Hlavní obsah

Statisíce lidí odkládají výměnu řidičáku. Zbytečně.

Foto: MDČR

A co vy? Máte ten správný řidičák?

Možná se tento problém týká i vás. Doporučujeme zkontrolovat si platnost řidičského oprávnění, protože v průběhu letošního roku vyprší desetiletá platnost řidičského průkazu téměř 626 tisícům řidičů. Jen v říjnu vyprší platnost průkazu 48 tisícům řidičů a většina z nich o výměnu ještě nepožádala. Takže jak to máte udělat a kolik vás to bude stát?

Článek

626 tisícům řidičů vyprší na konci letošního roku platnost jejich řidičského oprávnění. Všichni měli na výměnu celý letošní rok, ale bohužel jen 375 tisíc z nich se odhodlalo dojít na úřad a nový řidičák si vyřídit. To znamená, že během následujících ani ne čtyř měsíců by se k výměně mělo dostavit ještě 251 tisíc řidičů. Jak už asi tušíte, u příslušných úředních okének bude pořádně nabito. Nevěříte? Pak vás přesvědčí fakt, že jen v říjnu vyprší platnost průkazu 48 tisícům řidičů. A většina z nich si o výměnu ještě nepožádala…

Pokud jste právě zjistili, že máte propadlý řidičák, nemusíte se děsit. O výměnu můžete požádat i zpětně, dokonce za to nebudete platit žádnou speciální přirážku. Ve standardní lhůtě vám řidičák vystaví bez pokuty, jen za běžný poplatek 200 Kč, který je třeba uhradit například i z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění, změny údajů apod. V případě, že požádáte o vydání v expresním termínu do 5 dnů, vyjde výměna na 700 korun. Je dobré k tomu dodat, že pokud se na silnice vydáte bez platného řidičáku, dopouštíte se přestupku. Policie ho hodnotí pokutou 2000 Kč na místě a až 2500 Kč ve správním řízení.

Vyřízení na jakémkoliv úřadě

Od července letošního roku platí novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, která stanovila, že žádost o změny i vydání nového řidičského průkazu je možné podávat na kterémkoliv úřadě s rozšířenou pravomocí. Bez ohledu na to, zda jsme tam místem trvalého bydliště příslušní, nebo nikoliv. Navíc s sebou ani nemusíte mít fotku. Úředník vás buď na místě vyfotí, nebo fotografii stáhne ze sítě státní správy.

O řidičský průkaz požádalo v srpnu na všech 206 úřadech obcí s rozšířenou působností celkem 85501 motoristů. Z toho 10134 navštívilo jiný úřad, než pod který spadají svým trvalým bydlištěm. Mezi ty nejvytíženější kraje patří Středočeský, Praha, Moravskoslezský a Jihomoravský. Nejvíce žádostí přijali úředníci v Praze, kam během srpna přišlo celkem 8172 žadatelů, z toho 1297 motoristů mělo trvalé bydliště v jiném správním obvodu.

A co vy? Netýká se výměna řidičského průkazu i vás?

Reklama

Načítám