Hlavní obsah

Stařečkové na Zbraslavi

Foto: Archiv Garáž.cz

Veteránských akcí bylo letos požehnaně a o nedávném víkendu byla jedna, která má své místo v kalendáři pevné. Šlo o vzpomínkovou jízdu na závod Zbraslav-Jíloviště o pohár Elišky Junkové. Každý rok se na okraj Prahy sjedou příznivci opravdu starých veteránů a užijí si jejich provětrání.

Článek

Pod taktovkou Veteran Car Clubu Praha se i letos uskutečnila jízda pravidelnosti na trase Zbraslav - Jíloviště o putovní pohár Elišky Junkové. Jde o vzpomínkovou akci na jeden z nejstarších automobilových závodů do vrchu. Před bezmála 110 lety byl závod pořádán pro závodní automobily, novodobý podnik pak počítá především s účastí sériových vozů do roku výroby 1939. Letošní 49. ročník (v současné podobě se akce poprvé konala v roce 1967) byl rozložen do obou dnů prvního zářijového víkendu.

Foto: Archiv Garáž.cz

V sobotu se tak konala dvojice jízd pravidelnosti, neděle probíhala v ještě více uvolněném duchu. Po dopoledním příjezdu a následné výstavě vozů na Jílovišti, kde byl pro účastníky přichystán doprovodný program, projela kolona spanilou jízdou krásnou silničku směrem na Všenory, odtud údolím do Řevnice a k tomu se motorkáři vydali velmi oblíbenou, zatáčkovitou silnicí směrem na Mníšek pod Brdy, jenž byla nad síly a možnosti chlazení některých strojů. Cíl cesty byl v barokním areálu Skalka, tyčícím se nad Mníškem, kam jsme se přišli podívat i my. Čekalo nás kolem pětatřiceti strojů, nejpočetněji zastoupenou značkou pak bylo Bugatti. Oko však mohlo zaplesat i nad nádherným Wikovem 7/28 (1929), SS 100 (1937), jednomu z prvních vozů značky jenž se posléze přejmenovala na Jaguar nebo třílitrovou (resp. 3,3l) Lagondou z roku 1933. A nejen těch... Ostatně mrkněte do galerie!

Reklama

Načítám