Hlavní obsah

Stavba dálnice D35 se odkládá, úřady zrušily výběrové řízení

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil soutěž na stavbu dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy. Na vině je chyba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které použilo při zadávání zakázky špatný formulář. Stavba tak nabere minimálně roční zpoždění.

Článek

Banální chyba zapříčinila minimálně roční zdržení ve výstavbě dálnice D35 východně od Pardubic. Kvůli špatnému formuláři, který použilo ŘSD, zrušily úřady celou soutěž. Ta se teď bude muset vypsat nová. Na případ jako první upozornil web zdopravy.cz.

Důvodem zrušení tendru není podle ÚOHS samotný chybný formulář, který ŘSD ještě během soutěže dodatečně opravilo, ale spíše to, že na změnu nedostatečně upozornilo ostatní účastníky soutěže. Ty to podle ÚOHS mohlo zmást: „Zadavatel nedodržel zásadu transparentnosti tím, že poskytl dodatečné informace k zadávacím podmínkám netransparentním postupem,“ uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v prvoinstančním rozhodnutí na svém webu.

Foto: ŘSD

Úsek mezi Opatovicemi nad Labem a Časy má být dlouhý 12,6 kilometru

Předseda ÚOHS Petr Rafaj tvrdí, že problémem je, že změny v dokumentu ŘSD označilo červeně a že je tak někdo, kdo si dokument vytiskne černobíle, mohl přehlédnout. Jako první transparentnost soutěže napadla v lednu tohoto roku firma Porr, která skončila ve výběrovém řízení na druhém místě za italsko-tureckým sdružením Astaldi a IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret. Ti nabídli nejnižší cenu stavby, necelých třináct kilometrů dlouhý úsek slibovali postavit za 2,883 miliardy korun. Z tendru ale byli stejně jako společnost Porr vyřazeni.

Ředitelství silnic a dálnic se ve věci rozhodnutí ÚOHS chce obrátit na soud: „Ne proto, že bychom nechtěli rozhodnutí akceptovat. Přijde nám ale, že je neadekvátně přísné. A když s něčím nesouhlasíme, tak si zatím stojíme, proto ten soud,“ vysvětluje postoj tiskový mluvčí Jan Rýdl a dodává, že ŘSD už zahájilo přípravu nové soutěže na stavbu inkriminovaného úseku, který dokonce patří mezi prioritní stavby státu: „Rádi bychom ji vypsali ještě do konce tohoto léta. Naší snahou je stavbu zahájit v první polovině roku 2019, ale samozřejmě bude záležet na průběhu výběrového řízení,“ uvedl pro Garáž.cz mluvčí. Podle odhadů se ale stavba stejně opozdí přibližně o rok.

Reklama

Související témata:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Načítám