické ulici

Za normálních okolností vám pochopitelně nehlásíme, když se někde uzavře silnice. Jenže v tomto případě uděláme výjimku. Ulice Strakonická – tedy důležitá a při pátečním odpoledni silně vytížená dopravní tepna, vedoucí z Prahy, je uzavřená kvůli rozlité chemii. Látka s názvem Methionin ochromí dopravu až do neděle a znamená průšvih obrovských rozměrů.

Článek

Tisíce litrů páchnoucí kyselé látky, která se přidává do krmení dobytku, rozlilo projíždějící nákladní auto kolem šesté hodiny ranní ve směru z Prahy. Doprava byla zastavena a zprvu to vypadalo na banální úklid, trvající přes dopoledne. Jenže jak se ukázalo, běžné postupy tady nestačí. Látka rozlitá přes 3 kilometry silnice se po zasypání sorbentem musí uklízet ručně, protože by jakožto kyselina poškodila techniku.

V extrémním případě by se mohlo dokonce stát, že bude potřeba celý povrch vozovky odfrézovat a znovu vytvořit. Jedinou dobrou zprávou je, že se chemikálie nedostala do vody ani kanalizace.

Objízdná trasa je momentálně tažená přes Velkou Chuchli, ovšem ta samozřejmě nemá kapacitu na tolik aut, takže doprava stojí už od Smíchova. Nepomůžete si ani cestou po D1 nebo po druhé straně Vltavy po Modřanské. Pokud se chystáte na víkend jižně od Prahy, odložte cestu o několik hodin. Pokud se ovšem potřebujete dostat tímto směrem z Prahy nutně, jeví se jako nejméně děsivá varianta ulice Radlická, přes Řeporyje a najet v Ořechu na městský okruh.

Co dělat v případě, že projedu Methioninem či jinou kyselou látkou?

Pokud se vám podařilo projet tekutinou ještě před uzavírkou, případně projedete-li podobnou látkou při jiné příležitosti, je nutné okamžitě neutralizovat kyselou chemii na karoserii auta. Ideální je oplachování velkým množstvím vody z vysokotlaké myčky a přidat mýdlový roztok coby zásaditou látku. Vedle karoserie samotné nezapomeňte na důkladné opláchnutí hliníkových litých kol a podvozek umyjte v kartáčové myčce s mytím podvozku.

Reklama

Související témata:
Chemie
Načítám